‘Bit'ti coin

Güncelleme Tarihi:

‘Bitti coin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2022 07:00

ABD’de beklentilerin üzerinde artan nisan ayı enflasyonunun ardından en büyük “stabilcoin” projesi Tether’in çöküşü kripto paraları vurdu. En büyük kripto para birimi Bitcoin son 5 günde yüzde 21 değer kaybederek 26 bin 595 dolarla son 16 ayın en düşük seviyesine geriledi. Ethereum’daki kayıp ise son 5 günde yüzde 28’i buldu.

Haberin Devamı

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırım mesajları ve ABD borsalarındaki hisse senedi satışlarının ardından sert bir şekilde değer kaybetmeye başlayan kripto para birimlerindeki düşüş devam ediyor. Son olarak, ABD’de beklentilerin üzerinde artan nisan ayı enflasyonu sonrası en büyük “stabilcoin” projesi Tether’in çöküşünün yarattığı endişeler, kripto paraların üzerindeki baskıyı daha da arttırdı.

Yaşanan gelişmeler sonrasında en büyük kripto para birimi Bitcoin son 5 günde yüzde 21 değer kaybederek 26 bin 595 dolar seviyesini test etti ve son 16 ayın en düşük seviyesine ulaştı. Diğer bir büyük kripto para birimi Ethereum’daki kayıp ise son 5 günde yüzde 28’i buldu. Geçtiğimiz hafta 2 bin 600 dolar seviyelerinden işlem gören Ethereum, bin 898 dolara kadar geriledi.

Kripto paralardaki endişeleri arttıran gelişme ise Terra (blok zinciri projesi) tarafından çıkarılan ve ABD dolarına sabitlenen stabilcoin UST’nin çökmesi oldu. İşlemlerde 1 dolara sabitlenen ve dolar değerini yansıtması gereken UST, kripto paralardaki yüzde 30’u bulan büyük kayıpların ardından geçtiğimiz çarşamba günü 30 cent’in altına düştü ve yatırımcıların merkeziyetsiz finans araçları olan kripto paralara güvenini sarstı. Yaşanan gelişmelerin ardından Tether’den kripto piyasasında oluşan endişeleri gidermek amacıyla bir açıklama geldi. Tether CTO’su (Chief Technology Officer) Paolo Ardoino Twitter’dan yaptığı açıklamada, yatırımcıların UST coin’ini 1 dolar karşılığında satmaya devam edebileceklerini belirtti.

‘Bitti coin


YATIRIMCI KAÇIYOR

ABD’de çarşamba günü yayınlanan enflasyon verilerine göre, mal ve hizmet fiyatları nisan ayında yüzde 8.3 artmıştı. Bu kapsamda, analistler verilerin ABD’de enflasyonun son 40 yılın en yüksek seviyesine yakın olduğunu gösterdiğini belirtmişti. Öte yandan, kripto para birimlerindeki düşüşü yorumlayan uzmanlar, hisse senedi piyasalarında yükselen fiyatlar ve kötüleşen ekonomik görünüme ilişkin korkular nedeniyle, pandeminin etkilerinin azaldığı bir dönemde yatırımcının kripto para birimlerinden kaçtığını vurguluyor.

Haberin Devamı

STABILCOIN NE DEMEK?

Haberin Devamı

Kripto para dünyasının banka hesapları olarak bilinen ‘stabilcoin’ler, piyasaların oynak olduğu dönemlerde yatırımlarını kripto paralara yapan kişilerin güvenli limanı olarak kabul ediliyor. Söz konusu coin’lerin en büyüğü UST olarak biliniyor. UST işlemleri geçtiğimiz çarşamba gününe kadar 1 dolara sabitlenecek şekilde işlem görüyordu. Ancak yatırımcıların kripto piyasalarından hızlı şekilde çıkışıyla, UST’de de önemli bir kayıp yaşandı. Çarşamba günü 1 dolardan 30 cent’lere kadar gerileyen UST işlemleri, dün ise yaklaşık 70 cent’ten işlem görüyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!