Bavulcular tatile çıktı!

Güncelleme Tarihi:

Bavulcular tatile çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın raporuna göre, bavul ticaretiyle uğraşanların gelir düzeyi yükseldi, daha önce tatil yapamayan bu kişiler tatil yapmaya başladı. Bu durum işleri aksattı, bavul ticareti 3 milyar dolara geriledi.

Bavul ticaretinde bu yıl yaşanan gerilemenin nedeni olarak sayılan gerekçelere, bu işle uğraşanların zenginleşerek tatil yapmaya başlaması da eklendi. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın hazırladığı raporda, sektör temsilcilerinin görüşlerine dayanılarak belirlenen gerileme nedenleri arasında, ‘‘tatile çıkma’’ faktörü de yer aldı. Buna göre, özellikle yaz aylarındaki gerilemede, bu işlerle uğraşanların zenginleşerek artık tatil yapar hale gelmesi etkili oldu.

Raporda, ‘‘Mevsimin yaz olması sebebiyle bu ticarete aracı olan kişilerin tatilde olması, bu ticareti aksatmış ve yaz aylarında bavul ticareti hacminde daralmaya neden olmuştur’’ denildi.

Mevsimsel durgunluğun Eylül ayından itibaren yerini canlanmaya bırakacağı ifade edilen raporda, yıl sonu itibariyle toplam satışların l997 düzeyini yakalamasının beklendiği bildirildi.

DİĞER NEDENLER

Bavul ticaretinde yaşanan gerilemede, geçmişten beri süregelen kalitesiz mal satışları, gelen turistlere kötü muamele yapılması ve Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya, Yunanistan ve Çin gibi ülkelerin uyguladıkları teşvik önlenlerinin etkili olduğu belirtiliyor.

Ayrıca bazı uzak doğu ülkelerinin bir kısım Türk konfeksiyon ürünlerinin etiketlerini taklit ederek alıcı ülke pazarlarına girmelerinin, sözkonusu ülkelerin kalitesiz ürünlerinin bavul ticareti açısından önemli pazarlarda Türk malı imajının olumsuz etkilenmesine yol açtığı ifade ediliyor. Raporda, bavul ticaretinin yeniden canlanması için alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:

İstanbul Valiliği başkanlığında ilgili tüm kurum ve kuruluşların katılacağı bir koordinasyon kurulu oluşturulması.

Vize işlemlerinin mümkün olduğunca kolaylaştırılması, 15 dolar tutarındaki ayakbastı parasının kaldırılması.

Konaklama ve alışveriş bölgelerindeki güvenliğin tam olarak sağlanması, turistin rencide edilmemesi ve belediye hizmetlerinin en iyi biçimde sunulması.

Kötü mal imajının ortadan kaldırılması için markalı mal satışının özendirilmesi amacıyla personel eğitimi ve kalite konulu seminer ve toplantılar düzenlenmesi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!