Bireysel kredi ve kredi kartından şikayetçi olduk

Güncelleme Tarihi:

Bireysel kredi ve kredi kartından şikayetçi olduk
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2012 11:15

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) geçen yıl toplam 9 bin 895 adet şikayet iletilirken, en fazla şikayet bireysel krediler ve kredi kartları konusunda yapıldı.

Haberin Devamı

AA muhabirinin, BDDK'nın 2011 yılı Faaliyet Raporu'ndan yaptığı derlemeye göre, 2011 yıl sonu itibarıyla Türkiye'de 327 kuruluş Kurum'un denetimi kapsamında bulunuyor. Bunlardan 31'i mevduat bankası, 4'ü katılım bankası, 13'ü kalkınma ve yatırım bankası, 31'i finansal kiralama şirketi, 75'i faktoring şirketi, 12'si finansman şirketi, 8'i varlık yönetim şirketi, 42'si bankalara bağımsız denetim yapma yetkisine sahip kurum, 3'ü derecelendirme kuruluşu, 56'sı değerleme kuruluşu, 45'i Türkiye'deki yabancı banka temsilciliği, 3'ü finansal holding şirketi, 1'i kredi referans kuruluşu, 3'ü kartlı sistem kuruluşu pozisyonunda bulunuyor.

BDDK'nin denetimindeki finansal kuruluşların toplam bilanço değeri, 2010 yılına göre yüzde 21 oranında artarak Aralık 2011 tarihi itibarıyla 1 trilyon 261 milyar lira seviyesine ulaştı. Bu düzey, gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 94'üne tekabül ediyor.

Haberin Devamı

Kurum, geçen sene içinde 3 bankaya yurt dışında iştirak edinme, 7 bankaya yurt dışında şube açma ve 2 bankaya da yurt dışında temsilcilik açma izni verdi. BDDK, 2011 yılında yurt dışında kurulu 7 bankanın Türkiye'de temsilcilik açma talebini uygun gördü.

BDDK geçen sene yurtdışında kurulu bankalardan, Pakistan'dan Bank Al Habib Limited, Çin'den Bank of China Ltd., İspanya'dan Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA ve Banco Popular Espanol SA, Azerbaycan'dan Texnikabank, Japonya'dan Sumitomo Mitsui Banking Corporation ve Japonya'dan Mizuho Corporate Bank Limited'e Türkiye'de temsilcilik açma izni verdi.

Kurum yerinde denetim ve gözetim sonuçları ile ihbar ve şikayetlerin değerlendirilmesi sonucunda, muhtelif bankalarla ilgili olarak sorumlulukları tespit edilen kişiler hakkında toplam 16 adet, muhtelif faktoring şirketleri ve izinsiz faktoring işlemleri ile ilgili olarak sorumlulukları tespit edilen kişiler hakkında toplam 4 adet suç duyurusunda bulundu. Ayrıca, 9 kişinin bankalarda imza yetkisi geçici olarak kaldırdı ve daha önce imza yetkisi kaldırılan 5 kişinin imza yetkilerini iade etti. BDDK, Bankacılık Kanunu uyarınca, bankalar hakkında 382, diğer kişi ve kuruluşlar hakkında ise 18 adet idari para cezası uyguladı.

Bireysel krediler ve kredi kartları konusunda şikayet yağdı

BDDK'ya geçen sene toplam 9 bin 895 adet şikayette bulunuldu. Kuruma ulaşan şikayetlerin konu bazında dağılımına bakıldığında, en yoğun başvurunun 2 bin 459 adet şikayetle bireysel krediler ve 2 bin 293 adet şikayetle kredi kartları konusunda gerçekleştiği görüldü. Kredi kartlarına ilişkin yapılan şikayetlerde de kredi kartı ücret ve komisyonları başı çekti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!