BMD: 20 marka zarar gördü, yardım için kampanya başlatalım

Güncelleme Tarihi:

BMD: 20 marka zarar gördü, yardım için kampanya başlatalım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2009 00:00

BMD Başkanı Ekrem Akyiğit, ilk belirlemelere göre, selden dernek üyesi 20 markanın zarar gördüğünü belirterek, “Zarar görenlerin vergi, sosyal güvenlik, banka borçları ertelenmeli. Bölgeye yardım için ortak kampanya başlatılmalı” dedi.

Haberin Devamı

BİRLEŞMİŞ Markalar Derneği (BMD) Başkanı Ekrem Akyiğit, sel felaketinin en az 20 markayı vurduğunu ve zararlarının 50 milyon lirayı aştığını bildirdi. Akyiğit, İstanbul’daki sel felaketinden zarar  gören firmaların yeniden tam kapasiteyle üretime geçebilmeleri için 3-4 aylık zamana ihtiyaçları olduğunu belirtti. Akyiğit, “Bölgede işletmesi olan markalarımızın zararının yaklaşık 50 milyon lira olduğunu belirledik. Özellikle Sabri Özel, Karaca, Süvari, Sarar, Seven Hill markalarımız büyük zarar gördüler” dedi.
Ödemeler ertelensin
Akyiğit, sele maruz kalan bölgedeki markalar ve ticari işletmeler için şu taleplerde bulundu:
Vergi ve sosyal güvenlik ödemeleri ile banka kredileri belli bir süre ertelenmeli.
Üretim tesisi veya deposu, yani vazgeçilemez önemdeki işletmesi, eski haline getirilmesi mümkün olmayacak veya uzun sürede eski haline getirilebilecek  şekilde zarar gören firmalara, acil sıkıntılarını atlatmak üzere geçici binalar tahsis edilmeli.
Zarar gören işletmelerde çalışan ve evinin veya çalıştığı iş  yerinin zarar görmesi nedeniyle ailece sıkıntı içinde olan kişilere, acil  ihtiyaçlarını karşılamak üzere yardımda bulunulmalı.
Sigorta şirketlerinin, normal hasar prosedürü dışında daha hızlı  davranarak bu firmaların zararlarını bir an önce ödemeleri sağlanmalı.
Özellikle  Halkalı Gümrüğünde ithal veya ihraç edilmek için bekleyen ürünlerin daha fazla zarar görmelerini engellemek amacıyla bulundukları yerden bir an önce kaldırılmaları, bunun için de gümrük memurlarının gerekirse fazla mesai yapmaları sağlanmalı.
Akyiğit, devletin, sivil toplum ve medya kuruluşları ile ticaret ve sanayi odalarının birlikte hareket ederek afetin yaşandığı bölgeye yardım kampanyaları  başlatmasında büyük yarar bulunduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!