Bizim bibere ‘virüs’ fırsatı

Güncelleme Tarihi:

Bizim bibere ‘virüs’ fırsatı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD'ye yılda 50 bin ton acı biber ihraç eden Meksika'nın bir virüs nedeniyle ürününün yüzde 70'ini kaybetmesi, Kahramanmaraşlı biber üreticilerine 1 milyar dolarlık pazar imkanı yarattı. Bu fırsatın değerlendirilmesi için biberde aflatoksine dikkat edilmesi erekiyor.

Türkiye'deki biber üreticileri son aldıkları haberle gözlerini Meksika'ya çevirdi. ABD'nin yılda 70 bin tonluk acı biber ihtiyacının 50 bin tonunu karşılayan Meksika, bir virüs nedeniyle, bu yıl ürünün yüzde 70'ini kaybetmişti. Haber, Türkiye'deki kırmızı biber üretiminin yüzde 90'ını karşılayan Kahramanmaraş ve çevresinde doping etkisi yaptı. Ancak 1994 yılından bu yana Türk biberinin başına dert olan aflatoksin, (kanserojen etkisi olan bir tür küf) ihracat potansiyelinde aniden ortaya çıkan bu fırsatın değerlendirilmesini önlüyor.

Üreticilerin en önemli sorunlarından biri, açıkta kurutulan biberlerde aflatoksin oluşması. Oysa, yol kenarlarında ve damlarda güneş altında 20 günde kurutulan, biberleri modern tesislerde 1-2 saat içinde ve en önemlisi aflatoksin oluşmadan kurutabilmek mümkün. Bu şekilde kurutulan acı biber ABD'de kilosu 140 dolara kadar alıcı bulabiliyor.

Türkiye'de üretilen kırmızı acı pul biber, dünya pazarına sunulan en değerli biberler kadar kaliteli. Kahramanmaraş'ta yılda 100 bin ton yaş biber üretiliyor. Bunun 20 bin tonu kurutuluyor. Amerika'da yılda 70 bin ton chilly biberi tüketiliyor. Bunun 50 bin tonunu Meksika karşılıyordu. Türkiye, chilly biberinden çok daha leziz olan acı kırmızı pul biberini Amerika'ya satabilirse, 1 milyar dolar bir ihracat pazarına girmiş olacak.

Türk Gıda kodeksi sertifikalı Müsan, 1 milyon dolarlık yatırımla Kahramanmaraş biberini el değmeden kurutarak aflatoksinsiz pul biber üretiyor.

Müsan, geçtiğimiz günlerde Avrupa'ya ilk biber sevkiyatını yaptı. Kullanılan teknik sayesinde kırmızı biber 20-25 gün yerine 1-2 saat gibi kısa bir sürede mikrodalga teknolojisi ile kurutulabiliyor. Bu sistem sayesinde kırmızı biberde bol miktarda bulunan vitamin ve mineraller de korunabiliyor. Müsan Şirketler Grubu ortaklarından Mehmet Dinçer, ‘‘Bu sistem sayesinde biberlerimizdeki aflatoksin oranı sıfıra indi. Artık bizim de dünya pazarında rekabet gücümüz var. Şimdi biber satmanın tam zamanı.’’

100 gram kırmızı pul biberde neler var?

A Vitamini ve Beta Karoten: 5460 gamma

B1 Vitamini: 250 gamma

B2 Vitamini: 1 mg

C Vitamini: 76 mg.

Protein: 12 gram

Lif: 24 gram

Kalsiyum: 148 mg

Demir: 10 mg

Magnezyum: 152 mg

Fosfor: 200 mg

Potasyum: 2014 mg

Sodyum: 30 mg

Çinko: 2 mg

Enerji: 318kcal



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!