Belediye başkanları ve gönüllüler ‘iklim krizi’ne dikkat çekti

Güncelleme Tarihi:

Belediye başkanları ve gönüllüler ‘iklim krizi’ne dikkat çekti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2018 12:55

İklim İçin Ses Ver (Rise For Climate) adlı ‘8 Eylül Küresel İklim Eylem Günü’nde Türkiye’nin 15 ayrı noktasında iklim değişikliğine dikkat çekmek ve yaşanmakta olan iklim krizi hakkında çözümler üretmeleri için yerel yönetimlere çağrıda bulunan çeşitli etkinlikler düzenlendi. Küresel iklim hareketi gönülleri, dünyada da, Antartika dahil olmak üzere 95 ülkede, 900’den fazla etkinlikle, eş zamanlı olarak meydanlardaydı.

Haberin Devamı

İSTANBUL, İzmir, Bursa, Düzce, Antalya, Eskişehir, Kastamonu, Çanakkale, Balıkesir, Adana, Kırklareli'nde kent meydanları, parklar ve sahillerde bir araya gelen çok sayıda gönüllü, gün boyunca paneller ve forumlarda iklim değişikliği hakkında bilgilendirici konuşmalar ve tartışmalar yaptı.

Sağanak halinde yağan yağmur Kadıköy İklim Elçileri’nin düzenlediği Kadıköy Kalamış’ta düzenlenen etkinlik planlarını aksatsa da, Bisiklet Platformu gönüllüleri Kalamış Parkı'ndan başlayarak Kadıköy civarında iklim değişikliğine dikkat çekmek için 2 saatlik bir bisiklet turu yaptı. Devamında beden perküsyonu atölyesi, çocuklar için rüzgar gülü atölyesi ve iklim adaleti atölyesi gerçekleştirildi.

KADIKÖY BELEDİYE BAŞKANI’NDAN PARİS İKLİM ANLAŞMASI VURGUSU

Kadıköy Kalamış Parkı’ndaki organizasyonun gerçekleşmesi için destek veren Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da etkinliğin sonunda bir konuşma yaptı. İklim değişikliğiyle bağlantılı sorunların çözümü için model ve yönetim anlayışını değiştirmemiz gerektiğini söyleyen Nuhoğlu, yerel yönetimlerin STKlar, meslek örgütleri ve bireylerle birlikte çalışması gerektiğinin altını çizdi. Nuhoğlu konuşmasını şöyle bitirdi: “Çevre ile ilgili sorunların bir ilçe ya da ülke ölçeğinde çözülme şansı yok. Ne kadar gayret edersek edelim, bunun evrensel ölçekte olmasını sağlamak zorundayız. Bir kirlilik yarattığınızda bu diğer ülkelerin havasını, suyunu etkiliyor. Bu nedenle bireysel anlamda, mahalle ölçeğinde yapılan eylemler dahi çok önemli. Paris İklim Zirvesi gibi evrensel ölçekteki anlaşmaların dünyaya yayılması gerekiyor. Biz de siyasetin görevinin bu olduğunu düşünüyoruz. Siyaset halkın ihtiyaçlarını, sorunlarını çözecek imkanları insanlara sunmak zorunda.”

Haberin Devamı

Belediye başkanları ve gönüllüler ‘iklim krizi’ne dikkat çekti

Kalamış'ta gün, kıyıya botlarıyla yaklaşan gönüllülerin kayalıklara bağladıkları pankartı açmasıyla sona erdi. Karada bulunan gönüllülerin 'İklim İçin Ses Ver' pankartını denizde açılan "Yaşanabilir kentler, fosilsiz bir gelecek için İstanbul'dan haykırıyoruz!" pankartına sloganlarla yaklaştırmasının ardından Kadıköy'deki etkinlik sona erdi.

 

Haberin Devamı

“BU MÜCADELENİN ÖNCÜSÜ YEREL YÖNETİMLER OLMALI”

İzmir Seferihisar'da, Belediye Başkanı Tunç Soyer, gönüllülerle birlikte sabahın erken saatlerinde semt sokaklarını temizledi. Etkinlik sonrası iklim değişikliği ile ilgili konuşma yapan Soyer, iklim mücadelesinin öncülüğünü yerel yönetimler üstlenmeli mesajı verdi ve “Bir hayalimiz var, Seferihisar’ın tükettiği enerjiyi yenilenebilir enerji kaynaklarından üretmek. Yani güneşten, rüzgardan hatta deniz dalgasından bu enerjiyi üretmek istiyoruz. Bu hayal imkansız değil, gerçekleşeceğini bildiğimiz bir hayal ve biz yavaş yavaş oraya doğru yol alıyoruz.” dedi. Bu konuda attıkları somut adımlardan biri olarak kurdukları güneş enerjisi kooperatifinden bahsetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!