Belediyecilik 4.0’ı getirecek

Güncelleme Tarihi:

Belediyecilik 4.0’ı getirecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2019 08:30

Teknoloji editörleriyle bir araya gelen İstanbul büyükşehir belediye başkan adayı Binali Yıldırım, hayata geçirmeyi planladığı dijital ve teknoloji projelerini paylaştı. Yıldırım, değişen dünyada artık çöp toplama, sokak temizleme gibi işlerin belediyeciliğin 1.0 versiyonu olduğuna anlatarak belediyecilik 4.0 anlayışını getireceğini ifade etti.

Haberin Devamı

AK Parti İstanbul büyükşehir belediye başkan adayı Binali Yıldırım, teknoloji editörleriyle bir araya gelerek İstanbul için hayata geçireceği dijitalleşme ve teknoloji projelerini anlattı. Uluslararası Dünya Akıllı Şehirler Kongresi öncesinde konuşan Yıldırım, değişen dünyada artık çöp toplama, sokak temizleme gibi işlerin belediyeciliğin 1.0 versiyonu olduğuna anlatarak, trafikte hayata geçirilecek çalışmalar kapsamında, trafiğin debisine göre 7/24 interaktif bir sistemin devrede olacağını, nesnelerin iletişiminin kullanılacağını dile getirdi. Yıldırım, “Sanayi 4.0 gibi İstanbul’da belediyecilikte 4.0’ı hayata geçireceğiz. Devletin hiçbir zaman vatandaşın yapacağı işleri yapmaması gerekiyor. Devlette patron ya çoktur ya da yoktur. İş hayatı böyle olmaz. İş hayatında esas olan ürün yapmak, para kazanmaktır. Türk Telekom en yakın örneği mesela. Türk Telekom bizim elimizde olsaydı, ne bu teknolojilere gelebilirdi, ne kendini dönüştürebilirdi. Yarışta ciddi anlamda geri kalırdı” dedi.

Haberin Devamı

GİRİŞİMCİYE 500 MİLYON TL

Yıldırım, Bayrampaşa’da 1.5 milyar lira yatırımla Türkiye Teknoloji üssü kuracaklarını söyleyerek şunları anlattı: “Kurulacak üste, girişimciler gelip çalışacak, ürünlerini ortaya çıkaracak ve bu ürünlerden para kazanacaklar. Belediye olarak girişimcilere bir bütçe ayıracağız. Onlarda akıl gani ama kaynak sınırlı, imkanları yok. Onların bu fırsata, ellerindeki gücü sonuca dönüştürecek bir kaynağa ihtiyaç var. Bugünkü bütçe büyüklüğü içinde girişimcilere 500 milyon TL bütçe ayıracağız, finans kaynağı ayıracağız. İlerlemeye göre bu daha da arttırılabilir. Girişimcilerimiz de akıl ve fakat finansmana erişim konusunda sıkıntı yaşayabiliyorlar. En büyük kaynağımız gençler. Ortaya çıkacak ürünleri alacak en büyük müşteri de biz olacağız. Akıl teri ile üretim yapacak girişimcilere katkı sağlayacağız. Asıl yatırım insana yapılan yatırım.
Doğrudan 6 bin 500, toplamda ise 18 bin kişiye istihdam sağlayacak olan Türkiye Teknoloji Üssü, Türkiye’nin özellikle 2023 yılı hedeflerine ulaşma konusunda önemli bir etken olacak.”

Haberin Devamı

Belediyecilik 4.0’ı getirecek

Ayrıca Yıldırım, odaklanacakları en önemli alanın büyük veri olacağını vurgulayarak, eldeki verinin analiz edilmesi ve bu verinin kullanılması konusunda önemli çalışmalar yapacaklarını kaydetti. İstanbul’da bol veri olduğunun, yapacakları çalışmalarda verilerin sonuca dönüştürüleceğinin ve bunların İstanbul’un geliştirilmesi için kullanılacağının altını çizen Yıldırım, bu kapsamda kişisel verilerin kullanılmayacağını ve güvenlik konusuna özel önem vereceklerini dile getirdi.

YILDIRIM’IN ÖNE ÇIKAN 5 PLANI

-Otonom metrobüs: “Metrobüs başta olmak üzere otonom sistemleri kullanarak, İstanbul trafiğini rahatlatacağız. Otonom metrobüslerle yolcu kapasitesi verimliliği yüzde 50 artacak.”

Haberin Devamı

- Binalara deprem uyarı sistemi: “Sancaktepe’de kurulacak Afet Yönetimi ve Akıllı Kent Merkezi’nde şehre dair veriler toplanacak. Binalara takılacak sensörlerle yapıların titreşimi izlenecek. Deprem ve taşkından doluya kadar afetlere karşı erken uyarı sistemi geliştireceğiz.”

- Ulaşım asistanı: “Ulaşım Asistanı uygulamasıyla en kısa, en ucuz rotalar, İstanbul’daki tüm ulaşım sistemlerini birleştirerek yerelde anlık çözüm üretilecek. Hangi tarafta sıkışıklık varsa oraya yeşil ışık yanacak, boşuna kırmızı ışık yanmayacak.”

- Güvenlik için 24 saat kontrol: “İstanbul’daki kamusal alanlar, meydanlar ve parkların, kameralarla 24 saat kontrol atında tutulacak. Halkın huzurunu bozanların anlık tespit edileceğini ve müdahalede bulunulacak.”

Haberin Devamı

- Gürültü sensörleri geliyor: “İstanbul’da sokaklara kurulacak sensörler ölçümleri yaparak gürültüyü anlık tespit edecek. Gürültü bariyerini aşan noktalar için hemen önlem alınacak.”

 

FİBERDE ORTAK KULLANIMI ZORLAYACAK

İnternet altyapısı konusundaki yapılacak çalışmalara değinen Yıldırım, “Fiberde çok iddialıyız. İletişimde hız bereket, ulaşımda hız felakettir. Bizim artık iletişim ağlarımız yetersiz gelmeye başladı, şerit sayısını artırmamız gerek. Bunu bir koordinasyon halinde yapacağız. Bir operatör belediyeye üç beş kuruş para verip, asfaltın 5 santimetre altından teli geçiriyor, bu olmaz, bunun bir standardı var. Biz kuralları koyacağız ve altyapının ortak kullanımını zorlayacağız, başka çaresi yok, herkes kafasına göre yapmamalı” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!