Beşinci Vites

Güncelleme Tarihi:

Beşinci Vites
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 1997 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

Sabah sarhoşluğuna dikkat edin!..

Sabah uyanıp, direksiyonunun başına geçtiğinizde hiç içki içmeden bile alkollü olabilirsiniz. Yapılan araştırmalar gece alkol alan bir sürücünün ertesi sabah uyandığında kanında hala önemli oranda alkol bulunduğunu gösteriyor. Hürriyet bünyesinde yayınlanan Auto Show dergisinin ‘‘sabah sarhoşluğu’’yla ilgili olarak hazırladığı haber oldukça ilginç. Almanya'da yapılan bir araştırmada gece 12.00'de 150 promil alkollü olan bir kişinin ertesi sabah uyandığında hala 80 promil alkollü olduğu saptanmış. Alman Trafik Bakanlığı da, bilinçli, kendisi ile birlikte başkalarının can günvenliğini de düşünen bir sürücünün akşam içki içtikten sonra direksiyona geçmese bile yeterli önlemi almadığı görüşünü savunuyor.

Almanya'daki araştırmada vücutta kalan alkol üzerine verilen bir örnek oldukça ilginç: Alman Hans akşam doğumgünü için evinde bir parti verir. Bu parti saat 24.00'e kadar sürer. O anda yapılan ölçümle Hans'ın kanında 150 promil alkol olduğu görülür. Partinin bitiminden hemen sonra yatan Hans, sabah saat 6.30'da uyanır. Duşunu aldıktan sonra sert bir kahve içer ve iki adet aspirin alır. Saat 07.00'de işe gitmek üzere hazırlanan Hans'ın kanında hala 80 promil alkol vardır.

Kanındaki alkolden habersiz olan Hans otomobiline atladığı gibi işyerine gelir. Hans bu haliyle düşük refleks ve algılama yeteneğiyle alkolsüz birine göre dört misli kaza yapma riski taşıdığından habersizdir. Kendini ve başkalarına nasıl bir tehlikeye attığından habersiz olan Hans, öğlene kadar çalıştıktan sonra yemeğe çıkmak için direksiyona

geçtiğinde kanında hala 30 promil alkol olduğunun farkında bile değil.

SİGORTA KAPSAMIYOR

Trafik yasasına göre 50 promil ve altı suç teşkil etmiyor. Buna karşılık bir kazaya karışılması durumunda 50 promilin altında alkollü olunsa bile bu tutanağa ekleniyor ve kazadaki haklılık durumunda etkili oluyor. Hiçbir sigorta şirketi, trafik sigortası da dahil olmak üzere kanda en küçük alkol izine rastlandığında ödeme yapmıyor. Ticari araç sürücülerinin hiçbir şekilde alkol almamaları gerekiyor. Onlar için bir üst limit yok. Gece alkol alınması halinde ertesi sabahtan öğleden sonraya kadar kanda alkol olacak ve herhangi bir kaza halinde de sigortadan yararlanılamayacak.

Riskten uzak durmak için öneriler

Alkolden uzak durmak en iyisidir. Çünkü 50 promillik alt limite ulaşmak için iki bardak bile yeterlidir.

Bir arkadaş grubundaysanız kimin içmeyip sürücülük yapacağına önceden karar verin.

Alkollü bir sürücünün kullandığı otomobile asla binmeyin ve sürücüyü de vazgeçirmeye çalışın.

Davetlerinizde alkollü içeceklerin tüketimini teşvik etmek yerine alkolsüz içecek alternatifleri de sunun.

Parti bitti. Alkollü arkadaşlarınızın otomobil kullanmalarına izin vermeyin. Ya onlara taksi çağırın ya da yatmaları için yer ayarlayın. Çünkü onlara karşı da sorumlusunuz.

İlaç ve alkolü birlikte almaktan kesinlikle uzak durun. Unutmayın ki özellikle sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçlar alkolle reaksiyona girer ve etkisini katlayarak artırır.

Venedik'te yüzen Mercedes

Livio De Marchi adlı Venedikli heykeltraş, ürettiği orijinal eserlerle dikkat çekiyor. De Marchi'nin son eseri tamamiyle ahşap malzemeden yaptığı Mercedes. İtalyan heykeltraş Mercedes 300 SL modelini 8 değişik ağaç cinsinden tamamiyle ahşap malzemeden üretmiş. Ancak bu Mercedes, diğer Mercedes'ler

gibi karada gitmiyor, bu yüzüyor. 4.20 metre uzunluğunda ve 800 kilogram ağırlığında olan otomobilin motoru da 4 beygir gücünde. Marchi'nin 1947 model bir Jaguar'ı ve bir de Fiat Topolino'su var. Ama Venedikli sanatçı, en çok Venedik'in Büyük Kanalı'nda yol alarak herkesi hayrete düşüren Mercedes'ini seviyor.

Vectra'nın Wagon'u 4.8 milyar lira

Opel Türkiye, Vectra ürün yelpazesine ‘‘Vectra Wagon’’ modelini ekledi. Vectra'nın yeni modeli, ‘‘Vectra Wagon CD’’ tanıtıldı. Sürücü ve yolcu hava yastıklarına ilave olarak, ön koltuk kenarlarında yan hava yastıklarına sahip olan Vectra Wagon CD, sürücü ve yolcular için sağlam gövde yapısı, dengelenmiş şasi, ABS ve disk frenler ile daha ileri düzeyde koruma sağlıyor. Yeni modelde, geniş güvenlik unsurlarına ilave olarak, yol bigisayarı, elektronik iklim kontrollü klima, direksiyondan kumandalı Phillips Car Müzik Sistem, elektrikli ön ve arka camlar,elektrikli ve ısıtmalı yan aynalar, anahtar üzerine entegre edilmişuzaktan kumandalı merkezi kilit, çok yönlü ayarlanabilir sürücükoltuğu, deri direksiyon ve vites kolu, alüminyum alaşımlı jantlarbulunuyor.

Vectra Wagon'da kulanılan 2.0 litre 136 beygirlik motor, yüksek performans, düşük yakıt tüketimi ve düşük zararlı atık emisyonu sağlıyor. Saatte 90 kilometre hızla, 100 kilometrede 6.1 litre benzin tüketen Vectra Wagon'un anahtar teslim fiyatı, 4 milyar 852 milyon lira.

OTO KISALAR

Castrol'den motor yağı

CASTROL gelişmiş katıklar ve sentetik teknolojisi kullanarak hazırladığı, Türkiye'nin ilk sentetik bazlı dizel motor yağı Castrol Dynamax'ı piyasaya sundu. Avrupa ülkelerinin kabul ettiği Euro II Egzost Emisyonu Yasası'na uygun olarak hazırlanan Castrol Dynamax, son teknoloji ürünü dizel motorların yanı sıra, diğer tüm ağır hizmet dizel motorlarında da kullanılmak üzere hazırlandı.

Shell'in elmaları

SHELL'den 24 saat açık ‘‘Pratik Market’’... Shell tarafından dünya çapında başlatılan, ‘‘Pratik Market’’ uygulaması Select adı altında servis vermeye başladı. Türkiye'de 9 adet olan bu marketlerin sonuncusu Bursa'da açıldı. Gazete'den meşrubata, tekel maddelerinden oto bakım ürünlerine kadar birçok ürünün satıldığı Select marketler ‘‘Elma dersem açık’’ sloganı ile lanse ediliyor. Shell Türkiye, 2000 yılına kadar 100 Select Market açmayı planlıyor.

Mazda'dan yeni amblem

MAZDA'nın rüzgarı, ışığı ve güneşi simgeleyen amblemi, yerini devamlı gelişmeye, yaratıcılığa, esnekliğe ve enerjiyi simgeleyen yeni amblemine bıraktı. Mazda, yeni amblemini ilk olarak Temmuz ayında otomotiv piyasasına sunduğu 1998 model yeni Mazda 626 serisi araçlarında kullandı. Amblemde yer alan ‘‘M’’ harfi, Mazda'nın çalışmalarındaki geleceğe yönelik sürekli gelişimini sergiliyor. ‘‘M’’ harfinin ortasındaki ‘‘V’’ ise Mazda'nın sahip olduğu geniş ürün gamını sembolize ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!