Bayar: Merak etmeyin İş Bankası zarar ettirmez

Güncelleme Tarihi:

Bayar: Merak etmeyin İş Bankası zarar ettirmez
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar, Avrupa'da bu yılın en büyük satışını İş Bankası ile yaptıklarını belirterek, ‘‘İş Bankası C alanlar bir haftada yüzde 23 kâr etti. İş Bankası C alanların toplam kârı 12.5 trilyon liradır. Bu hisseyi alanlar hep kâr edecek’’ dedi.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar, şimdiye kadarki en büyük özelleştirme olan İş Bankası'ndaki kamu hisselerinin satışının, aynı zamanda gelişen Avrupa ülkeleri arasında bu yılın en büyük ihracını oluşturduğunu söyledi.

İş Bankası hisse senetlerinin Pazartesi günü borsadaki düşüşünü değerlendirerek, ‘‘Bu hisse senedini alanlar kâr etti, edecek’’ diyen Bayar, göreve geldiğinden bu yana geçen 8 ay içinde, GSM lisans satışları hariç, toplam 1 milyar dolarlık özelleştirme yaptıklarını söyledi.

Petrol Ofisi ve diğer satışlarla birlikte, GSM de katıldığında, bu yıl Haziran sonuna kadar toplam 3 milyar dolarlık özelleştirmeye ulaşacaklarını kaydeden Bayar, ‘‘Şimdiye kadar en büyük özelleştirmenin yapıldığı 1994 yılında toplam 523 milyon dolara ulaşılmıştı’’ dedi. Hürriyet'e konuk olan Uğur Bayar, özelleştirmeyle ilgili son gelişmeleri şöyle özetledi:

TOPLAM ÖZELLEŞTİRME:

8 aydan bu yana, GSM hariç, toplam 1 milyar dolarlık özelleştirme yaptık. Şimdiye kadar en fazla olduğu yıl 523 milyon dolarla 1994 yılıydı ve bunun 346 milyan doları benim dönemimdeydi. Petrol Ofisi'nin bu ay sonunda ihalesi var. 29 Haziran'a kadar bunun gelirinin de gelmesini bekliyoruz. Petrol ofisi ve diğerleriyle birlikte Haziran sonuna kadar, GSM de dahil, 3 milyar dolarlık özelleştirme gelirini yakalarız.

İş Bankası'ndaki özelleştirme önceki gün dünyanın bütün büyük ekonomi gazetelerinin birinci sayfasındaydı. Bu özelleştirmenin Türkiye'nin uluslararası kredibilitesine katkı yapacağına inanıyoruz. Gelişmekte olan Avrupa ülkelerine baktığınızda, Telekom satışları dahil, en büyük üçüncü özelleştirmeyi İş Bankası ile yaptık. Yine bu kıyaslamada bu yılın en büyük özelleştirmesi oldu.

27 BİN TELEFON:

İş Bankası'nın satışı için oluşturduğumuz 800'lü hatlara birinci hafta 27 bin telefon geldi. Talebin büyüklüğü ortada. Biz yurtiçindeki küçük tasarrufçuya 23 bin 400 liradan sattık. Önceki gün kapanış fiyatı 29 bin lira olmasına rağmen değişik yorumlar yapıldı. Halbuki 29 bin lira ile hesapladığınızda küçük tasarrufçunun bir haftada yüzde 23 kar ve toplam 12,5 trilyon lira kar ettikleri rahatlıkla bulunabilir. 200 lotun altındaki bütün küçük tasarrufçu talebinin karşılandığını gözönüne alırsanız bu durumun küçük tasarrufçu lehine olduğu kendiliğinden ortaya çıkar.

10 SANİYEDE YETKİ :

Ben İş Bankası hisse senetlerinin fiyatında önemli bir düşüş olacağını sanmıyorum. Normal dalgalanmalar için yapılacak bir şey yok. İş Bankası hisse senedi fiyatlarının, dengeleme için bizim borsaya girmemizi gerektirecek duruma geleceğine ise kesinlikle ihtimal vermiyorum,. Ama körfez krizi gibi uluslararası bir kriz halinde, bizim dengeleme alımı için borsaya girme yetkisini almamız, 10 saniye alır...

BİZİM BAKKAL DA ALDI:

Bizim işin başında Sayın Başbakana da sunduğumuz raporda, başarılı özelleştirme için 3 hedefi gerçekleştirmemiz gerektiği belirtiliyordu. Bunlardan birisi özelleştirmeyi halka yaymak, halka para kazandıracak bir önemli halka arz yapmamız gerektiği idi. Biz bunu İş Bankası ile gerçekleştirdik. Özelleştirmeyi millete malettik. toplumun her kesiminden yaklaşık 100 bin kişi hisse aldı. Bizim mahalledeki bakkal da İş Bankası hissesi aldı. Demek ki, amacımıza ulaştık. Üstelik, İş Bankası'na olan talebin hepsini karşılayamadık ki, bu bizim de tercih ettiğimiz birşeydi. Talebin doyurulmaması ve bu senetlerin iyi kazandırması, bundan sonraki halka arzlarımızda bize önemli bir avantaj sağlayacaktır.

En büyükleri satmaya hazırız

Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar, ‘‘Hedefimiz yıllardır portföyde duran, satılmamış bir büyük şirketin özelleştirmesini gerçekleştirmek ve bu yolla ‘en büyükleri bile satmaya hazırız' mesajı vermekti’’ dedi.

Bu hedeflerini Petrol Ofisi ile gerçekleştirmek üzere olduklarını belirten Bayar, şöyle konuştu: ‘‘Diğer hedefimiz ise gider tasarrufu sağlayıcı bir özelleştirme ile özelleştirmenin sadece gelir sağlamak olmadığını göstermekti. Çalışmadığı ay 1 milyon dolar, çalıştığı ay 2 milyon dolar zarar eden Sıvas Demir-Çelik fabrikasını 6 milyon dolara sattık. Sıvas Demir-Çelik gibi İskenderun Demir-Çelik'i de satacağız. Bilindiği gibi Türkiye'de yassı-uzun mamül dengesizliği var. Bu nedenle İsdemir'in satışında bu yöne ağırlık veriyoruz ve alacak olanın bu dengesizliği giderecek ek yatırımlara gitmesini şart koşuyoruz. Özelleştirmeye ilişkin kapsamlı ÖYK kararından sonra YPK kararı da çıkartıldı ve kıdem tazminatlarını Özelleştirme İdaresi olarak bizim, diğer birikmiş borçlarını da Hazine'nin üstlenmesi sağlanıyor ve böylece satışa hazırlamak için gerekli altyapı tamamlanmış oluyor.’’

Petrol Ofisi’ni satmazsak kalır

Petrol Ofisi'nin özelleştirilmesi konusundaki iddialara şaşırdığını kaydeden Uğur Bayar, ‘‘Petrol Ofisi'ni daha satmadan, henüz teklifler bile gelmeden ‘zararına satış' iddialarına şaşırıyorum. Daha kaça satılacağı belli olmadan çıkarılan bu sözlerin geçerliliği olmadığı ortada’’ dedi.

Bayar, şunları söyledi:

‘‘Petrol Ofisi'nin askeri taşımacılığa ilişkin bölümleri yapılan protokolle Genelkurmay'a devredildi. Dolayısıyla stratejik konumu nedeniyle satılmaması gerektiği iddiaları da çürütüldü. Mevzuata göre, Petrol Ofisi'nin yanısıra piyasada çalışan onlarca şirket var. Yani zaten özel sektör bu piyasada, hem de ağırlıkla var. Şu anda piyasanın yüzde 54'ü özel sektöre ait. Eğer şimdi satmazsak, Petrol Ofisi'nin 2 yıl sonraki payı yüzde 20'lere kadar inecek ve o zaman satmanın bir anlamı olmayacak. Sonunda da Et-balık'ın durumuna düşüp kimseye hayrı olmayacak.Altın hisse ile Güneydoğuya dönük faaliyetler konusunda da bütün çıkarlar korunacak. Yönetimin özerk olduğu bilindiği için bu kadar büyük talep geldi. Petrol Ofisi'ni bu nedenle halka arzetmemiz mümkün değildi. Blok satışa çıktık. Yabancılara peşkeş çekileceği sözleri de yine gerçeği yansıtmıyor. Çok sayıda yerli firmanın teklif vermesini bekliyoruz.’’

Hiç bu kadar destek olmamıştı

Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar, bizzat Başbakan Mesut Yılmaz’dan çok destek gördüklerini ifade ederek, şunları dile getirdi: ‘‘Yıllardır Özelleştirme İdaresi'nde çalışıyorum. Hiç bir dönem Özelleştirme Yüksek Kurulu'ndan (ÖYK), bütün ÖYK üyesi bakanlardan ve bizzat Başbakandan bu kadar büyük destek görmemiştik. Yaptığımız özelleştirmeler, bürokrasiye güvenip gerekli desteğin verilmesi halinde başarının yakalanacağının en iyi kanıtını oluşturuyor.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!