Bizi krizlerden kadınlar korudu

Güncelleme Tarihi:

Bizi krizlerden kadınlar korudu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2015 21:46

Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin G-20 liderliği kapsamında düzenlenen Women20 (W-20) toplantısında başarılı kadınların iş dünyasındaki ortamı şekillendirmede katkı yaptıklarını belirtti. Davutoğlu, “2009’dan 2014’e gelindiğinde her yerde kriz vardı. Türkiye’de kadın girişimciler, yüzde 42 arttı ki, 110 bin istihdam bu. İşte biz bu nedenle ekonomik krizin etkilerinden kurtulabiliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

G-20’nin iş dünyası ayağı olan B-20’nin (The Business 20) Türkiye’deki ilk toplantısında kadınlara yönelik olarak açılan W-20 (Women20) toplantısı dün gerçekleşti. Başbakan Ahmet Davutoğlu, W-20’de yaptığı konuşmada, G-20 ülkelerinde kadınların işgücüne katılımının arttırılması gerektiğini söyledi. Başbakan Davutoğlu, “İşgücüne katılım tek başına yetmez. Kadınlar, genelde erkeklerin kazandığının yüzde 77’si kadar kazanıyor, kötü şartlar altında ve düşük ücretli işlerde çalışıyorlar. Eğitim, öğretim olanaklarına yeteri kadar ulaşamıyorlar; karar alma süreçlerine, ücretlerin müzakere edildiği süreçlere çok fazla katılamıyorlar. Eğer biz onları dışarıda bırakırsak, bütün insanlığın geleceğini baltalamış oluruz” diye konuştu.

Davutoğlu, W-20 Türkiye Konferansı’nda ekonomi alanında şu değerlendirmeleri yaptı: “G-20 ülkelerinde kadının işgücüne katılımı yüzde 58, erkeklerinki ise yüzde 86. G-20 liderleri olarak farkın azaltılmasına dair geçen yıl bir taahhütte bulunduk. Bu taahhüt, 2025 yılına kadar yüzde 25 azaltmaktı. Eğer bunu başarırsak, 100 milyondan daha fazla kadını dünyada küresel işgücü piyasasına dahil etmiş olacağız. Dünya Ekonomik Forumu’nun tahminine göre, kadının işgücüne katılımı yüzde 1 artırılırsa, dünyada küresel gayrisafi hasılada 80 milyar dolarlık artış oluyor. Yani yüzde 1’lik bir artış olursa, kadının işgücüne katılımında, 80 milyar dolar ediyor, yüzde 10 olursa, bu 800 milyar dolar ki bu, Türkiye’nin gayrisafi yüksek hasılasına eşit. Sizi temin ederim Türkiye, bu hedefe ulaşılması konusunda en önde giden ülkelerden birisi olacak.

Haberin Devamı

YÜZDE 7’DEN FAZLA ARTTI

Türkiye’de kadının işgücüne katılım oranı 2004’te yüzde 23.3 iken 2014’te yüzde 30.8’e yükseldi. Bu da yüzde 7’den daha fazla bir artış demektir. Benzer bir artış da kadının istihdamı konusunda gerçekleşmiştir. 2004’te yüzde 20.8 ve 2014’te yüzde 27’ye çıkmıştır. Yine yaklaşık yüzde 7’lik bir artış var. Başarılı kadınlar, mikro KOBİ’leri işletiyorlar ve iş liderleri de bugünün iş dünyasındaki ortamı şekillendirmede katkı yapıyorlar. 2009’dan 2014’e gelindiğinde Avrupa’da ekonomik kriz vardı, küresel ekonomi de, her yerde kriz vardı. Türkiye’de kadın girişimciler, yüzde 42 arttı ki, 110 bin istihdam bu. Avrupa’daki diğer toplumlarla kıyaslandığında Türkiye’de yüzde 42’lik bir artış var. İşte biz bu nedenle ekonomik krizin etkilerinden kurtulabiliyoruz. Bu krize kadın eli değdiği için ve sizin şefkatinizle ekonominin performansı diğer ülkelerin ekonomilerinin performansından daha iyi. 2004’te kadın girişimcilerin oranı yüzde 4.2 iken şimdi yüzde 10’a çıkmış durumda.”
İşgücüne katılımın tek başına yetmeyeceğini de kaydeden Davutoğlu, “Genel olarak kadınlar erkeklerden daha az kazanmaktalar. Kadınlar, genelde erkeklerin kazandığının yüzde 77’si kadar kazanıyor. Türkiye’de de buna yakın bir durum var” dedi.
Davutoğlu “Dünyada kadına seçilme hakkını veren ilk ülkelerden biri Türkiye’dir. Avrupa’da da ilktir. 1934’teki Anayasa değişikliği ile Türkiye kadınlara siyasi haklarını veren ilk ülke oldu. Türkiye’de parlamentonun yüzde 18’ini kadınların oluşuyor. Ama bu bizim için yeterli değil” dedi.

Haberin Devamı

ITC: Parayı kadınlara vermeliyiz

Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) İcra Direktörü Arancha Gonzalez ise kadınların güçlendirilmesi konusunun yalnızca ahlaki bir konu, yardım konusu olarak görülmemesi, bunun çok büyük bir ekonomik konu olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. “Yoksulluğu azaltmak istiyorsak parayı kadınların ellerine vermemiz gerekiyor” diyen Gonzalez, ITC olarak kadınları ve KOBİ’leri ekonomiye bağlamaya çalıştıklarını, 1 milyon kadın KOBİ’nin piyasaya 2020’ye kadar bağlanmasını istediklerini ifade etti. Gonzalez, kamu ihaleleri piyasasında da kadın payının artırılmasını istedi.

100 milyon kadın hedefi

G-20 Türkiye Şerpası Büyükelçi Ayşe Sinirlioğlu, 2025 yılına kadar önemli hedeflerinin olduğunu belirterek, “Özellikle 100 milyon kadını iş dünyasına dahil etme hedefimiz çok önemli” dedi. Sinirlioğlu, 2025’e kadar önemli hedefleri olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Özellikle 100 milyon kadını iş dünyasına dahil etme hedefimiz bizim için çok önemli. Burada güçlü bir hesap verebilirlik mekanizmasına da ihtiyacımız var. Bunu da söylemek istiyorum. W-20 olarak, tüm G-20’yi verdikleri sözü tutup tutmadıklarına dair kontrol edebilecek durumdasınız. Kasımdaki zirvede liderlerimiz sizleri çok dikkatli dinleyecek.”

Haberin Devamı


IMF Başkanı Lagarde, zordaki ülkeler için yeni kriterlerini açıkladı

Yardım için artık kadına odaklanacağız

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, kadınların ekonomiye katılımının eşitsizliği ve yoksulluğu azalttığını belirterek, ekonomide kadınların daha fazla olduğu ülkelere bunun rahatlıkla görülebileceğini söyledi. Lagarde, W-20 Türkiye Konferansı’nda yaptığı konuşmada, IMF’nin bu zamana kadar kadınlara fazla yoğunlaşmadığını, bu konuda kurum olarak bazı değişimler yaşadıklarını anlattı. Bundan sonra zor durumda olan bir ülkeye yardım ettiklerinde, kadınlara daha fazla odaklanacaklarını bildiren Lagarde, “Kadınların ekonomiye ve topluma daha fazla nasıl entegre olacağı noktasında biz de katkı sunacağız” dedi. Lagarde, kadınların daha fazla katılımıyla ekonomilerin daha da büyüyeceğini vurgulayarak, “Kadınların ekonomiye katılımı eşitsizliği düzenlerken, yoksulluğun da azalmasını sağlayacak. Ekonomide kadınların daha fazla olduğu ülkelere baktığımızda da bunun rahatlıkla görebiliyoruz” diye konuştu. James Bond serisinden bir filmin “Dünya yetmez” adıyla çekildiğini hatırlatan Lagarde, kendisinin bunu “Kelimeler yetmez” olarak değiştirdiğini kaydetti.

Haberin Devamı

OECD: Yeterince yararlanmıyoruz

EKONOMİK İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, ekonomik kalkınma ve büyüme açısından kadınların, yeteneklerinden, becerilerinden bir değer olarak gereği kadar yararlanılmadığını ifade etti. Gurria, işgücü piyasasında, sivil toplum örgütlerinde erkeklerin daha çok temsil edildiğini, kadınlara yeterince fırsat verilmediğini belirtti.

BM: Kadın neden kenar mahallede?

BİRLEŞMİŞ Milletler Kadın Örgütü İcra Direktör Yardımcısı Lakshmi Puri de cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesinin çok önemli iki konu olduğunu ifade etti. Sürekli olarak mikro kredilerin, KOBİ’lerin küçük işletmelerin altını çizdiklerine dikkati çeken Puri, “Neden kadınlar girişimcilik dünyasının kenar mahallelerinde yaşamak zorunda kalsın” ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!