Bernanke’den ‘bol para’ çıkmadı ‘Eylülü bekleyin’ mesajı verdi

Güncelleme Tarihi:

Bernanke’den ‘bol para’ çıkmadı ‘Eylülü bekleyin’ mesajı verdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2011 00:00

Global piyasaların haftalardır nefesini tutarak beklediği ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke’nin yıllık konferans konuşması, ilk anda hayal kırıklığı yarattı.

Bernanke, daha önce hayata geçirilen 600 milyar dolarlık genişleme paketine benzer plan açıklamazken, yeni parasal destek araçlarını eylül ayındaki toplantıda görüşeceklerini söyledi. ABD ve Avrupa borsalarında düşüşe neden olan konuşmasında Bernanke, “Rekor düzeyde tuttuğumuz faiz oranları büyümeyi destekleyecektir” demekle yetindi. Bernanke’nin 20-21 Eylül’deki FED toplantısına işaret etmesi, “beklenen parasal genişleme programına yönelik açık kapı bıraktı” şeklinde değerlendirildi.

Toplantı 2 güne çıktı

ABD’nin Wyoming bölgesinde Jackson Hole’de düzenlenen yıllık konferansa, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean Claude Trichet ile dünyanın büyük merkez bankası başkanlığı katılıyor. Bernanke Türkiye’den Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın da katıldığı konferansın açılışında yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinin bu yılın ilk yarısında yüzde 0.7 büyüdüğü ve yılın tamamındaki büyümesinin ise yüzde 1 civarında olacağını söyledi. Bernanke, ABD ekonomisinin istihdam yaratacak hızlı büyümeyi uzun vadede yakalayacağını kaydetti. Bernanke, piyasalara rahatlatıcı bir haber vermek yerine, eylül ayında piyasalara parasal destek verecek araçları görüşmek için toplantı yapacaklarını ve bunun süresinini bir günden iki güne çıkardıkları bilgisini verdi.

Yeni durgunluk dönemi

Bernanke’nin bu sözleri sarfettiği sırada ABD ve Avrupa piyasalarında büyük tepki satışları yaşanırken, piyasa uzmanları, “FED Başkanı’nın bunları söylemesi, yeni bir durgunluk döneminin habercisi olabilir” şeklinde yorumlandı. Avrupa’daki durgunluk ve borç krizi ile birlikte global özellik taşıyan mevcut piyasa dalgalanmasını stabilize etmek amacıyle Bernanke’nin konuşmasında yeri bir parasal genişleme programının detaylarını yada en azından ipuçlarını vermesi bekleniyordu. Ancak Bernake’nin konuşmasında sadece beklenen ivmeli büyümenin uzun vadede geleceğini söylemesi, FED’in 2013’e kadar açıkladığı sıfıra yakın faiz politikasından başka etkin bir önlem almaya şimdilik niyetli görünmediğini ortaya koydu. Ancak Bernanke, gerektiğinde parasal destek sağlayacak araçları devreye alabilecekleri mesajını da vermeyi ihmal etmedi.

Büyüme beklentisini yüzde 1’e çekti

ABD Ticaret Bakanlığı dün FED taplantısının hemen öncesinde ülkenin ekonomik büyüme beklentisini yüzde 1.3’ten yüzde 1’e çektiğini duyurdu. FED Başkanı Ben Bernanke ise büyümeye yönelik öngörülerini şöyle ortaya koydu: “ABD ekononmisi son 4 yılda sürekli olarak büyük şoklar yaşadı. O nedenle ivmeli büyümenin yeniden söz konusu olması zaman alabilir. Önemli olan yeniden büyüme dönemine geçinceye kadar ekonominin büyük yaralar almaması.”

Politik çekişmelere son verilmeli

GLOBAL ekonomideki toparlanmanın henüz beklendiği kadar güçlü olmadığına değinen Ben Bernanke, “Kredilere daha rahat ulaşılan bir ortam oluştu. Emtia fiyatlarındaki düşüşler satın alma gücünü artırabilir. Ancak yine de krizden çıkış çok daha kırılgan olabilir. İzun vadede bütçe açığının azaltılması önemli. Özellikle bütçe konusundaki politika yapıcılar, global ekonomideki kırılganlığı göz önünde bulundurmalılar” dedi. ABD Kongresi’nin borç limitinin yükseltilmesi sürecindeki tavrını da eleştiren Bernanke, “Bu süreç ekonomiyi bozdu. Böylesi bir dönem daha yaşanırsa ülke ekonomisi üzerinde telafisi olmayan uzun vadeli zararlar yaratabilir” diye konuştu.

BofA’ya 5 milyar dolar yatırdı, 24 saatte 280 milyon dolar kazandı

ABD’li ünlü yatırımcı Warren Buffett, mali sorunlar yaşayan ABD’nin en büyük bankası Bank of Amerika’ya (BofA) yaptığı 5 milyar dolarlık yatırımın karşılığında 280 milyon dolar kazandı. Yıl başından bu yana hisse senetleri yüzde 53’ten fazla değer kaybeden BofA’nın 5 milyar dolarlık hissesini alması nedeniyle eleştirilen Buffett, yatırım konusundaki uzmanlığını göstererek 24 saatte 280 milyon dolar gelir etti. Bankanın yüzde 7’sine denk gelen 700 milyon adet hisseyi 7.14 dolardan almasının ardından hisselerin değeri yüzde 25 artarak 8.80 dolara kadar yükseldi. Perşembe günü bir gün önceye oranla yüzde 10 daha değerli kapanan BofA hisseleri sayesinde Buffett 24 saat içinde 280 milyon dolar kazanmış oldu. Buffett, ekonomik krizin zirve yaptığı dönemde de Goldman Sachs’da gerçekleştirdiği 5 milyar dolarlık yatırımla 4.5 milyar gelir elde etmişti. Buffett’ın bankaya yaptığı bu yatırım şirketin piyasa değerini de yüzde 2 oranında artırarak 223 milyar dolar seviyesine getirdiği belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!