Bernanke: Kriz sonrası toparlanma kırılgan

Güncelleme Tarihi:

Bernanke: Kriz sonrası toparlanma kırılgan
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 26, 2011 17:16

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Jackson Hole'da düzenlediği toplantıdan notlar basına sızdı. Fed Başkanı Ben Bernanke, küresel krizden sonra, ekonomik toparlanmanın beklenenden daha kırılgan olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

ABD Merkez Bankası, daha güçlü toparlanma için gerekli araçları devreye sokmaya hazır olduÄŸunun mesajını verdi.         Â

Bernanke'nin basına sızan konuÅŸmasında, "Finansal stres ABD ve dünya genelinde büyümeyi olumsuz etkiliyor" ifadesini kullandı. Â

Bernanke aynı zamanda, "Enflasyonun gelecek çeyrekler boyunca yüzde 1 veya altında olacak. Fed'in elinde daha fazla canlanma yaratacak araçlar var. Ekonomik iyileÅŸme zaman alacak. Büyüme oranları iÅŸsizliÄŸi düşürmek için yeterli deÄŸil" dedi. Â

Bernanke'nin konuşmasında Eylül ayında yeni bir toplantı gerçekleştirileceği ve bu toplantıda ekonomik canlanma için nelerin yapılabileceği tartışılacağı belirtildi.

Fed'in Eylül ayında iki kez toplanacağını, ikisinde de canlanma için gerekli adımların konuÅŸulacağı belirtildi.  Â

Haberin Devamı

Bernanke'nin konuşmasında, "Avrupa'daki borç krizi, ABD'deki borç tavanı limiti tartışmaları ve kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un ABD'nin notunu AAA'dan AA+'ya indirmesi büyümeyi etkiledi" dedi.

Bununla birlikte, emtia fiyatlarındaki düşüşün, tüketim harcamalarını tetikleyeceğine de dikkat çekildi.

İş Yatırım Menkul Değerler'den Şant Manukyan, "Fed'den bir şeyin gelmeyeceği konusundaki beklentiler karşılandı. Fed kapılarını kapatmış değil. Ancak şu anki faaliyetlerine bakıldığında Fed'in böyle bir şeye ihtiyaç duyulmadığını düşündüğü görülüyor" dedi.

Kriz Kahini Nouriel Roubini ise Twitter hesabından gönderdiği iletide, "Fed piyasaları hayal kırıklığına uğrattı" dedi.

ABD BORSALARI ÖNCE DÜŞTÃœ SONRA YÃœKSELDÄ°Â

Fed'in açıklamaları ise yatırımcıları memnun etmedi. Avrupa ve ABD borsaları açıklama sonrasında değer kaybetti. Dow Jones yüzde 1.5, Nasdaq yüzde 1.2, S&P 500 ise yüzde 1.6 değer kaybetti. Ancak tepki satışları sonrasında Wall Street hafif toparlandı. Nasdaq borsası artıya yükseldi.

Uzmanlar, borsalardaki hareketin, yatırımcıların Fed'den somut bir çözüm beklemediğinin göstergesi olduğunu söyledi.

İçerde ise, İMKB yüzde 1.22 yükselerek, 53,615 puana çıktı.

Bernanke'nin açıklamalarının ardından dolar euro karşında değerlendi. Parite, 1.43 seviyesinde işlem görüyor.

Haberin Devamı

Altının onsu ise gün içindeki en yüksek seviyesi olan 1,794 doları gördü.

Erste Securities İstanbul Genel Müdürü Erkin Şahinöz, "Fed, küresel ekonomide üçüncü parasal genişleme paketini son çareye kadar, bu yönde kuvvetli bir görüş oluşmadığı sürece üçüncü parasal genişlemeyi başlatmayacak gibi görünüyor. Ancak piyasaları rahatlamak için de geleceğe yönelik mesajlar veriyor" dedi.

WALL STREET'Ä° SU BASABÄ°LÄ°R

Diğer yandan, ABD'deki tayfun tehlikesi yüzünden Wall Street ve New York metrosunu su basabileceği ve elektriklerin kesilmesiyle, borsada işlemlerin yapılamaz hale gelme ihtimalinin olduğu belirtildi.

http://www.twitter.com/yukselgocmez Â

Â

 

 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!