Başkan Erdoğan, vekili Albayrak

Güncelleme Tarihi:

Başkan Erdoğan, vekili Albayrak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2018 22:02

Türkiye Varlık Fonu’nun yönetim yapısı değişti. Resmi Gazete’de dün yayınlanan Cumhurbaşkanı kararına göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Varlık Fonu Başkanı olurken, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise Varlık Fonu Başkanvekili oldu. Yönetim Kurulu üyeliklerine Selim Arda Ermut, Hüseyin Aydın, Rifat Hisarcıklıoğlu, Erişah Arıcan, Fuat Tosyalı ve Zafer Sönmez atandı. Genel Müdür, Zafer Sönmez oldu.

Haberin Devamı

2016 yılında çıkarılan 6741 sayılı yasa ile kurulan Türkiye Varlık Fonu’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan şirketin yönetim kurulu başkanı oldu. Resmi Gazete’de dün iki ayrı Cumhurbaşkanı kararı yayımlandı. İlk kararda Erdoğan yönetim kurulu başkanı olurken, bu kararda Cumhurbaşkanının yönetim kurulu üyelerinden birisini vekil olarak görevlendirebileceği düzenlemesi de yer aldı. İkinci kararda ise başkanvekilliğine Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak atanırken, yönetim kurulu ve genel müdür atamaları açıklandı. Varlık Fonu’nun yeni yönetim kurulu Selim Arda Ermut, Hüseyin Aydın, Rifat Hisarcıklıoğlu, Erişah Arıcan, Fuat Tosyalı ve Zafer Sönmez’den oluştu.

KHAZANAH TECRÜBESİ

Varlık Fonu’nun yeni genel müdürü Zafer Sönmez oldu. 1974 yılında Düzce’de doğan Sönmez, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun oldu. Çalışma hayatına 1997’de İnterbank’ta başlayan Sönmez, 2000-2003’te Dışbank’ta, 2004’te ise MNG Bank’ta çalıştı. Sönmez, 2005-2010 döneminde ABN AMRO Bank İstanbul Şubesi’nde Portföy Yönetimi ve Kurumsal Bankacılık departmanlarında müdür, 2010-2011’de Royal Bank of Scotland’ın İstanbul Şubesi’nde kurumsal bankacılık direktörü olarak görev yaptı. Malezya’da 2012 ve 2013 yıllarında Khazanah Nasional Berhad’da Türkiye, Ortadoğu ve Orta Asya’daki yatırımlardan sorumlu Kıdemli Müdür olarak çalışan Sönmez, Ekim 2013’te Khazanah Turkey Regional Office’in kuruluşunda görev aldı. Sönmez, halen Khazanah Turkey Regional Office’teki görevini yürütürken, Temmuz 2017’den itibaren Türkiye, Ortadoğu, Orta Asya ve Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika yatırımlardan sorumlu olarak çalışmakta ve Khazanah Afrika Takımı’na liderlik ediyordu. Dünyanın önemli yatırım fonlarından olan Khazanah, Malezya hükümetinin yatırım fonu.

YÖNETİMDE KİMLER VAR?

Varlık Fonu’nun yeni üyelerinin özgeçmişleri şöyle:

SALİM ARDA ERMUT: 2004 yılında Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Ermut, 2005 – 2006 yılları arasında Başbakanlık Dolmabahçe ofisinde Basın ve Halka İlişkiler Müşaviri olarak görev aldı. 2007 yılında Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nda çalışmaya başladı. Başkan yardımcısı ve Kamu Özel Sektör İşbirliği daire başkanlığı görevlerini yapan Ermut, 2015 yılında Yatırım Ajansı başkanlığına getirildi.

HÜSEYİN AYDIN:
Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Ekonomi Fakültesi’nden 1981’de mezun oldu. Meslek hayatına Ziraat Bankası Müfettiş Yardımcısı olarak başladı. Halk Bankası Yönetim Kurulu Murahhas Üyeliği, Pamukbank Yönetim Kurulu Üyeliği ve Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevlerini yürüttü. 2005 - 2011 tarihleri arasında Halk Bankası’nda Genel Müdür olarak görev yaptı. 2011 yılında Ziraat Bankası’nda genel müdürlüğe getirildi. Bankalar Birliği Başkanlığı görevini de yürütüyor.

RİFAT HİSARCIKLIOĞLU: Ankara Gazi Üniversitesi İktisat ve İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Profesyonel iş hayatına aile şirketinde başladı. Yapı malzemeleri, inşaat, ihracat-ithalat, yatırımlar, arazi ıslahı, gıda ve otomotiv sektörü gibi alanlarda faaliyet gösteren Eskihisar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütüyor. 1992 yılında Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Üyeliğine seçildi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) bir yıl süren Başkan Yardımcılığı görevinin ardından, 2001’de yapılan seçimlerde Başkan olarak göreve geldi. 2002, 2005, 2009, 2013 ve 2018’de yeniden TOBB Başkanı seçildi.

ERİŞAH ARICAN: Akademik kariyerine 1988’de Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İktisat-Maliye Kürsüsü’nde araştırma görevlisi olarak başladı. 1990’da M.Ü. Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü’ne geçti. 1991’de “Merkez Bankası ve Parasal Büyüklüklerin Denetimi” konulu doktora tezi ile doktor unvanını aldı. 2005’te M.Ü. Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu Bankacılık Bölümünde Profesör ünvanını aldı. 2006-2015 arasında M. Ü. Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu Müdürlüğü görevini yaptı. 2015 Ağustos’unda M.Ü. Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Müdürlüğü görevine atandı. 1 Nisan 2016’da Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi.

FUAT TOSYALI: 1967 yılında ilköğretimle birlikte babasının yanında çıraklıkla meslek hayatına başladı. 1988 yılında aile üyeleriyle birlikte Tosyalı Metal A.Ş. şirketini kurdu. Tosyalı Metal’in ardından Tosyalı Demir Çelik A.Ş. ve Tosçelik Profil ve Sac End. A.Ş. şirketleri faaliyete geçti. 2008 yılında özel sektörün ilk yassı çelik yatırımını başlattı. 15 iştiraki, 20’yi aşkın tesisi bünyesinde bulunduran Tosyalı Holding’in kurucusu ve başkanı.

40 MİLYAR DOLARLIK PORTFÖYE SAHİP

TÜRKİYE Varlık Fonu’nun portföyü 40 milyar doları buluyor. Portföyü; 5 stratejik sektörde 14 şirketi, 46 değerli gayrimenkul ve 2 tane oyun lisansını kapsıyor. Varlık Fonu’nda Ziraat Bankası, BİST, Halkbank, Türksat, TPAO, BOTAŞ, PTT, Türk Telekom, Eti Maden, TDİ, Türk Hava Yolları, TCDD İzmir Limanı ve ÇAYKUR gibi şirketler, ayrıca 46 gayrimenkul bulunuyor.

Başkan Erdoğan, vekili Albayrak



ESKİ YÖNETİMDE KİMLER VARDI?

VARLIK Fonu şirketi 7 Kasım 2016 tarihinde kuruldu. 31 Ocak 2017 tarihinde Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan ilana göre Türkiye Varlık Fonu Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bostan, üyeleri ise Yiğit Bulut, Kerem Alkin, Himmet Karadağ ve Oral Erdoğan’dan oluştu. Mehmet Bostan 7 Eylül 2017 tarihinde görevinden alındı. Başkanvekilliğini Himmet Karadağ yürütüyordu.

BAKMADAN GEÇME!