Ben şöyle bir ricada bulunsam, kampanyayı uzatsak

Güncelleme Tarihi:

Ben şöyle bir ricada bulunsam, kampanyayı uzatsak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2012 17:59

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) ve üyelerinin katıldığı beyaz eşya kampanyasıyla ilgili olarak, “Ben şöyle bir ricada bulunsam; bunların üzerine bir 10 puan ilave etsek, şubatın sonuna kadar da bu kampanyayı uzatsak” dedi.

Haberin Devamı

Geçen hafta Ankara'da gerçekleştirilen “Beyaz eşyada enerji verimliliği için verimli işbirliği” konulu toplantıda, enerji verimliliğine dair uygulamaları ve tüketiciyi teşvik etmek üzere hayata geçirdikleri kampanyaları açıklayan TÜRKBESD üyesi beyaz eşya üreticilerine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından teşekkür geldi.

3. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu kapsamında gerçekleştirilen törenle TÜRKBESD Başkanı Özcan Aydilek'in yanı sıra Arçelik, BSH, Vestel, Indesit ve Candy Hoover'in üst düzey yöneticilerine Başbakan Erdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız teşekkür plaketi sundu.
Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, beyaz eşya üreticileri ile bu yıl içinde yapacakları kampanyalarla alakalı bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, “Arçelik, Vestel, Bosh, Indesit gibi firmalar için ocak ayının sonuna kadar muhtelif ürünler için yüzde 35'lik yüzde 15'lik yüzde 50'lik muhtelif indirimler yapılmıştı. Sayın Başbakanımız siz de uygun görürseniz bunu inşallah halkımızla paylaşmak istiyoruz. Bu konuda bütün vatandaşlarımızın da yararlanmasını istiyoruz” dedi. 

Bunun üzerine söz alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kampanyayla enerjide ciddi bir tasarrufa gidilmiş olacağını, vatandaşın da elektrik enerjisiyle ilgili ödemesini yaparken burada zaten ciddi bir tasarrufu elde etmiş olacağını belirterek, şunları kaydetti:

“Yüzde 15'ten yüzde 35'e 40'a kadar bir indirim söz konusu. Ben de şöyle bir ricada bulunsam; bunların üzerine bir 10 puan ilave etsek. Ocak ayının 13'üne geldik. Bu 17 gün az bir süre, bunu hiç olmazsa şubatın sonuna kadar bu kampanyayı uzatsak. Anlaştık değil mi? Anlaştık demek ki 10'ar puan daha artırıyoruz ve süreyi de şubat sonuna kadar uzatıyoruz. Hayırlı olsun. Bütün vatandaşlarımızın evleri de inşallah daha modern, daha gelişmiş bu beyaz eşyalarla süslenmiş olsun. Hele hele evlenme hazırlığı içinde olanlar varsa onlar da acele etsin.”

Başbakan Erdoğan, konuşmasını tamamlarken “Tabii ben de bu arada komisyonumu almak isterim” şeklinde espri yaptı.

-“Hiçbir enerji verimliliği yatırımı 2 yıldan daha fazla sürede geri dönmüyor”-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, forumda yaptığı konuşmada da milli bir enerji politikası oluşturulması gerektiğini, bunun için çalıştıklarını, gayret ettiklerini, kanunlar, mevzuatlar, yönetmelikler ve ikincil mevzuatlar çıkartıldığını belirterek, “Bu gerekliydi. Ama tek başına yeterli değildi. Bunun için toplumda bir kültür oluşması gerekiyor, enerji verimliliği ve tasarrufu üzerine... Bu kültürün hitap etmediği hiçbir kesim yok. Bu kültürün oluşmasında son derece gayret ediyoruz” dedi.

Özel sektör eliyle yapılan yatırımların kamudan dolaylı olarak adalet, eğitim ve sağlık gibi sektörlere yatırım yapılmasının sağlandığını, bu açıdan sosyal katkı koydukları kanaatinde olduklarını ifade eden Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Enerji verimliliği ve tasarrufu üzerine hiçbir yatırım 2 yıldan daha fazla sürede geri dönmüyor. 2 ayda geri dönen var, yaptığı yatırımı 9 ayda geri döndüren var, 1,5 yılda geri döndüren var, 2 yılda geri döndüren var. Biz bunu doğru anlatabildiğimiz takdirde hiçbir yatırımcımız, hiçbir iş adamımız buna kayıtsız kalmayacaktır. Kamu üzerine düşen görevi layıkıyla yapmaya devam edecektir. 2012 yılı o yüzden önemli bir dönüm notası olacaktır diye düşünüyoruz.”
2023 hedeflerinde enerji tasarrufu ve verimliliğini ön plana koyduklarını vurgulayan Yıldız, “Enerji tasarruf ve enerji verimliliği hemen yanı başımızdaki ithale dayalı olmayan ve yerli üretimlerimizle beraber üretilecek bir enerjidir. Bir işletme, bir aile, bir ülke bütçesi bir yandan gelirlerini artırmaya çalışırken bir yandan da giderlerini azaltmaya çalışacak. Bizim sokak aydınlatmalarından tutun ki evlerimize, lambalarımıza, sanayi uygulamalarına varıncaya kadar bu manada birçok örneğimiz gerçekleşecektir” şeklinde konuştu.

TÜRKBESD Başkanı Özcan Aydilek ise Türk beyaz eşya sektörü olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının “Beyaz Eşyada Enerji Verimliliği için Verimli İşbirliği” hareketine tam destek verdiklerini ifade ederek, “Tüketicinin enerji tasarrufu konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Ancak evlerdeki verimsiz ürünlerin değiştirilebilmesi için hükümetimiz mutlaka tüketiciyi teşvik etmeli. Bu amaca ulaşmak için üretici şirketler olarak, devletin ilgili birimleriyle el ele vererek çalışmaya hazırız” şeklinde konuştu.

Aydilek, evlerdeki 24 milyon buzdolabının yaklaşık 15 milyonunun enerji verimliliği düşük ürünler olduğunu belirterek, “Oysa bu ürünler, A ile değiştirilecek olursa Keban Barajı, A ile değiştirilecek olursa Atatürk Barajı ve A ile değiştirilecek olursa 2 Keban Barajı'nın ürettiği elektrik miktarı
kadar tasarruf sağlanabilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!