Bilgisayar destekli kara para mücadelesi başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Bilgisayar destekli kara para mücadelesi başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye kara parayla mücadelede teknolojinin tüm imkanlarını kullanmaya hazırlanıyor. Mali Suçları Araştırma Kurulu, ağustos ayı başında, gelişmiş bilgisayarlarla donatılan yeni binasına taşınacak. Böylece bilgisayar destekli kara para takibi ile şüpheli işlemler anında tespit edilebilecek.

Türkiye, kara parayla mücadelede teknolojiyi devreye sokuyor. Mali Suçları Araştırma Kurulu, ağustos ayı başında, gelişmiş bilgisayarlarla donatılan yeni binasına taşınacak. Halen, kadrolu 3 uzmanı bulunan, faaliyetlerini daha çok merkezi denetim elemanları ve banka murakıpları kanalıyla yürüten kurul, kısa süre içinde kendi uzman kadrosunu kuracak.

Yeni dönemde, bilgisayar destekli kara para takibatına geçecek Mali Suçları Araştırma Kurulu, kendilerine bildirilen şüpheli işlemler, gelen istihbaratlar ve denetim çalışmalarını anında bilgisayara kaydedecek.

Bu arada Türkiye'nin kara paraya karşı yürüttüğü mücadele, OECD'den geçer not aldı. Mali Suçları Araştırma Kurulu da, yeni dönemde güçlü bir uzman kadrosuyla kara paraya karşı bilgisayarlı mücadele için kolları sıvadı. OECD Mali Eylem Görev Grubu tarafından hazırlanan raporda, Türkiye'nin kara parayla mücadele çerçevesinde yürüttüğü çalışmaların olumlu bulunduğu belirtildi.

Raporda, Türkiye ve bazı ülkelerin bu mücadele doğrultusunda özellikle kara para aklamanın en geçerli yöntemi olan kumarhanelerin üzerine gittiği ve gazinolara ilişkin bazı yaptırımlara yöneldiği kaydedilerek, ‘‘Türkiye gibi ülkelerde gazinoların kapatılması, kara para aklanmasının önlenmesine ilişkin çalışmaların bir parçası olarak algılandı’’ denildi. Raporda, Hollanda ve İngiltere gibi ülkelerin de, kara parayla mücadele amacıyla kumar sektörünü denetim altına alacak önlemlere başvurduğu vurgulandı.

YERİNDE İNCELEME

OECD Mali Eylem Görev Grubu, Kasım ayında Türkiye'yi genel incelemeye tabi tutacak. En son 1994'de kara para konusunda ülke denetimine alınan Türkiye'ye yönelik ikinci ülke incelemesini, 3 OECD uzmanı gerçekleştirecek. OECD uzmanları, Türkiye'de, Mali Suçları Araştırma Kurulu, Emniyet Genel Müdürlüğü, Gümrük Müsteşarlığı ve diğer ilgili birimler nezdinde görüşmeler yapacak ve daha sonra ''Türkiye Raporu''nu hazırlayacak. Rapor, Mali Eylem Görev Grubu'nun önümüzdeki yılki genel kurulunda ele alınacak.

YURTDIŞI EĞİTİMİ

Kara parayla mücadeleye dönük mevzuatı uygulamaya koyan Türkiye, OECD Mali Eylem Görev Grubu'nun Türkiye denetimi öncesi, teknik altyapıyı ve uzman kadrosunu da kurmuş olacak. Çeşitli kişi ve kuruluşlara ilişkin istihbarat merkezi de oluşturulacak. Bu şekilde, kara parayla daha etkin bir mücadele imkanı doğacak. Kara para uzmanları, yurtdışında da eğitime gönderilecek. İngiltere ve ABD gibi ülkeler, Türkiye'ye eğitim alanında gerekli yardımı yapabileceklerini bildirdi. Bu çerçevede, kurumun bazı uzmanları, bu ülkelerde kara para aklamada hangi yöntemlerin kullanıldığı, bununla mücadele yöntemleri gibi konularda eğitim alacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!