Bastıran bakan ilini teşvik kapsamına aldı

Güncelleme Tarihi:

Bastıran bakan ilini teşvik kapsamına aldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

YPK'nın son toplantısında dört ilin daha öncelikli teşvik kapsamına alınması kararlaştırıldı. Bu iller Sinop, Giresun, Sivas ve Elazığ olarak belirlendi. Bayındırlık Bakanı Yaşar Topçu Sinop'tan, Devlet Bakanı Burhan Kara da Giresun'dan Meclis'e girmişti.

Hafta içinde yapılan Yüksek Planlama Kurulu (YPK) toplantısının yankıları sürüyor. YPK'da teşviklerden öncelikli yararlanacak öncelikli 22 ile ek olarak 4 ilin daha teşvik kapsamına alınması kararlaştırıldı. Dört ilden ikisinin iki bakanın seçim bölgesi olması dikkati çekti.

YPK toplantısında teşviklerden öncelikli yararlanmak üzere saptanan iller listesine Sinop, Sivas, Elazığ ve Giresun'un da alınması kararlaştırıldı.

Sinop'un Bayındırlık Bakanı Yaşar Topçu, Giresun'un Devlet Bakanı Burhan Kara'nın illeri olduğu, Elazığ'ın ise son dönemde listeye girebilmek için büyük kulis faaliyetleri yaptığı hatırlatıldı.

YPK toplantısında bu illerin gelişmişlik ve nüfus rakamlarının Devlet İstatistik Enstitüsü(DİE), Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Maliye Bakanlığı uzmanlarınca ortak olarak değerlendirilmesi ve ardından teşvikte öncelikli iller listesine dahil edilmesi görüşü benimsendi.

YPK'da Devlet Bakanı Güneş Taner tarafından Özal döneminde gündemde olan ‘‘enflasyonu önlemek için terbiyevi ithalat’’ unsurunun da yeniden gündeme getirildiği öğrenildi.

Taner'in enflasyon rakamlarına bakıldığında yaş sebze meyvede aşırı fiyat artışlarının görüldüğünü belirterek, üçer aylık dönemler itibariyle belirlenen enflasyon hedeflerine uyum için, yaş-sebze meyvede yine fazla artış saptandığı takdirde, bu ürünlerde ‘‘terbiyevi ithalat’’ yapılmasını gündeme getirdiği belirtildi.

TÜTÜN TARTIŞMASI

Yaş sebze meyve fiyatlarının yakından izlenmesi kararlaştırılırken, geçici dönemler itibariyle gerekli görüldüğü takdirde yaş sebze-meyvede ithalatın kolaylaştırılması görüşünün benimsendiği ifade edildi.

YPK'da Bakanlar Kurulu'nun yakında karar vermesi gereken tütün alım fiyatı da tartışıldı. Bilgi veren bürokratların tütün alım fiyatında deflatör oranı olan yüzde 64 oranının üstünde zam yapılması halinde bunun daha sonra başlayacak bütün tarımsal ürün fiyat artışlarını kapsayacağı belirterek, ‘‘Bu takdirde bütçe üzerine büyük yük binecek, dengeleri tutmak mükkün olmayacak’’ görüşünü dile getirdikleri öğrenildi.

Bürokratların geçen yıl ortalama fiyatın 500 bin lira olduğunu hatırlatarak, yüzde 64'lük zam olan 820 bin liralık fiyatın aşılması halinde yüzde 50 olarak planlanan diğer tarımsal ürün alımlarında da hedeflerin içinde kalınamayacağının belirttikleri kaydedildi.

Bu arada tarımsal ürün alımlarının belli kesimlere bir kaynak aktarımı olmaktan çıkarılarak, ithalat ve ihracatın da gözününe alındığı rasyonel bir sisteme oturtulması gereği üzerinde bir kez daha duruldu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!