Belediyelere fırın ayarı

Güncelleme Tarihi:

Belediyelere fırın ayarı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2017 21:36

Fırınlarda denetimin sıkılaştırıldığını ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, fırınların da 1 Ocak 2017 itibariyle kayıtlı gıda işletmeleri arasında alındığını söyledi. Geçmişte fırıncılara ruhsat verme işinin belediyeler olduğunu belirten Çelik, “Belediyeler seçim döneminde ciddi inceleme yapmadan kolay izin veriyorlardı. Artık bu değişecek” dedi.

Haberin Devamı

ADANA’DA bir gıda firmasının ürettiği, ekmeği olduğundan hacimli gösteren ve geç bayatlatan ekmek katkı maddesinden GDO’lu soya çıkması sonrasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı harekete geçmiş söz konusu ürün ve Adana’daki fırınları sıkı denetim altına alınmıştı. Tarım Bakanı Faruk Çelik de önceki gün yaptığı açıklamada konu hakkında “Halkın ekmeğiyle oynatmam” açıklamasını yapmıştı. 

Bakan Çelik dün yaptığı açıklamada ise belediyeler tarafından fırınlara kolay izin verildiğini söyledi. 1 Ocak itibariyle fırınlardaki denetimin sıkılaştırıldığını belirten Faruk Çelik, “Fırınlar da kayıtlı gıda işletmeleri arasına alındı. Eskiden, fırıncılar bizden bir kayıt alıyorlardı, ruhsat işi belediyelerdeydi. Ancak belediyeler özellikle seçim dönemlerinde ruhsat işinde ciddi inceleme yapmadan kolay izin veriyorlardı. Artık bu değişecek. Bu konuda kararlıyız” dedi.

Haberin Devamı

UYGUNLUK DENETLENİYOR

Bakan Çelik’in sözünü ettiği düzenleme, geçen yılın sonunda Resmi Gazete’de yayımlandı ve 1 Ocak itibariyle de yürürlüğe girdi. Yapılan değişiklikle, fırınlar da ‘kayıtlı gıda işletmeleri’ arasına alındı. Buna göre yeni dönemde, fırınlar da kayıtlı gıda işletmesi olmak için başvuruda bulmak durumunda oluyor. Gıda Hijyeni Yönetmeliği hükümlerine uygunluğu açısından ekmek, ekmek çeşitleri, diğer ekmek çeşitleri ve sade pide üreten işletmeler yerinde resmi kontrole tabi tutuluyor. Yılbaşı itibariyle uygulamaya giren düzenlemeyle, bakanlık yetkililerinin yaptığı denetimden geçer not alamayan başvuru sahipleri fırın açamıyor. Ayrıca, ekmek fırını açmak isteyen işletmelerin de il veya ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerine başvurularında, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı beyan etmeleri zorunlu hale getiriliyor. Düzenlemelerin amacının kayıtdışı fırınları engellemek olduğu belirtilirken, ruhsatlı olmayan yerlere kayıt numarası ve üretim izni belgesinin verilmesinin bu yolla önleneceği ifade ediliyor. Fırınlardaki kalitenin artırılması da düzenlemenin bir diğer amacı olarak ifade ediliyor.

48 LABORATUVARDA GDO ANALİZİ YAPILIYOR

Haberin Devamı

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2016-2017 yıllarında yurtiçinde 660 Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) denetimi gerçekleştirildiğini, bunların 7’sinde GDO’lu soya kıyması tespit edildiğini ve ilgililer hakkında yasal işlem yapıldığını belirtti. Anadolu Ajansı muhabirinin sorularını cevaplaya Bakan Çelik, “Bunlar arasında ekmekte herhangi bir GDO izi tespit edilmedi. İthalatta ise 11 bin 626 üründe yapılan GDO denetimlerinin 105’inde GDO kaynaklı olumsuzluk tespit edilerek, bu ürünlerin ithalatına izin verilmedi. Türkiye’de GDO kullanımı Biyogüvenlik Kurulu’nun iznine tabi. Ülkede sadece GDO’lu mısır ve soyanın yem amacıyla kullanılmasına izin veriliyor. Mısır ve soya haricindeki GDO’lu ürünlerin kullanılması kesinlikle yasak. Bakanlık tarafından ithalatta ve yurtiçinde GDO’lu olması muhtemel tüm ürünlerde çok sıkı denetim yapılıyor” dedi. Bakan Faruk Çelik, GDO analizlerinin 10’unun bakanlığa bağlı, 38’inin de özel olmak üzere, 48 gıda laboratuvarında yapıldığını dile getirdi.

Haberin Devamı

GDO’LU KATKI MADDESİ İÇİN SORU ÖNERGESİ

TÜRKİYE’nin gündemine oturan ve Hürriyet’in gündeme getirdiği GDO’lu ekmek katkı maddesi sonrasında CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in cevaplaması için soru önergesi verdi. TBMM KİT Komisyonu Üyesi İbrahim Özdiş, “Halkın ekmeğiyle oynamak bu kadar kolay mıdır” dedi.

TBMM’ye verdiği soru önergesinde Adana’da bir firma tarafından üretimi yapılan ve ekmeği geç bayatlatan ‘ekmek katkı maddesi’nden GDO’lu soya çıktığını hatırlatan Milletvekili Özdiş, “Üretimi yapan firmanın Adana’da 100 fırından 80’ine bu ürünü sattığını iddia ediliyor. Firma yetkilileri yine basında yer alan haberlere göre, fırıncıların ve tüketicilerin ürünlerden çok memnun kaldığını ifade ediyor” dedi. Sadece yem amaçlı kullanılması için ithal edilen GDO’lu soyanın ekmek gibi temel bir gıdada dahi kullanılmasının tehlikesine dikkat çeken Özdiş, Adanalının ne zamandır GDO’lu ekmek tükettiğini sordu.

Haberin Devamı

HANGİ FIRINLAR VAR

CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş’in, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesindeki sorular şu şekilde: “Söz konusu firma hakkında herhangi bir inceleme yapılmış mıdır? Adana’da hangi fırınlar söz konusu firmadan ekmek katkı maddesi almaktadır? Bu fırınların ekmek üretim kapasitesi nedir? Tahminlerinize göre günde kaç ekmekte GDO’lu soya kullanılmıştır? Türkiye genelinde başka illerde bu gibi vakalarla karşılaşılmış mıdır? GDO’lu soyanın ekmek gibi gıdalara konulması ve tüketilmesinin insan sağlığına tehlikeleri nelerdir? Yem amaçlı ithal edilen GDO’lu soyanın amaç dışı kullanılmasını engelleyici hangi tedbirler alınmaktadır? Denetimler hangi sıklıkla yapılmaktadır?”

Haberin Devamı

SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

ADANA Cumhuriyet Başsavcılığı, GDO’lu soya çıkan ekmek katkı maddesiyle ilgili soruşturma başlattı. Adana’da üretilen ‘P...’ marka ile satılan ekmek katkı maddesinin analizinde GDO’lu soya maddesi çıktığına ilişkin iddialar üzerine İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, tüm fırınlarını denetim altına alırken, Cumhuriyet Başsavcılığı da harekete geçti. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, “Adana’da fırınlarda kullanılan ekmek katlı maddesinin GDO’lu soya içerdiği iddiası üzerine soruşturma başlatıldı” denildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!