Big Brother gerçek oluyor

Güncelleme Tarihi:

Big Brother gerçek oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük bilgisayar işlemcisi üreticisi Intel, evlerdeki bilgisayarların uzaktan kontrol edilmesini sağlayan bir sistem geliştirdi. Bu sistemin devreye girmesiyle, George Orwell'in ‘‘1984’’ romanındaki herkesi izleyen ‘‘Big Brother’’ karakteki hayata geçmiş olacak.

GEORGE Orwell'in 1940 yılında kaleme aldığı bilim kurgu romanı 1984'deki ‘‘Big Brother’’ gerçek oluyor. Dünyanın en büyük mikroişlemci üreticisi Intel, evlerdeki bilgisayarların tek merkezden izlenip, kontrol edilmesini sağlayacak yeni bir sistem geliştirdi. Bu sistemi kullanan bilgisayar merkezleri, evde açık unutulan bilgisayarları bile uzaktan kapatabilecekler.

Üzerindeki çalışmalar hâlâ süren bu yeni sistem sayesinde telefon hatları üzerinden evlerdeki bilgisayar arızaları giderilebilecek, kopya programlar tespit edilebilecek ve bilgisayarlardaki programlar güncellenebilecek. Intel, yeni sistemin ilk duyurusunu, İtalya'nın Milano kentinde düzenlenen SMAU'97 fuarında yaptı.

Yüksek teknolojili bilgisayarların artık evlere girdiğini söyleyen Intel Teknik Pazarlama Müdürü Giovanni Chiabrando, gelecekte insanlar arasındaki iletişimin her ortamda görsel olacağını belirterek, Intel'in de planlarında bunu ön plana çıkardığını vurguladı.

‘‘Wake up on LAN’’ (Bilgisayar ağı üzerinden uyandırma) adını verdiği bir sistemi 29 Eylül'den itibaren piyasaya sürdüklerini belirten Intel yetkilileri, ‘‘Wake up on ring’’ (Telefon ziliyle uyandırma) adındaki bir diğer sistem konusundaki çalışmaların sürdüğünü belirttiler.

INTERNET BAĞLANTISI

Intel'in geliştirdiği yeni sistem, Internet Servis Sağlayıcı (ISS) şirketlerin, kendileri üzerinden Internet'e bağlanan kullanıcıları izleyip, kontrol etmelerini sağlayacak.

Intel'in video konferans için geliştirdiği çözümlerin de uygulanabildiği bu sistemde, bilgisayar kontrol merkezinden, evlerdeki bilgisayar kullanıcıları ile görsel iletişim imkanı da sağlanabilecek.

UZAKTAN TAMİR

Intel'in uzaktan izleme sistemi, özellikle evlerdeki bilgisayar kullanıcılarının arızalara müdahalesinde kolaylık sağlanacak. Bilgisayar merkezi, kendine bağlı bilgisayarlarda herhangi bir arıza olduğunda bunu tespit edecek ve eğer arıza yazılımla ilgili ise, problemi kullanıcının müdahalesine gerek kalmadan çözebilecek. Sistem, kendine bağlı olan bilgisayarların donanım özelliklerini de sürekli kontrol edebilecek. Böylelikle, bu bilgisayarlardaki donanım değişiklikleri de izlenebilecek ve donanım değiştiğinde, kullanılan yazılımlar da yeni donanıma göre düzenlenebilecek.

Kopyacılar yandı

INTEL'in LAN Desk Management Suite-Workgroup Manager adlı ürününde bulunan pek çok bilgisayar ağı yönetimi özelliği de Wake up on ring sisteminde kullanılabilecek. Sistem, kendine bağlı bilgisayarlardaki yazılımların kopya olup olmadığını tespit edecek, program lisanslı ise satın alınan lisans sayısından fazla bilgisayar tarafından kullanımını önleyebilecek. Sistem sayesinde BSA gibi, kopya yazılımla mücadele eden kuruluşlar, bilgisayar korsanları ile masa başında mücadele edebilecekler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!