Basının ‘amiral gemisi’nin dümenine Berberoğlu geçti

Güncelleme Tarihi:

Basının ‘amiral gemisi’nin dümenine Berberoğlu geçti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2010 00:00

Enis Berberoğlu, Türk basınının “amiral gemisi” Hürriyet Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmenliği görevini Ertuğrul Özkök’ten devraldı. Gazetecilik kariyerinin 20 yılı aşkın bölümünü Hürriyet’te geçiren Berberoğlu, muhabirlik, ekonomi müdürlüğü, haber koordinatörlüğü, Ankara temsilciliği görevlerinde bulundu.

Haberin Devamı

HÜRRİYET Gazetesi’nin 20 yıllık Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, görevini Enis Berberoğlu’na resmen devretti.
Hürriyet Gazetesi’nin Ankara Temsilciliği görevini yürüten 1956 doğumlu Enis Berberoğlu, gazeteciliğe 1981 yılında Dünya Gazetesi’nde başladı.  

Kariyerinin 20 yıldan fazlasını Hürriyet’te geçirdi.Berberoğlu, CNN-Türk’te 10 yıldır aralıksız süren Parametre programına yeni görevi nedeniyle veda etti.

Şeyh torunu sosyalist oğlu

Enis Berberoğlu, 24 Nisan 2005 tarihli köşe yazısında, aile boyu suç ve meziyete inanmadığını kaydedip, çarpıcı örneği kendi köklerinden verdi:
“Berberoğlu (cumhuriyetten önce Berberzade) soyadının geçmişi, vakıf kayıtlarında 200 yıl geriye kadar takip edilebiliyor. Dedem İzmir’de Rufai ve Kadiri tekkesinin şeyhiydi, babam imanlı bir sosyalist. Ablam siyasete hiç bulaşmadı, bendeniz tescilli sosyal demokratım.”

Anne ve babası devlet memuru olan Berberoğlu, Avusturya Lisesi’ndeki sekiz yıllık eğitiminden sonra Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi’nde İktisat okudu, ekonometride yüksek lisans eğitimi aldı. 1980 darbesinden hemen önce mezun oldu. Okulun CHP siyasetinden son seçilmiş öğrenci temsilcisi Berberoğlu diplomasını bir yana bırakıp gazeteciliği seçti. Bir TV programında bu seçimini, “Tansu Çiller’in talebesi olarak iktisatçı olamadım, başka çarem yoktu” diye açıkladı.

/images/100/0x0/55ea38b8f018fbb8f8723ed1

Ankara’da iki tur yapıp döndü

Berberoğlu gazetecilik kariyerinin 10 yılını Ankara’da geçirdi. Hürriyet Gazetesi’nde 1980’li yılların başında Cahit Düzel ve Vahap Munyar ile çalışırken ne bütçe ne de IMF haberlerinden hiç ama hiç anlamadığını fark etti. “Yarın öbür gün yöneticilik önerirler, rezil olurum” endişesi ve yine gazeteci Oya Aydın’ın teşvikiyle Ankara gazeteciliğini öğrenip “hemen dönmek” üzere başkentin yolunu tuttu. Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Doğan’ın Ankara Temsilciliği günlerinde Cumhuriyet’in efsane Ankara Bürosu’na katıldı. Sedat Ergin, Ufuk Güldemir, Faruk Bildirici, Bilal Çetin, Ahmet Tan, Betül Uncular, Canan Gedik, Turan Yılmaz, Hakan Aygün, Ümit Sezgin, Semih İdiz, Tuncay Özkan gibi isimlerle birlikte muhabirlik yaptı. Eşi Oya ile Ankara’da evlendi. Kısa bir Bonn Temsilciliği tecrübesinden sonra yeniden Ankara’ya döndü.

Hürriyet’in 20 yıllık Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök’le 20 yıl aralıksız çalışan Berberoğlu, bu yıllar içinde gazetede yazarlık, ekonomi müdürlüğü, haber koordinatörlüğü yaptı.

Metina ve Körfez Savaşı’na gitti

Gazeteciliğin ilk yıllarından itibaren Güneydoğu’da gelişen olaylara merak besledi, çok sayıda sınır ötesi harekat izledi. Bugünkü Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile Metina dağlarında havan atışı altında tanıştı.

Berberoğlu 1991 Ocak ayında başlayan ABD Irak savaşını Bağdat’tan izledi. Eyüp Coşkun ile birlikte savaş gecesi talihsizliğe uğradı ama ikinci girişinde kovulana kadar Bağdat’ta kaldı.

Üç kitabı var

Haberin Devamı

ENİS Berberoğlu, gazeteci-yazar Oya Berberoğlu ile evli ve bir kız babası. Almanca ve İngilizce bilen Berberoğlu’nun, “Susurluk: 20 Yıllık Domino Oyunu”, “Kod Adı: Yüksekova. Susurluk, Ankara, Bodrum, Yüksekova Fay Hattı” ve “Öbür Türkler” adlı kitapları var. Boş zamanlarında matematik, tarih ve triller tarzı kitaplar okumayı seviyor.

Haberin Devamı

Toz kondurulamayacak gazetecilik kariyeri

ENİS Berberoğlu hakkında, Ertuğrul Özkök de önceki günkü yazısında şu ifadeleri kullanmıştı:

“Yerime, Hürriyet’ten hepinizin çok iyi tanıdığı başarılı bir gazeteci geliyor. Enis Berberoğlu ile 1989 yılında Hürriyet’in Ankara bürosunda birlikte çalışmaya başladık. Ben İstanbul’a gelince, o da burada görev aldı ve adına toz kondurulamayacak bir gazetecilik kariyeri yaptı. Sadece meslektaş olarak değil, dost olarak da bütün bu yılları birlikte geçirdik. Ekonomik ve siyasi krizleri birlikte yönettik. İyi günleri birlikte yaşadık, zor günleri birlikte geçtik. Neticede, karakteri, gazeteciliği ve geçmişte yaptığı işlerle hak ettiği bu mevkiye geldi. Hürriyet’in onunla daha da      ileri gideceğine olan inancım tam.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!