Bıçkıdere Ormanları’nın altını üstüne getiriyorlar

Güncelleme Tarihi:

Bıçkıdere Ormanları’nın altını üstüne getiriyorlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2014 01:13

Sakarya’da Bıçkıdere Ormanları hummalı bir çalışmayla adeta alttan üstten yok ediliyor. Köylülerin ‘doğa katliamı’ yapıyorlar şikayetleri üstüne gittiğimiz bölgede gördüğümüz manzara gerçekten içler acısı. Çünkü bir yanda su fabrikası için ağaçlar kesilip yerin altına borular döşeniyor, diğer yanda inşaa edilecek termal otel için sıcak su aranıyor. Bununla da kalmıyor ormanın ayrı bir yerinde bakır madeni için sondaj yapılıyor.

Haberin Devamı

Sakarya’da Bıçkıdere Ormanları hummalı bir çalışmayla adeta alttan üstten yok ediliyor. Köylülerin ‘doğa katliamı’ yapıyorlar şikayetleri üstüne gittiğimiz bölgede gördüğümüz manzara gerçekten içler acısı. Çünkü bir yanda su

Bıçkıdere Ormanları’nın altını üstüne getiriyorlar
fabrikası için ağaçlar kesilip yerin altına borular döşeniyor, diğer yanda inşaa edilecek termal otel için sıcak su aranıyor. Bununla da kalmıyor ormanın ayrı bir yerinde bakır madeni için sondaj yapılıyor.

SAKARYA’da Bıçkıdere ormanlarında iş makineleri harıl harıl çalışıyor. Bir yanda su fabrikası için boru döşeniyor, bir yanda inşaa edilecek termal otel için sıcak su aranıyor, diğer tarafta ise bakır madeni için sondaj yapılıyor. Tüm bu çalışmalar aynı yerde Akyazı ilçesine bağlı Bıçkıdere ormanlarında gerçekleşiyor. Emsey Termal’in, iki yıl önce Sakarya İl Özel İdaresi’nden aldığı izinler sonrası bu çalışmalar yapılıyor. Köylüler, ormanda ‘doğa katliamı’ yapıldığını iddia ediyor. Emsey firması açılacak termal otel için 3 köyü besleyen Bıçkı Dere’nin suyunu kiralamış. Derenin doğduğu, Karapürçek’e bağlı 1500 metre yükseklikteki Göktepe’den boru döşemeye başlamış.

Haberin Devamı

Bıçkıdere Ormanları’nın altını üstüne getiriyorlar

25 KİLOMETRE BORU HATTI
25 kilometre boru döşeyen firma, aldıkları suyu iki alanda kullanmayı planlıyor. Döşenen iki borudan alınan suyun bir kısmı inşa edilecek termal otelde kullanacak. Diğer kısmı ise içme suyu olarak piyasaya sürecek. Bu noktada köylülerin itirazı geliyor. Kuraklıktan dolayı azalan suyun köy halkına zor yettiği, Bıçkıdere köyü dışında derenin Ahmediye ve Taşburun köylerini de beslediği söyleniyor. Köylüler tarım arazileri ve hayvanları için bu suyu kullandıklarını belirtiyor. Suyun biraz azalmasının bile köyler arasında kavgalara yol açacağı belirtiliyor.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Köylülerin iddiaları üzerine bölgeye gidiyoruz. Yol kenarından döşenen borular sebebiyle bazı ağaçlar kesilmiş ve toprak kaymaları yaşanmış. Döşenen borular termal otelin inşaatının yapılacağı iddia edilen yere kadar ulaşmış. Salihiye ve Taşburun köyleri arasında devlete ait ormanlık alanda yapılması planlanan otele ulaşım için 2 yol hazırlanmış. Bu hazırlıklar çerçevesinde yolun geçeceği yerlerdeki ağaçlar da kesilmiş. Ancak daha çalışmalar sona ermemiş. İş makineleri, traktörler ve kamyonlar son hızla çalışmaya devam ediyor. Boruların döşendiği yerlerde suyun havalandırılması için yapılan odacıklar için çimento ve demir taşınmaya devam ediyor. Ortalama 500 metrede bir yapılan bu havalandırma odacıklarından dolayı ağaç kesimine ve yol genişletme çalışmalarına devam ediliyor. Otelin yapılacağı iddia edilen Salihiye ve Taşburun köyleri arasındaki ormanlık alan ise şimdilik sakin. İddialara göre otel devlet arazisine yapılacak. Orada da bir sondaj yapılmış. Araziye ulaşım için birçok ağaç kesilmiş ve yollar açılmış. Buradaki çalışmalar şimdilik tamamlandı. Emsey firmasının yapacağı otel için Turizm Bakanlığı’ndan da izin bekleniyor.

Haberin Devamı

Bıçkıdere Ormanları’nın altını üstüne getiriyorlar

İzin almadan ağaç kesmedik

İDDİALAR üzerine ulaştığımız Emsey Termal Enerji Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Bozca, çalışmaların tamamının devlet tarafından izinli olduğunu ifade ediyor. Bozca şunları söylüyor: “Gayri kanunu bir iş yapmıyoruz. Biz ağaç kesmiyoruz. Orası Turizm Bakanlığı tarafından turizm alanı ilan edildi. Termal su için sondaj ve içilebilir su için boru döşüyoruz. İl özel idaresinden alınan izinle 4 yerde sondaj için çalışma yaptık. Bunun dışında suyu aldığımız tepede dünyanın suyu var. Otel projemiz daha kabul edilmedi. Turizm Bakanlığı’ndan izin bekliyoruz. 350-400 kişiye istihdam sağlayacağız. Burasının Afyon gibi olmasını istiyoruz. Ancak izin almadan tek bir ağaç dahi kesmedik.” Bölgeye ne kadarlık bir yatırım planladıkları konusunda soru sorduğumuz Bozca şu şekilde cevap veriyor: “Biz çalışmalarımızı tamamlıyoruz. Otelin bir çizimi var. Ancak daha yeri konusunda izin tam olarak alınmadı.”

Haberin Devamı

Otel için sıcak su sondajı

SU borularının döşenmesi dışında yine Emsey Grup tarafından yapılacak otele sıcak su bulabilmek için Taşburun köyünde sondaj da yapılmış. Şirket yetkililerinin verdiği bilgiye göre sıcak suya ulaşıldı. Yetkililer otel daha bitmediği için çalışmanın durduğu ancak suya ulaşıldığı bilgisini verdi. Çalışma yapılan arazinin sahibi Mehmet Demir de noterde imzaladıkları bir belge ile arazinin üst kullanımı hakkını şirkete devrettiğini söyledi. Demir, 150 metrekare arazinin kullanımı için Emsey firmasından 20 bin TL aldığını belirtti. Etrafı demir parmaklıklarla çevrilen ve 24 saat boyunca kameralarla izlene sondaj alanına giriş yasak.

Haberin Devamı

Bıçkıdere Ormanları’nın altını üstüne getiriyorlar

Bakır madeni için araştırma yapılıyor

TÜM bu çalışmaların dışında Bıçkıdere ormanlarında bir çalışma daha son hızla devam ediyor. İsmi açıklanmayan özel bir işletme tarafından bakır madeni için sondaj çalışmaları yapılıyor. Maden aramadaki görevliler araştırmaların bakır madeni bulmak için yapıldığını söylüyor. Yaklaşık 50 yıl öncede ormanda bakır madeni işletmesinin bulunduğunu ifade eden köylüler tüm bu çalışmalardan dolayı zor günler geçirdiklerini, doğal güzelliğin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

Bıçkıdere Ormanları’nın altını üstüne getiriyorlar

Toprak kaymaları yaşandı

Haberin Devamı

DERE ile tarlalarını sulayan bir başka yer ise Küçücek Beldesi. Burada yaşayan ve ismini vermek istemeyen bir köylü şunları söylüyor: “Valiliğe yakalşık 1000 imza toplayarak itirazda bulunduk. Bu su birçok kişinin ekmek kapısı durumunda. Eğer bu suya birşey olursa geçmişte olduğu gibi köyler arasında kavga çıkar. İnsanlar birbirini vurur. Kesilen ağaçlar dolayı da köy yollarında toprak kaymaları oluştu. Bazı pınarların yatakları değiştirildi. Şu an tonlarca su boşa akıyor. Eğer yapmur ve kar yağışları artarsa felaket olur. 1 hafta önce yağmur yağmaya başladı. Ancak şimdeden yolda kaymalar oldu. Böyle devam ederse sonu felaket olur.”

Bıçkıdere Ormanları’nın altını üstüne getiriyorlar

Kral dairesi olan hastanesi var

SAKARYA’da kazı yapan Emsey firmasına ait İstanbul Pendik’te Emsey Hospital adında bir hastanede bulunuyor. 2011 yılında turizm ve jeotermal kaynak aranması faaliyetleri için izin alan şirketin hastanesi ise 5 yıldızlı otel statüsünde. Hastanede Osmanlı dönemi saraylarından esinlenerek dekore edilen ‘King Süit’ bulunuyor. Süitin kendine ait bir asansörü var. Odada 2 misafir ve 2 yatak odası yer alıyor.

bcosan@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!