Bavul ticareti Kıbrıs'a kayacak

Güncelleme Tarihi:

Bavul ticareti Kıbrısa kayacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'deki bavul ticaretinin, kayıt altına alınabilmesi için, ilk aşamada İstanbul'da Laleli ve Salı Pazarı'nı kapsayacak ‘‘serbest bölgeye'' dahil edilmesi, daha sonra da KKTC'yi de içine alacak şekilde genişletilmesi planlanıyor.

Laleli ile Salı Pazarı bölgelerinde oluşturulması planlanan serbest bölge sistemi içinde mal alan bir yabancı, satın aldığı, yani ithal ettiği malı, hemen bu bölge içinde oluşturulan bürolara teslim ederek, önce Salı Pazarı rıhtımına, oradan da ülkesindeki adrese teslim edilmesi talebinde bulunacak.

Her türlü denetimin sağlandığı bu bürolar ise teslim aldığı malı, tüm serbest bölgelerde uygulanan kurallar çerçevesinde kayda geçirecek.

SINIR SORUNU

Yeni düzenlemede asıl sorunun, ‘‘bavul ticaretini kayıt altına almak için oluşturulması planlanan serbest bölgenin sınırlarının nerede başlayıp nerede biteceği'' konusu olduğunu vurgulayan yetkililer, ''Yeni düzenlemeyle, bölgedeki mevcut ticaretin, uygulamanın değişmesi nedeniyle olumsuz etkilenmemesini ve sınır dışında kalan esnafı küstürmemeyi amaçlıyoruz'' dediler.

İstanbul'un Aksaray bölgesinde bavul ticareti yapılmayan yerler de olduğunu hatırlatan yetkililer, en uygun verimliliği sağlayan bir serbest bölge sınırını oluşturmak için çalıştıklarını belirttiler.

İstanbul'daki bavul ticaretini kapsayacak serbest bölgede ikinci önemli sorunun, ‘‘İstanbul'a ticaret yapmaya gelen eski SSCB ülkesi vatandaşlarının, bağlı bulunduğu ülkelerin uyguladığı ithalat rejimi'' olduğunu belirten yetkililer, bu ülkelerin ithalat rejimlerinden bağımsız bir düzenleme yapılması gerektiğini de kaydettiler.

MERKEZ KKTC

Laleli'deki serbest bölge uygulamasından sonra, ikinci aşamada, KKTC'de oluşturulacak serbest bölgelerin, ‘‘bavul ticareti'' açısından Laleli ile birleştirilmesi, nihai aşamada bavul ticaretinin merkezinin KKTC'ye kaydırılması da düşünülüyor.

Yetkililer, KKTC ekonomisininin kalkındırılması çerçevesinde, KKTC'nin, bulunduğu coğrafik konumunu da dikkate alarak (gemilerle yapılan turizm faaliyetleri kapsamında) Akdeniz, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin ‘‘bavul ticareti merkezi'' olmasının planlandığını ifade ettiler.

Türkiye'de incelemelerde bulunan IMF uzmanlarının raporuna göre, Laleli'ye yılda yaklaşık 1.5 milyon kişi ticaret için geliyor ve bu kişiler, yılda ortalama 13 milyar dolar döviz bırakıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!