Bayramda çifte kazanç hesabı

Güncelleme Tarihi:

Bayramda çifte kazanç hesabı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bu akşamdan itibaren uzun bir tatil başlıyor. İdari izinlerin de ilavesiyle 13 Nisan tarihine kadar tam 10 gün, kamu kurum ve kuruluşlarının yanısıra pek çok özel iş yeri kapalı olacak.

Finans sektöründe tepe yöneticiler tatil hazırlıklarını tamamlamış durumda. Banka genel müdürleri ve borsa aracı kurum sahiplerinin çoğu, bu akşam itibariyle ‘‘büyük’’ tatil için yurtdışına uçuyorlar.

Bankalar haftaya pazartesi, idari nöbetçiler tarafından yarım gün açık tutulacak. Borsada ise tatil bu akşamdan itibaren başlıyor. Bugün ikinci seans sonundan itibaren borsada da 10 gün süreyle gong çalmayacak. Fakat borsa yatırımcılarının, tatil öncesinde çifte kazanç hesabı yapmayı da ihmal etmediğine dikkat çekiliyor.

Hafta ortasına kadar, kredili portföyleri boşaltan borsa yatırımcısının dün sabah seansından itibaren tekrar hisse bazında alıma yöneldiği gözlendi. Birkaç gündür yerinde sayan, hatta düşüş eğiliminde olan borsa, dün gelen alımlarla günü yüzde 2.6 oranında primle kapattı. Endeks 84 puan birden artarak, 3 bin 344 puandan kapandı.

TAKAS AVANTAJI

Borsada hacimsiz olmakla birlikte dün başlayan yükselişin bugün de sürmesi bekleniyor. Keza bu yükseliş trendi, uzun bayram tatilinde çifte kazanç peşindeki yatırımcıların alımlarından kaynaklanıyor.

Çifte kazanç elde etmek isteyenlerin hesabı açık. Borsada yapılan alımların ödeme süresi iki gün olduğu için, İMKB'den dün ve bugün alınan hisselerin bedelleri, bayram sonrasında 13-14 Nisan tarihlerinde yatırılacak. Borsa yatırımcısının bir milyar liralık tasarrufu olduğunu varsayalım. Yatırımcı, İMKB'den bugün satın alacağı bir milyar liralık hisse senedinin bedelini 10 gün sonra ödeyecek. Bu yüzden, yatırımcı bir milyar lirayı bugünden itibaren 10 gün süreyle repoya yatırabilir. Bu sürede mevcut oranlar üzerinden repodan yaklaşık yüzde 2'yi bulan bir getiri elde edebilir. Bayram sonrasında da piyasalar açıldığında repodaki parasını çözerek hisse senetlerinin bedeleni ödeyebilir. İMKB'nin bayram sonrasında yükselmesi bekleniyor. Böylece yatırımcı, reponun yanısıra, bugün daha ucuza aldığı hisse senedinden de para kazanmış olabilir.

Piyasalarda bugün oluşmaya başlayan iyimser hava, faiz cephesinde de gözlendi. Gecelik faizler yüzde 75'e kadar düşerken, bono oranları da iki puandan fazla kayıpla, yüzde 105 geriledi. Piyasalardaki iyimser havanın bayram sonrasında sürmesi bekleniyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!