BEDAŞ'tan otomatik sayaç okuma sistemi

Güncelleme Tarihi:

BEDAŞtan otomatik sayaç okuma sistemi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2012 16:21

Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ'nin (BEDAŞ), Alcatel-Lucent Teletaş ile birlikte gerçekleştirdiği, büyük tüketimli müşterilerin kullandığı sayaçların uzaktan takip ve kontrol edilebilmesini sağlayan Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katıldığı törenle tanıtıldı.

Haberin Devamı

BEDAŞ Çağrı Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan BEDAŞ Genel Müdürü Abdullah Atalay, dağıtım şebekesi içinde dağınık olan ölçü devrelerinin personel tarafından ayrı ayrı okunmasının zorluk teşkil ettiğini ve bugün sayaçların uzaktan okunmasının kendilerine verilerin güvenli elde edilmesinde ekonomik çözümler verdiğini söyledi.

Otomatik Sayaç Okuma Sistemi'nin ilk aşamada BEDAŞ'ın toplam tahakkukunun yüzde 30'unu oluşturan 10 bin 195 büyük tüketimli müşteriyi kapsadığını belirten Atalay, “Bir yılda bu çalışma yapıldı ve bugün açılışı yapılarak bundan sonraki süreçte müşterilere sistem üzerinden faturalandırmayı yapmış olacağız. Projenin maliyeti 2 milyon 910 bin lira. (1 milyon 239 bin avro) Kurulan sistem mevcut haliyle 50 bin noktaya hizmet edebilecek, donanım ilavesiyle 100 bin noktaya hizmet verebilecektir” dedi.

Haberin Devamı

Atalay, projenin uygulama safhasında bile, BEDAŞ'ın 313 müşterisinde eksik tüketim kaynaklı 23 milyon 685 bin kWh (6 milyon 273 bin lira), 29 abonede de kaçak elektrik tespitine dayalı 7 milyon 413 bin kWh (2 milyon 207 bin lira olmak üzere toplam 8 milyon 480 bin liralık tahakkuk yapıldığını belirtti.

Sistem maliyetinin 3 katı kazanç sağladı

Bunun da projenin daha tam hayata geçirilmeden, geçmiş yollardan gelen hatalı okumaların ve kaçak elektrik kullanımının önlenmesi açısından önemli ipuçları verdiğini belirten Atalay, “OSOS proje safhasında bile maliyetinin yaklaşık 3 katı kazanç sağladı. OSOS Uygulama ve Geliştirme yazılımının, alarm ve karar destek raporlarındaki iyileştirmelerle birlikte kayıp ve kaçağın azaltılmasındaki katkısı daha da büyüyecektir” dedi.

Atalay, 1. faz çalışmayı bitirdiklerini, 2. faz çalışmanın da 30 bin sayacı içerdiğini belirterek, “30 bin sayacı da bitirdiğimizde toplam tüketimin yüzde 55'ini uzaktan izliyor olacağız” dedi.

Bu çalışma ile 5 bin sayacı tamamen yenilediklerini, sayaca fiziki müdahaleleri merkezden takip edeceklerini, kayıp kaçak elektrikle mücadele, akıllı şebekelerin hayata geçirilmesi ve dağıtım yönetim sistemlerinin bu çalışma ile birlikte hayata geçirildiğini belirten Atalay, bu merkezde 4 milyon 300 bin aboneye 24 saat 60 personelle kesintisiz hizmet verileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Atalay, İstanbul'daki dünkü fırtına sonucu 1.614 abonenin enerjisiz kaldığını, bununla ilgili çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Hedef 2012'de 100 bin sayaç

TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik ise OSOS ile ilgili Türkiye genelinde 2011'de 14 bin 500 sayaç uygulaması yaptıklarını, 5 milyon 300 bin lira para harcadıklarını söyledi.

Bu uygulamanın en büyüğünün BEDAŞ'ta yapıldığını, hem tüketimin hem de abonelerin büyük bölümünün burada olduğunu dile getiren Keklik, 10 bin sayaç uygulaması için Alcatel-Lucent ile anlaşma yapıldığını ve toplam 2 milyon 300 bin lira para harcandığını kaydetti.
Keklik, 2012'de uygulamaya devam edeceklerini ve ilk aşamada 70 bin sayaçlık uygulama yapacaklarını belirterek, “2012'de 100 bin sayaca çıkarmayı planlıyoruz. Bunun için 1 milyon lira ayırdık” dedi.

Sistem Türk mühendislerince Türkiye şartlarına uygun üretildi

Alcatel-Lucent Teletaş Türkiye ve Azerbaycan Başkanı Cenk Kıvılcım, sistemin Türk mühendisler tarafından Türkiye şartlarına ulgun olarak geliştirildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Sistem ile enerji alanında şebekenin kontrolü sağlanırken, işletim maliyetini düşürmek ve müşteri memnuniyetini artırmanın da mümkün olacağını ifade eden Kıvılcım, sistem ile Avrupa yakasında yüzde 30 elektrik tüketimini izleyebildiklerini, sistemdeki sayaçları GPRS üzerinden yazılımlarla uzaktan okuma yapabildiklerini, tüketicilerin elektrik tüketimlerini izleyerek kaydedebildiklerini anlattı.
Kıvılcım, akıllı sayaçların elektrik, su ve doğalgaz gibi kaynakların günün farklı saatlerinde ne kadar kullanıldığını da raporladığını ve bu sistem sayesinde dağıtım şirketlerinin bu kaynakların dağıtımını planlı ve programlı yapabileceğini, abonelerin ne kadar tükettiğini online olarak da gözetleyeceklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!