Benzinin papucu damada

Güncelleme Tarihi:

Benzinin papucu damada
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

LPG, dünyada 1960'tan beri tüm otomobillerde, Türkiye'de ise son 3 yıldır ticari araçlarda kullanılıyor. Benzine göre yüzde 60 daha ucuz olan LPG aynı zamanda çevre dostu temiz bir yakıt. Türkiye'de aralarında Aygaz, İpragaz, Milangaz gibi kuruluşların da bulunduğu 48 irili ufaklı şirket tarafından satılıyor.

Özellikle ticari araçların tercih ettiği LPG artık özel otomobil sahipleri tarafından da tercih ediliyor. BMW, Mercedes ve jip sahipleri bile benzinle çalışan araçlarını LPG'ye döndürüyor. Bu dönüşümün en önemli nedeni LPG'nin benzine göre yüzde 60 daha ekonomik olması. Ekonomik olmasının yanı sıra temiz bir yakıt. 3-4 saat içinde yapılan dönüşümde arabanın arka kısmına çelik bir tank, ön tarafına ise buharlaştırıcı bir sistem bağlanıyor. Arcanı dönüşümü 900-1100 mark arasında değişiyor. Yetki belgesine sahip kuruluşlar, dönüşümü ya TSE belgeli ya da İtalya ve Hollanda'dan ithal edilen malzemeler kullanılarak yapıyorlar. Yetkililer araçlarına dönüşüm yaptırmak isteyen özel ve ticari araç sahiplerini araçların dönüşümünü mutlaka TSE'den Hizmet Yeterlilik Belgesi alan dönüşüm atölyelerinde yaptırmaları konusunda uyarıyorlar.

20 yıldır bu işle uğraşan Aldesa Ltd'nin sahibi Lütfü Çolakoğlu ‘‘ 20 yıldır bu işi yapıyorum, o zamanlar 12 kg'lik tüp kullanırdık, daha sonra Sanayi Bakanlığı tarafından yasaklandı. Şimdi dönüşüm yapıyoruz. Kesinlikle benzine karşı 4 kat daha emniyetli. Özel oto sahipleri de artık araçlarında LPG kullanmak istiyorlar. Ekonomik ve temiz bir yakıt. Fakat bu dönüşümü yetkili olmayan yerler yaptığında aynı güvenlilikten bahsedemeyiz.’’ diyor.

Belediye denetliyor

Araçların, gaz dolumu yaptıkları istasyonlarda çok önemli. Öyleki bazı yerlerde normal tüpten dahi dolum yapılıyor. Bu tür işyerleri Büyükşehir Belediyesi tarafından denetleniyor, uygun olmayanlar kapatılıyor. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olarak çalışan Kontrol Daire Başkanı Ali Çolak ‘‘ Bu işyerlerinin durumunu düzenleyen yönetmelik yeterli değil. Biz bir yönetmelik hazırlıyoruz. Ben göreve yeni geldim. Bu konuyla bizzat ilgileniyorum. Hazırlıklara başladık 3 ay içinde gerekli çalışmayı tamamlamayı hedefliyoruz. Yönetmelik hazır olduğunda boşluklar dolacak ve uygun olmayan her işyeri kapanacak’’ diyor.

Yakıt olarak LPG kullanan araçların dikkat etmesi gereken bir diğer konu ise gaz dolumunu doğru yerlerde yaptırması. Çünkü LPG'nin otomobillerde kullanılması ile birlikte gaz satışını yasal ve güvenli olmayan yerlerde yapmaya başladılar. Bu tür iş yerlerinde normal gaz tüpünden dolum yapan yerler dahi var. İzinsiz bu tür iş yerleri belediye tarafından tesbit ediliyor ve kapatılıyor. Bu konuda Çolak şöyle diyor: ‘‘Bu istasyonların durumunu düzenleyen yönetmelik yeterli değil. Biz bir yönetmelik hazırlıyoruz. Yönetmelik hazır olduğunuda sıkı denetimler yapacağız ve uygun olmayan istasyonu kapatacağız’’diyor.

İstanbul Taksiciler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Semih Kaçanoğlu ‘‘İstanbul'daki taksilerin yüzde 80'ininden fazlası LPG'ye dönmüş durumda. Biz taksici arkadaşlarımıza sürekli uyarıda bulunuyoruz, dönüşümleri yetkili dönüşüm atölyelerinde yaptırsınlar. Gaz alışını standart dolum yapan yerlerdene yapsınlar’’ diyor.

LPG nedir?

Isınmadan mutfağa, tarımdan sanayi üretimine kadar birçok yerde kullanılan LPG'den evlerde, otomobil ve sanayi de de faydalanıyoruz. Ham petrolün damıtılması esnasında elde edilen Propan ve Bütan gazlarının karışımından oluşuyor. Basınç altında sıvılaştıralan yakıt üzerindeki basınç kalktığında gaz haline dönüşüyor. Renksiz, kokusuz ve gaz halinde havadan ağır bir gaz olan LPG her hangi bir kaçak durumunda kullanıcı tarafından fark edilebilmesi için rafinerilerce kokulandırılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!