Beşinci vites

Güncelleme Tarihi:

Beşinci vites
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 1998 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

Otomobiller sınıf değiştiriyor

Değişen yaşam biçimleri, yeni ihtiyaçlar otomobillerdeki ‘‘sınıf’’ kavramını değiştiriyor. Otomobillerin motor hacimleri ve büyüklüklerine göre tanımlanan segmentlere yenileri ekleniyor. Düne kadar A, B, C, D, E, F, H, I ve W harfleriyle anlatılan temel segmentler, yeni çıkan bazı otomobilleri tanımlamakta yetersiz kalıyor. Örneğin Renault'nun yeni piyasaya sunduğu staionwagon ve minivanın karışımı olan Scenic modeli ara segment bir otomobil olarak karşımıza çıkıyor. Her ne kadar, Renault yetkilileri Scenic'i bir orta sınıf otomobil olarak tanımlasalar da, başka firmaların Scenic tarzı otomobiller üretmeye başlamasıyla bu otomobiller için yeni bir segment bulunması gerekecek. Aynı şey Sport Utility Vehicle (SUV) araçlar içinde geçerli. Bugün bir çok firma, ufak değişikliklerle hem hafta içinde hem de hafta sonunda kullanıma uygun hale gelen araçlar üretiyor. Bugün sektörde kullanılan segmentler, bu araçları da tanımlamaya yetmiyor. Türkiye'de 1995’te yüzde 75 pay ile ağırlığı oluşturan C ve D segmentlerinin payı, 1997 yılında yüzde 68'e indi. Buna karşılık A ve B ile E ve F segmentlerinde artış görülüyor. 1995’te E ve F segmentlerinin toplam pazardaki payı yüzde 3 iken bu pay 1997 yılında yüzde 10'a çıktı. B segmentinde de toplamdaki pay yüzde 6'dan yüzde 11'e arttı. B ve D segmentlerinde ithalat hızla büyüdü. İthalat oranı B segmentinde yüzde 11'den yüzde 58'e, D’de ise yüzde 10'dan 39'a yükseldi.

Türkiye otomobil pazarındaki segmentler

A Segmenti: Motor hacmi 1.300 cc'den daha küçük olan, iki kapılı hatcback tipi küçük otomobiller. Daewoo/Tico, Renault/Twingo, Ford/Ka.

B Segmenti: Motor hacmi 1.301-1.600 cc arasında, 4 kapılı hatcback otomobiller, Tofaş/Uno, Opel/Corsa, Volkswagen/Polo, Renault/Clio.

C Segmenti: Motor hacmi 1.401-1.601 cc arasında, orta büyüklükte sedan ve 4 kapılı hatcback otomobiller. Tofaş/Şahin-Doğan-Tipo, Renault/R9, Otosan/Escort 1.6, Opel/Astra, VW/Polo Classic, Hyundai/Accent.

D Segmenti: Motor hacmi 1.601-1.800 cc arasında, daha büyük iç hacimli otomobiller. Tofaş/Tempra, Renault/R 19, Toyotasa/Corolla 1.6, Mazda/323, Kia/Sephia, Opel/Vectra.

E ve F Segmenti: Motor hacmi 2.000 cc ve daha yüksek olan ithal lüks otolar bu segmentte yer alıyor.

H Segmenti: 4x4 arazi araçları.

I Segmenti: Spor otomobiller.

W Segmenti: Bu segment station wagon otomobillerden oluşuyor.

Binek oto gibi ticari araç

TÜRKİYE'de yeni modellerle atağa geçen Renault, geçtiğimiz günlerde Kongoo isimli ticari aracı satışa sundu. Ticari araç olmasına rağmen, binek otomobil konforu ve güvenlik ekipmanlarına sahip olan Kangoo, sürgülü yan kapısı, asimetrik arka kapısı, katlanabilir ön yolcu koltuğu ve 800 kg'lik istiab haddi ve uzun yüklerin kolayca taşınmasını sağlayan açılır tavanı ile dikkat çekiyor. Kangoo Express'te 2 motor ve 3 versiyon seçeneği bulunuyor: 1.4E RL benzinli 75

beygir, 1.9D RL ve RN dizel 65 beygir. 3'üncü stop lambası, sesli ışık açık uyarısı, uzaktan kumandalı merkezi kilit, hareketli sürücü ve yolcu koltuğu, sürücü arkasında koruma barları ve ön gergili ve kuvvet kontrol sistemli emniyet kemerleri standart olarak sunuluyor. 19D RN versiyonunda bu ekipmanlara ek olarak hidrolik direksiyon, elektrikli ön camlar, çalınmaya karşı motor bloke sistemi, zemine yatan yolcu koltuğu standart olarak bulunuyor.

Primera'nın vagonu da var

NISSAN Türkiye'de en çok beğenilen modeli Primera'ya station vagonu da ekledi. Primera'nın station vagon modeli Primera Traveller'in satışına Nisan ayında başlanacak. Nissan Primera Traveller, 100 beygirlik 1.6 lt.'lik motorunun yanı sıra zengin aksesuar, sürücü ergonomisi ve güvenliği ile de

dikkati çekiyor. Özel olarak tasarlanmış bagajı, yolcu alanının bir uzantısı hissini yaratıyor. ABS ve EBD fren sistemi bulunan Primera Traveller'ın standart donanımında klima, polen filtresi, elektrikli ön camlar, immobilizer, 4 hoparlör, katlanabilir arka koltuklar ve radyo/teyp bulunuyor.

Spor otolarla yarışan 4x4

JEEP Grand Cherokee'nin spor otomobillerle yarışacak performansa sahip modeli Türkiye'de. 5.9 litrelik motoruyla dikkat çeken Jeep Grand Cherokee 0'dan 100 km'ye 7.9 saniye çıkabiliyor. 5.9 lt.'lik V8 motorun beygir gücü 245 bg. Jeep Grand Cherokee 5.9lt. deri döşemeleri, müzik tesisatı, kliması ve konforuyla lüks binek otolarla, performansıyla ise spor otolarla yarışacak güçte.

OTO KISALAR

TEMSA Otomotiv geleceğin hizmetini bugünden vermeye başladı. Temsa, konsept tesislerinin ilkini Ankara'da açtı. Ankara yetkili satıcısı Erk Otomotiv'in konsept tesisi, Mitsubishi ürünlerinin satış, servis, yedek parça ve ikinci el hizmetlerinin gerçekleştirecek.

ROVER Trakya Bölgesi'nde hizmet vermeye başladı. Rover otomobillerinin Türkiye temsilcisi Boronkay Oto Ticaret'in bayi ağına yeni eklenen Berkan Otomotiv, Tekirdağ'da hizmet verecek.

PİRELLİ, yeni lastiği P3000 Energy'i bayilerine tanıttı. Tüm Pirelli üst düzey yöneticilerinin ve satış teşkilatının hazır bulunduğu toplantıda, bayiler önümüzdeki günlerde piyasaya sunulacak olan çevre dostu Pirelli P3000 Energy'i tanıdılar.

Pazarı, ithalat büyütüyor

OTOMOBİL pazarını ithalat büyütüyor. 1998'inin ocak-şubat aylarında toplam otomobil satışları bir önceki yıla göre 27 arttı. İthal otomobil satışlarının yüzde 32 oranında artmış olması pazarın yüzde 28 büyümesine neden oldu. Ocak-şubat aylarında 25 bin 278 adeti yerli, 11 bin 220 adeti ithal olmak üzere toplam 36 bin 498 adet otomobil satışı gerçekleşti. İthalatın pazar payı ise yüzde 31 oldu. Otomobil satışlarının patladığı 1992 ve 1993 yıllarında ithalatın pazardan aldığı pay yüzde 20 civarındaydı. 1998 yılının ocak-şubat döneminde Doğu Bloku ülkelerinden yapılan 1997 yılının aynı dönemine oranla yüzde 72 oranında arttı. Doğu Bloku ülkelerinden yapılan ithalatı yüzde 50 ile AB ülkeleri izledi. Bu yılın ocak-şubat döneminde Uzakdoğu Ülkeleri'nden yapılan ithalat ise yüzde 10 geriledi.

Oto ihracatı tırmanışa geçti

OTOMOBİLCİLER yeni yıla hızlı girdi. Otomobil firmalarının 1998 yılı ocak-şubat ayındaki ihracatı geçen yıla göre yüzde yüzde 41 artttı. Ana sanayiinin ihracatı 65 milyon 761 bin dolara yükseldi. Yan sanayiinin ihracat performansı ana sanayiiye oranla daha düşük gerçekleşti. 1998 yılı ocak-şubat aylarında yan sanayii ihracıtını yüzde 23 oranında artırdı. Ana sanayiinin ihracatının yükselmesi otomobil ihracatının artmasından kaynaklandı. Otomotiv sektöründe toplam ihracat 230.9 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıl 181 milyon dolar olan ihracat yüzde 27 arttı. Ocakta ana sanayiinin ihracatı geçen yıla göre yüzde 185 gibi yüksek bir oranda artmıştı. İhracat ocakta 24.7 milyon dolara ulaşmıştı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!