Bitcoin'in fiyatı baş döndürüyor

Güncelleme Tarihi:

Bitcoinin fiyatı baş döndürüyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2013 01:05

Yılbaşında sadece 13 dolar olan ancak geçtiğimiz günlerde 900 dolara kadar yükselen sanal para Bitcoin dün bir günde baş aşağı düşmüştü. Dünkü zirvesinden aşağı düşmeye başlayan Bitcoin değerinin neredeyse yarısını kaybederek 460 dolara inmişti. Bugün tekrar yükselişe geçen Bitcoin 670 dolara yükseldi.

Haberin Devamı

Sanal para birimi Bitcoin'deki inanılmaz dalgalanma devam ediyor. Geçtiğimiz hafta başı 500 dolar barajını geçen 1 bitcoin'in değeri yüzde 70 artmıştı. Bu süreçte 900.98 dolarla tarihi rekorunu kıran sanal para birimi Bitcoin dün gün içinde tekrar 500 doların altına geriledi. 1 Bitcoin 461 dolara kadar düştü. Ancak bu seviyeden tekrar toparlanan Bitcoin'in değeri tekrar yükselerek 670 dolara fırladı.

Bu baş döndüren işlem trafiği ile birlikte Bitcoin yılbaşındaki değerinden hala katbekat yüksek gözüküyor. Bitcoin'in yılbaşındaki değeri sadece 13 dolardı.

ÇİN'DEN BİLE YATIRIMCI ÇEKTİ

Bitcoin son yükselişi sırasında para sisteminde ciddi bir alternatif olarak düşünülmeye başlanmış, Çin'den bile yatırımcı çekmişti. Bitcoin'in yarattığı akımı inceleme altına alan ABD Kongresi konunun aktörlerini dinlemişti. Hatta ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, merkez bankasına dayanmayan bir sanal para birimi olarak Bitcoin'i denetleme yetkilerinin olmadığını, ancak sanal para biriminin doğru yenilik ve düzenlemelerle uzun vadede umut verici olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Sanal para birimi Bitcoin bilgisayar algoritmalarıyla üretiliyor. Dünyada 21 milyon bitcoin üretilmiş durumda. Bunların 12 milyonu ise şu an piyasada el değiştiriyor ve 8.5 milyar dolarlık bir hacmi ifade ediyor.

ARZ SIKINTISI

Ekonomistler ise Bitcoin'in değerinin bir anda uçuk rakamlara çıkıp sonra düşmeye başlaması, ardından da tekrar yükselmesini "sıkışma" teorisiyle açıklıyor. Bitcoin önce internetten uyuşturucu satışı yapan Silk Road sitesiyle ilişkilendirilmiş ve bu sitenin sahibinin bilgisayarından milyonlarca dolar değerinde Bitcoin çıkmıştı. ABD'li yetkililerin bu miktara el koymasının ardından arz sıkıntısı yaşandığını belirten uzmanlar yeni algoritmalarla bitcoin üretenlerin eski geleneksel bitcoin üreticilerini kaçırdığını bunun da bitcoin üretimini olumsuz etkilediğini belirtti. Bitcoin'in bir anda 900 dolara çıkması arz eksikliği ile yaşanırken bir anda yaşanan şok düşüşler ve yükselişler de bu açıklamayı destekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!