Bir belge kalktı 100 milyon TL cepte kaldı

Güncelleme Tarihi:

Bir belge kalktı 100 milyon TL cepte kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2012 12:19

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün tarihe gömdüğü Ek-1 Formu trafik müşavirlerini yılda 100 milyon TL'lik gelirden etti.

Haberin Devamı

Türkiye’deki ilginç mesleklerden biridir trafik müşavirliği. Halk arasında ‘trafik muamelecisi’ olarak da bilinirler. Aracın ilk kayıt işleminden tutun da devir, LPG işleme, trafikten çekme, hurda işlemi, logo işleme, sigortaya kadar pek çok işleme aracılık ederler.

Radikal gazetesinden Sefer Levent'in bugünki yazısına göre, araç sahipleri muayene başta olmak üzere paradan çok zaman harcayacağını düşündüğü bu işler için trafik müşavirlerinin kapısını çalar, trafik müşavirleri de bu hizmetlerinin karşılığında onlardan bir bedel tahsil eder.

Hem teknolojinin ilerlemesi hem de bürokrasinin azalması son yıllarda trafik müşavirlerinin kazanç kalemlerini oldukça azalttı. Son darbe ise geçen hafta Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı bir tebliğ ile geldi.

Haberin Devamı

Ek-1 Formu artık yok
Aracının fiziki görünümünde bir değişiklik yapmak isteyenlerin zorunlu olarak tanıştığı Ek-1 Formu bu tebliğ ile ortadan kaldırıldı. Oysa bu form trafik müşavirleri açısından oldukça önemli bir gelir kalemiydi.

Araç üzerine logo işlenmesi-sökülmesi, renk değişikliği, şasi–motor numarası tespiti, servis araçlarına kuşak takılması-sökülmesi, takograf, taksimetre takılması, normal aracın taksiye, taksinin normal araca dönme işlemleri ya da herhangi bir sebeple ruhsatın değiştirilme işlemi hep bu form aracılığıyla yapılırdı.

Formu her yerde bulamadığınız gibi teknik soruların tümünü de cevaplayamayacağınızı düşünür, yol-yöntem bilen trafik müşavirlerinin kapısını çalardınız. Müşavirler hem formun kendisi için hem bu formu doldurmanın karşılığında sizden 25-30 TL’ye yakın bir aracılık hizmet bedeli tahsil ederdi.

Siz de doldurulan bu formu alır, araç muayene istasyonunun kapısını çalardınız. Onlar da bu formda yazılanlarla aracınızı karşılaştırır, eğer her şey tamamsa formunuzu onaylardı. Sonra bu formla tescil dairesine gidip ruhsatınızı değiştirirdiniz.

Peki, sizce yılda kaç araç için yukarıda saydığım işlemlere yönelik Ek-1 Formu dolduruluyordu?

İşte cevabı: Yaklaşık 3 milyon araç. Peki, bu kadar araç için müşavirlik pazarında dönen tutar ne kadardı? Onun da cevabı: Yaklaşık 100 milyon TL.
İşte Emniyet Genel Müdürlüğü’nün tarihe gömdüğü Ek-1 Formu trafik müşavirlerinin yılda yaklaşık 100 milyon TL’lik bir pazarı kaybetmesine neden oldu.

Haberin Devamı

Bedel alınmayacak

Peki, bundan sonra yukarıda saydığımız ruhsat işlemleri nasıl yapılacak?

Aracının fiziki koşullarında değişikliğe gidenler ya da herhangi bir sebeple ruhsatını yenilemesi gerekenler araç muayene istasyonlarına gidecek. Muayene istasyonlarındaki görevliler elektronik ortamda değişiklik nedenini trafik tescil dairesine bildirecek. Vatandaş yine tescil dairesine giderek ruhsat işlemini sonlandıracak.

İşin ilginç tarafı, araç muayene istasyonları bu işlem için vatandaştan herhangi bir bedel almayacak. Yani trafik müşavirlerine form doldurdukları için ödenen yıllık yaklaşık 100 milyon TL’lik bedel vatandaşın cebinde kalacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!