BES’te kâr etmekte zorlanan şirketler çareyi hayat sigortasında buldu

Güncelleme Tarihi:

BES’te kâr etmekte zorlanan şirketler çareyi hayat sigortasında buldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2015 11:38

Bireysel emeklilikte kesinti oranlarının düşürülerek, sistemden çıkışların kolaylaştırılacak olması emeklilik şirketlerinde endişe yarattı. Şirketler, gelirlerini artırmak için farklı ürünlerle hayat sigortalarını yeniden vitrine çıkartmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Bireysel Emeklilik Sisteminden (BES) kar etmekte zorlanan emeklilik şirketleri, hayat sigortalarını yeniden gündeme aldı. BES’te kesinti oranlarının düşürülmesine yönelik yapılacak yeni düzenleme, emeklilik şirketlerinde endişe yaratırken, şirketler gelir elde edebilmek için bireysel emeklilik ile birlikte hayat sigortalarına da ağırlık verecek.

2003 yılında BES’in başlamasıyla hayat sigortaları da gözden düşmüş, sadece banka kredilerine bağlı satılan bir ürün haline gelmişti. 2013’te ise BES’te devlet katkısının başlamasına paralel, o dönem yapılan düzenleme ile şirketlerin gelir kaynağını oluşturan yönetim ve fon işletim giderlerinde kesintiye gidildi, ancak sisteme giren katılımcı sayısındaki ciddi artış, şirketleri hem umutlandırdı hem de yüzünü güldürdü.
Ancak son dönemde kesinti oranlarının yeniden düşürülmesine yönelik düzenleme yapılacak olması, hatta bu konunun, “Bireysel emeklilik sisteminde kesinti oranlarını uluslararası düzeylere yaklaştıracağız” denerek, AK Parti’nin seçim beyannamesine girmesi şirketlerde endişe yarattı. Şimdilerde ise emeklilik şirketleri, gelirlerini artırmak amacıyla eğitim sigortası, tehlikeli hastalıklar, geri ödemeli sigorta gibi farklı ürünlerle yeniden hayat sigortalarını vitrine çıkartmaya başladı.

Haberin Devamı

PAZAR BÜYÜYOR
Bu durum rakamlara da yansıdı ve bu yılın ilk iki ayında 610.4 milyon TL prim üretilerek, hayat sigortaları pazarı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 12.8 büyüdü. Geçen yılın Ocak-Şubat döneminde ise hayat sigortacılığı yüzde 27’ye yakın küçülmüş, yılı ise şirketler, yüzde 3.4 küçülmeyle kapatmışlardı. Bugün hayat sigortaları üretiminin yüzde 60’ı bankaların verdikleri kredilere bağlı vefat sigortalarından oluşuyor.
Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Uğur Erkan, BES’in faaliyete geçmesinden bu yana birikim unsuru içeren hayat sigortalarının giderek küçülme eğiliminde olduğunu söyledi. Hayat sigortasının bankaların bireysel krediler ve kredi kartlarıyla birlikte sunduğu risk ürünleriyle büyüdüğünü belirterek, “Bağımsız satılan hayat sigortalarının toplam üretim içindeki payı daha düşük. Önümüzdeki dönemde kredi hacminin büyümesi ile bu ürünlerin işlevine yönelik farkındalığın artmasına paralel, kredi hayat sigortası ürünleri daha da gelişecek” dedi.

Haberin Devamı

KREDİLERLE SATILIYOR
AvivaSa CEO’su Meral Eredenk Kurdaş, hayat sigortasında prim üretiminin düşmesinin nedeninin kredilere bağlı hayat sigortalarının azalması olduğunu belirterek, “Ancak birincil neden, tüketicilerin hayat sigortası konusundaki bilgi ve bilinç eksikliğidir. Tüketicilerin önemli bir bölümü hayat sigortası almadıkları takdirde hangi risklere maruz kaldıklarını bilmiyor. Bu nedenle bugün için 1 birimlik bir maliyeti üstlenmek istemeyen kimi tüketiciler, muhtemel bir risk halinde 100 birimlik bir maliyetle karşı karşıya kalabiliyor” dedi.

Hayat sigortası pazarı
Prim üretimi: 3.2 milyar TL
Poliçe sayısı: 24 milyon
Karlılık: 510 milyon TL
Kredi ile satılan poliçe: 14 milyon
Ödenen tazminat: 1 milyar TL

Haberin Devamı

BES’te kesintiler daha da azalacak
Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Uğur Erkan, BES’te kesintilerin dünya uygulamalarına paralel hale getirilmesini sağlayacak değişiklikler üzerinde çalışma yürütüldüğünü belirterek, şunları söyledi:
“Sektörün gönüllülük esasına dayalı yapısı, çıkış kolaylığı ve yüksek dağıtım maliyetleri gibi özellikleri göz önüne alınarak, yeni kesinti yapısının, yakalanan yüksek büyüme ivmesini destekleyecek optimum bir seviyede belirlenmesinin isabetli olacağı kanaatindeyiz. Kesinti oranlarında yapılacak düzenlemeler hayat sigortası branşının önemini artıracak ve bu branşlarda faaliyet gösteren şirketlerin hayat sigortası ürünlerine daha da eğilmesine yol açacak. Bu gelişmelerin hayat sigortacılığının gelişmesi için bir fırsattır.”

Haberin Devamı

Hayat sigortasının satışı artacak
AvivaSa CEO’su Meral Eredenk Kurdaş, kişilerin ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş hayat sigortası ürünlerinin öneminin gittikçe arttığını belirterek, şunları söyledi:
“Önümüzdeki dönemde BES’teki muhtemel düzenlemelere göre aksiyonlar alacağız. Bu aksiyonlar arasında hayat sigortası ürünlerinin satışını artırmak da yer alıyor. Bireysel emeklilik ürünlerindeki muhtemel fiyatlandırma politikalarından bağımsız olarak insanlarımızın emeklilik ihtiyacı devam edecek. Bu nedenle kişilerin finansal okuryazarlığı ve sigorta bilinci artıkça BES’e olduğu gibi başka yaşamsal riskleri karşılayan hayat sigortalarına da talebin artacağı görüşündeyiz.”

Haberin Devamı

DSV, Garanti Emeklilik işbirliği
DSV Global Transport and Logistics Türkiye, çalışanlarının geleceklerini Garanti Emeklilik ile güvence altına alacak. DSV Türkiye tarafından yapılan açıklamada, yaklaşık 250 çalışanın geleceklerinin Garanti Emeklilik ile yapılan işveren katkılı bireysel emeklilik sözleşmesi ile güvence altına alındığı ve katılımcıların yüzde 25 devlet katkısı avantajından da yararlanarak, birikimlerini artırma şansına sahip olmalarının sağlandığı belirtildi. Garanti Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, kurumların BES’e ilgilerinin her yıl biraz daha arttığını söyledi. Çalışanları için katkı payı ödemek isteyen kuruluşlara sunulan emeklilik planlarının, bireysel katılımcılara sunulan planlardan daha cazip koşullara sahip olduğunu da kaydeden Cemal Onaran, bu planlarda, grubun çalışan ve katılımcı sayısı, toplam fon büyüklüğü gibi kriterlere bağlı olarak avantajlı yönetim gideri ve giriş aidatının da söz konusu olabildiğini söyledi.

Allianz’tan 23 Nisan hediyesi
Allianz Türkiye, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla “Büyüyen Çocuk Sigortası” kampanyası düzenliyor. 13 Nisan-15 Mayıs 2015 tarihleri arasında Allianz acenteleri tarafından düzenlenen tüm Büyüyen Çocuk Sigortası poliçelerinde, 250 TL’ye kadar olan 2. aylık primi Allianz tarafından hediye ediliyor. Poliçe kapsamında ödenen primler, belirlenen dönemlerde istenilen zamana kadar biriktirilirken, her yıl elde edilen kâr paylarıyla artarak yatırıma dönüşüyor.

-

BAKMADAN GEÇME!