Binlerce memur meydanlara çıktı, sağlıkta acil dışında hizmet yok

Güncelleme Tarihi:

Binlerce memur meydanlara çıktı, sağlıkta acil dışında hizmet yok
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2011 10:11

Sağlık ve eğitim başta olmak üzere, kanun hükmünde kararnamelerle çalışanların temel haklarının gasp edildiğini öne süren sendikalar bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde binlerce sendikalı memur meydanlara çıktı ve son dönemdeki gelişmeleri protesto etti.

Haberin Devamı

Binlerce kişi, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi ve Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Beyazıt Meydanı’na yürüdü. Beyazıt Meydanı’nda yapılan konuşmaların ardından bir günlük iş bırakma eylemi Grup Yorum’un konseriyle sona erdi .

KAMU ÇALIŞANLARI GREVDE- FOTO GALERİ    

SAĞLIK ÇALIŞANLARI SOKAKLARA DÖKÜLDÜ / WEB TV

Binlerce kamu çalışanı bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Grev yapan KESK’e bağlı sağlık çalışanları sabah saat 09.30 itibari ile İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bahçesinde toplandı. Grup hastanenin girişi kapısına "Bu hastanede grev var", yazılı bir pankart astı ve bahçeye grev çadırı kurdu. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi ve Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde toplanan gruplar, Beyazıt Meydanı’na yürüdü. Alkışlar, sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçen gruplar ellerinde "Sağlık haktır satılamaz", "Hastaneler halkındır satılamaz" yazılı pankartlar taşıdı. Grev yapan sağlık çalışanlarına CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekili Sebahat Tuncel de destek verdi. Bazı gazeteciler de dün KCK operasyonları kapsamında bazı gazetecilerin gözaltına alınmasını fotoğraf makinalarını ve kameralarını yere bırakarak protesto etti. Latin Amerikadan gelen bir işçi de grev yapan sağlık çalışanlarına destek verdi.

Haberin Devamı

GÖRGÜLÜ: TUTUKLANAN ARKADAŞLARIMIZIN SERBEST BIRAKILMASINI İSTİYORUZ

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgülü yaptığı basın açıklamasında hükümetin sağlık politiklarını ve KCK operasyonları kapsamında bazı gazetecilerin gözaltına alınmasını eleştirdi. Görgülü, hükümetin basın özgürlüğünü baskı içine aldığını savunarak "Haksız yere tutuklanan arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz" dedi. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Dr. Osman Öztürk’de hükümetin sağlık politikalarını eleştirerek, "Bu ülkede bir hükümet var bu ülkede Sağlık Bakanlığı var. Hükümetin eli, Sağlık Bakanlığı’nın eli hastalarımızın cebinde, vatandaşlarımızın cebinde. Onun için sağlığımıza dikkat edelim, cebimize dikkat edelim hükümete karşı" dedi. Konuşmalar sırasında gruplar sık sık "Direne direne kazanacağız", "Zafer direnen emekçinin olacak" şeklinde slogan attı.

KAMU ÇALIŞANLARI GREVDE / WEB TV

Haberin Devamı

ANKARA'DA DA KESK ÜYELERİ ZİYA GÖKALP CADDESİ'NE YÜRÜDÜ

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, “Temel haklarımıza yapılan tüm saldırılara karşı bugün grev hakkımızı kullanıyoruz” dedi.

“21 Aralık Grev'deyiz” eylemi için Kolej Meydanı'nda toplanan KESK üyeleri, çeşitli pankart ve dövizler açarak, sloganlarla Ziya Gökalp Caddesi'ne yürüdü.

Burada verilen konserin ardından KESK Genel Başkanı Lami Özgen yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dört bir yanında, hak ve özgürlüklerine sahip çıkan kamu emekçileri olarak, sadece kendileri için değil insanca bir yaşamı hak eden ülkenin tüm insanları için “grevde” olduklarını söyledi.

Bütçe çalışmalarını eleştiren Özgen, bütçede grevli, toplu sözleşme mücadelesi yürüten kamu emekçilerinin, asgari ücretlilerin, işçilerin, çiftçi ve köylülerin, küçük esnafın düşünülmediğini öne sürdü. Özgen, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Emeğin haklarına ve değerlerine sahip çıkmanın demokrasiye ve özgürlüklere sahip çıkmaktan geçtiğine inanan kamu emekçileri olarak, grev hakkımızın yasal teminat altına alındığı bir toplu sözleşme düzeni için, kamu hizmetlerinin ticarileştirilmesine, 'KHK sultasına', angarya ve zorunlu fazla mesaiye, her türlü güvencesiz çalıştırmaya son verilmesi için, tüm çalışanlara kadrolu iş güvencesi, insan onuruna yakışır bir ücret ve sağlıklı çalışma koşullarının sağlanması için, temel ücretlerin artırılmasıyla gerçek bir eşit işe eşit ücret sistemi için, ek ödemelerin tüm emekçiler için eşitlenerek emekliliğe yansıtılması için, net asgari ücretin bin liraya çıkarılarak, tüm ücret ve maaşlarda bu tutarın vergi kesintisi dışında bırakılması için, hukuksuz, haksız ve mesnetsiz biçimde yapılan gözaltı ve tutuklamalara son verilmesi, tutukluların serbest bırakılması için, temel haklarımıza yapılan tüm saldırılara karşı bugün grev hakkımızı kullanıyoruz.”

Haberin Devamı

Özgen, taleplerine olumlu yanıt alamamaları durumunda çok daha kararlı şekilde eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

Eyleme, CHP ve BDP'li bazı milletvekilleri, bazı siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları da destek verdi.

“HERKES İÇİN SAĞLIK HAKKI”

İbn-i Sina ve Hacettepe hastanelerinde toplanan bazı sağlık çalışanları da “Sağlık hakkı satılamaz”, “İthal hekime hayır”, “Performans sağlığa zararlıdır” yazılı dövizler, pankart ve benzer içerikli sloganlarla Sıhhıye'deki Abdi İpekçi Parkı'na yürüdü.

Eylemcilere, CHP Genel Başkan Yardımcıları Yakup Akkaya ve Sezgin Tanrıkulu, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Şafak Pavey ve İlhan Cihaner'in de aralarında bulunduğu bazı CHP milletvekilleriyle İşçi Partisi, TKP, Tüketiciler Birliği ile bazı sivil toplum kuruluşları destek verdi.

Haberin Devamı

TTB Merkez Konseyi Başkanı Eriş Bilaloğlu, burada grup adına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin birçok yerinde bugün eylem yapıldığını söyledi.

Günler öncesinde “Sağlık Hakkı Meclisi” kuracaklarını söylediklerini anlatan Bilaloğlu, herkes için sağlık hakkı istediklerini kaydetti. Bilaloğlu, bunun güvenceli iş ve sağlıklı koşullarda çalışmadan geçtiğini belirtti. Bilaloğlu, “Nitelikli, ulaşılabilir ve ücretsiz bir sağlık hizmeti vermektir hedefimiz ve hakkımızı almaktır” dedi.

Eriş Bilalolu, 2 Kasım'da çıkarılan 663 sayılı “Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK”yı da oylayacaklarını belirterek, bu kararnameye “hayır” derlerse sağlık hizmeti verilen her yerde “iş yeri meclisleri” kurulacağını bildirdi. Bilaloğlu, eğer talepleri gerçekleşmezse süresiz grevi oylayacaklarını ifade etti.

İZMİR'DE 5 BİN KİŞİLİK PROTESTO

TÜRKİYE çapında kamu emekçilerinin gerçekleştirdiği bir günlük iş bırakma eşlemine İzmir Konak Meydanı’nda, yaklaşık beş bin kişilik protesto eylemiyle destek verildi. Renkli görüntülerin yaşandığı eylemde, hükümete çeşitli uyarılarda bulunuldu.

Çoğunluğunu KESK üyelerinin oluşturduğu yaklaşık 5 bin kişi, öğlen saatlerinde, kentin belirli noktalarında toplanıp Konak Meydanı’ndaki İzmir Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. ’Sözleşmeli köle olmayacağız’, ’Toplu sözleşme, grev hakkımız, kazanacağız’ sloganları atan gruptakiler, zaman zaman düdüklerini çalarak protestolarını gerçekleştirdi. Kalabalık arasında, üzerinde, ’Öğret-mele’ yazan maske takan gençler de dikkat çekerken, KESK adına açıklamayı yapan Ali Kılıç, "Emek düşmanı politikalardan vazgeçin. Uluslar arası sözleşme ve anlaşmalarla sahip olduğumuz grevli toplu sözleşme hakkımızı tanımak zorundasınız. Eğer taleplerimize olumlu bir yanıt alamazsak, birçok daha kitlesel ve çok daha kararlı olarak karşınızda bulacaksınız. Geleceğimiz için mücadele etmekte o kadar kararlıyız. Yaratmak istediğiniz korku imparatorluğuna teslim olmayacak, emeğin, eşitliğin, adaletin ve barışın safında olmaya devam edeceğiz. Sizin tek teminatınız, şiddet, baskı ve daha fazla yoksulluksa, bizim teminatımız fiili meşru mücadele geleneğimizdir. Bugün karanlık her zamankinden daha erken çökecek. Buradan hep birlikte söz veriyoruz. Karanlığın, baskıların, yoksulluğun, sefaletin dünyasına karşı, emeğin dünyası için mücadelemizi yükselteceğiz" diye konuştu.

Protesto eylemi, müzik dinletisinin ardından sona erdi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!