Bir omuzda Melek, diğer omuzda Devlet

Güncelleme Tarihi:

Bir omuzda Melek, diğer omuzda Devlet
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2013 00:00

Bireysel Katılım Sermayesi Programı’na katılan melek yatırımcılar girişimcilere aktardıkları sermayenin, TÜBİTAK ve KOSGEB onaylı projelerde yüzde 100 diğerlerinde yüzde 75’ini vergi matrahlarından düşebilecek.

Haberin Devamı

SON yıllarda girişimciler için fırsat yaratan ve başarı öyküleri yaratan Melek Yatırımcı modeli Türkiye’de yeni bir boyut kazandı. Melek Yatırımcılığı sertifika ile tescilliğen devlet melek yatırımcılara büyük bir vergi avantajı getirdi. Bu adım daha çok girişimcinin daha çok sermayeyi melek yatırımcılara aktarmasını teşvik edecek.
Projenin tanıtımı için sabah melek yatırımcılar ile girişimcileri bir araya getiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan sonrasında ilk sertifikaların da dağıtımını yaptı.

DEVLETTEN SİSTEME KATKI

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bireysel Katılım Sermayesi Programı’na ilişkin, “Bugünden itibaren ilk defa devlet bu sisteme katkı verip teşvik etmeye başlayacak” dedi. Babacan, Bireysel Katılım Sermayesi Programı’nın tanıtımında, sistemin, Türkiye’nin ekonomik olarak dinamik ve yenilikçi bir yapıya kavuşmasına önemli katkı sağlayacağını, dünyada uygulamanın yaygın bir şekilde kullanıldığını kaydetti.
Sistemin, Türkiye’de iş dünyasının sivil inisiyatifiyle başlatılıp uygulandığını ifade eden Babacan, şunları söyledi: “Bugünden itibaren ilk defa devlet bu sisteme katkı verip teşvik etmeye başlayacak. Bireysel katılım sermayesi sistemi, bireysel katılım yatırımcısından ve girişimciden oluşuyor. Bireysel katılım yatırımcısına dünyada ‘iş melekleri’ ya da ‘melek yatırımcı’ gibi isimler veriliyor. Biz bu tabiri geçen yıl yaptığımız yasal düzenlemeyle mevzuatımıza taşımış olduk. Hazine Müsteşarlığımız da ikincil düzenlemelerle bunun yasal altyapısını tamamlamış oldu.”
Melek yatırımcı olabilmek için lisans mekanizmasına dahil olunması gerektiğini belirten Babacan, “Bugüne kadar bunun açıklamasını yapmadan kendiliğinden sistemi duyup başvuran 28 başvuru oldu. 14 melek yatırımcı lisansını alıyor” dedi.

Haberin Devamı

Melek yatırımcılığa  yüzde 100’e kadar vergi teşviki sağlanacak

BİREYSEL Katılım Sermayesi Programı’ndan lisanslarını amaya hak kazanan melek yatırımcılara 5 yıl süreyle geçerli olacak lisansları verildi. Ümit Boyner, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay ile Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı adına Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi Kazım Köseoğlu ile Mynet’in kurucusu Emre Kurttepeli meslek yatırımcı lisansını aldı.

Haberin Devamı

Vergi matrahından düşülecek

Bir melek yatırımcının, bir girişimciye sermaye aktardığı anda aktardığı sermayeyi gelir vergisi matrahından düştüğünü anlatan Babacan, sözlerini şöyle  sürdürdü: “Tamamının olabilmesi için TÜBİTAK, KOSGEB gibi kuruluşlarımızın desteklerinden yararlanmış ve o çerçeveye uygun bir firma olması gerekiyor. İlk defa bu işi yapıyorsa yüzde 75 yararlanıyor. Girişicilerimizi TÜBİTAK ve KOSGEB’e dahil olmayı teşvik etmiş oluyoruz. Yine melek yatırımcı, girişimci başarılı yürümeye başladığında artık o ilişkiye daha az ihtiyacı olup çıkmak istiyor. Biz 2 yıl durma zorunluluğu getirdik. Çıkarken koyduğu sermaye de sermayenin kazancı da vergiden muaf oluyor. Melek yatırımcılar yüzde 35’lik vergi dilimindeyse zaten çoğu öyle, ne kadar sermaye koyuyorsa o koyduğu sermayenin yüzde 35’i kadar vergiyi az ödemiş oluyor. Çıkarken  ne kadar para kazandıysa yine vergiden muaf.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!