Bin kişilik iş için 60 bin kişi kuyrukta

Güncelleme Tarihi:

Bin kişilik iş için 60 bin kişi kuyrukta
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tarım Kredi Kooperatifleri'nin 1011 eleman alımı için açtığı sınava 60 bini aşkın başvuru oldu. Tarım Kredi Kooperatifleri Ankara Bölge müdürlüğü personeli, süresi dün akşam dolan başvuruları almak için iki gündür sahura kadar çalışmak zorunda kaldı.

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nin (TKKMB), 1011 eleman alımı nedeniyle açtığı sınava katılmak için başvuranların sayısı 60 bini geçerken, başvuru sayısı, Türkiye'de halen devlet sektöründe işe girmenin önemi ve işsizliğin boyutlarını bir kez daha gösterdi. Dün akşam başvuru süresi sona eren eleman alımında Ankara Bölge Müdürlüğü önünde uzun kuyruklar oluşurken, Bölge Müdürlüğü elemanları başvuruları almak için 2 gündür sahura kadar çalışıyorlar. TKKMB Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Özdemir, 12 Ocak Salı günü yapılması öngörülen yazılı sınavın, yoğun başvuru nedeniyle 30 Ocak Cumartesi gününe ertelendiğini söyledi. Özdemir, A.A.'ya yaptığı açıklamada, yoğun başvuru nedeniyle hem yer bulmakta hem de sınavı yapacak kurum bulmakta sıkıntı yaşadıklarını belirtti.

10 MİLYON HARCAMA

Sınava başvuranların, başvuru belgelerini hazırlamak için ortalama 10 milyon lira harcama yaptığının ve bu paranın işsiz insanlar için öneminin hatırlatılması üzere, Özdemir şöyle konuştu: ‘‘Aslında sınava girmek için para talep etmiyoruz. Sadece evrak masrafı alıyoruz. Bu konuda da başvuruyu kabul eden bölge birliklerini

serbest bıraktık. Bazı bölgeler hiç almıyor, bazıları 2 milyon, bazıları ise 3 milyon lira alıyor. Diğer masraflardan haberim yok. Sınavı yapmak mecburiyetindeyiz. ÖSYM sınavı yapmak için kişi başına 10 milyon lira, bazı üniversiteler 8.5 milyon lira istedi. Adaylar bize en fazla 3 milyon lira sınav gideri yatırıyor. Kalan para bizim cebimizden çıkacak. memleketimizin bir gerçeği bu. Sınav yapmıyoruz desek, bir adaletsizlik olacak, katılanların umudu kırılacak. 100 bin kişi de başvursa, ne pahasına olursa olsun sınav yapacağız.’’

TKKMB'nin açtığı sınava girmek için başvuranlar, sabahın erken saatlerinden itibaren uzun bir kuyruk oluşturuyorlar. Yoğunluk arttıkça, form almak ve başvuru formlarını vermek zorlaşıyor. Bu da zaman zaman gergin ve endişeli dakikaların yaşanmasına neden oluyor. Kuyrukta bekleyen ‘‘işsizlerin’’ büyük bölümü, halen özel sektörde asgari ücretle çalıştıklarını, ama iş güvencesi olması için yine de kamuda işe girmek için çalıştıklarını söylediler.

Üç konfederasyondan tekstil grevine destek

DİSK, Türk-İş ve Hak-İş genel başkanları, gelişme olmadığı takdirde 4 gün sonra greve çıkacak tekstil işkoluyla ilgili dayanışma için dün bir araya gelerek işverenlere sorunu görüşme yoluyla çözüme kavuşturma çağrısı yaptılar. DİSK Başkanı Rıdvan Budak, Türk-İş Başkanı Bayram Meral ve Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, tekstil işkolundaki krizin, 'işverenin anlattığı boyutta olmadığını' bazı işverenlerin grevi zorlayarak stoklarını eritme yoluna gitmek istediklerini söylediler. Üç işçi konfederasyonunun başkanları Merter'deki DİSK Genel Merkezi'nde biraraya geldi. DİSK Genel Başkanı Rıdvan Budak, 80'li yıllar öncesi üretim dışı kazanılan paranın kabuğuna çekilmesi ve ülke bütçesinin yarısının yıllardır üretim dışı kazançlara faiz olarak verilmesi sonucu kriz yaşandığını belirtti. Budak, ‘‘Biz işimizi ve işyerimizi koruyalım. 'Kriz yok demenin bir anlamı yok ama kriz ticareti yapmayın' çağrımıza özellikle tekstil sektöründen gelmiş olumlu bir yanıt yok’’ dedi. Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, Türkiye'nin bütçesinin yüzde 45'nin faize gittiğini belirterek, ‘‘İşverenlerirn resmi kayıtlarına göre 503 büyük firma gelirinin yüzde 51'ini repodan bonodan elde etmektdir. Türkiye öyle noktaya getirildi ki, emek para kazanmıyor, para para kazanıyor. Gelirlerini faize bağlayan bazı işverenlerin dert yanmaya hakları yoktur.’’ dedi. Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu da, ‘‘Türkiye'nin bir bölümü Almanya bir bölümü Tanzanya hayatı yaşıyor. Bundan rahatsızlık duyuyoruz. Siyasi partiler vitrin düzeltmek ve konu mankeni aramak yerine program ve çözüm üretmelidirler.’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!