Barbekü arası faiz artırımı

Güncelleme Tarihi:

Barbekü arası faiz artırımı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2014 01:12

Fed, Jackson Hole’da faiz artırımının ipuçlarını verecek.

Haberin Devamı

AMERİKAN Merkez Bankası (Fed) 37 yıldır olduğu gibi bu yıl da tüm dünyanın nefesini tutup izleyeceği toplantı için hazırlıklarını yapıyor. İlki 1978’de düzenlenen Jackson Hole toplantıları Fed Başkanı Janet Yellen’in katılımıyla bu yıl 21-23 Ağustos’ta gerçekleşecek. Gündem istihdam piyasaları. Ancak Fed’in faiz arttırım takvimi için ipuçlarını da bu toplantıda vermesi bekleniyor. Uzmanlar ‘havai fişekler’ atılmayacak olsa da ipuçlarının yeterli olacağı fikrinde. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da bu toplantıya katılacak.

MASRAF KATILIMCIDAN

Fed 1978’den beri ABD’nin Wyoming eyaletindeki Jackson Hole kasabası yakınlarındaki bir milli parkın içinde yıllık bir sempozyum düzenliyor. Ev sahipliği yapan Kansas eyaletinin merkez bankası (Federal Reserve Bank of Kansas). Tanınmış akademisyenler, dünyanın dört bucağından merkez bankacıları ve finans konusunda bilinen basın mensupları katılıyor bu toplantılara. Katılım ücreti geçen yıl 1000 dolardı. Gazeteciler de dahil olmak üzere tüm katılımcılar masraflarını karşılamakla yükümlü.
Sempozyumun yapıldığı yer eski bir Kızılderili bölgesi. 2002 ve 2003 yıllarında toplantıya katılmış olan Prof. Dr. Fatih Özatay bölgeyi şöyle anlatıyor: “Ormanın içinde küçük bir ana bina ve bungalovlar, önde küçük bir göl, onun hemen berisinde de Teton Dağları var. Dünyadan yalıtılmış bir bölge. Bungalovların arasındaki çöp kutularının üzerinde ‘Dikkat, açıkta yiyecek bırakmayın, ayılar gelebilir!’ yazıyor. Zaten her bir tarafta ‘Amerika ya da Kanada geyiği (moose)’ denilen uzun boynuzlu hayvanlar dolaşıyor. Gündüz konuşmalar, tartışmalar, akşama da barbekü partisi falan. Seyahatin süresi -ben dört uçak değiştirerek gidebilmiştim- in, bin, uçak değiştir, 24 saati geçiyor, oldukça hoş bir yer. Zaten sağda solda Kızılderili eşyaları satılıyor; konferansın yapıldığı yerde de var.”
Toplantılar 2000’li yıllardan beri tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Dönemin Fed Başkanı Greenspan yeni dönem merkez bankacılığının ana hatlarını bu toplantıda açıklamıştı. 2010 ve 2012 yıllarında yine dönemin Fed Başkanı Bernanke parasal genişleme hamlelerini Jackson Hole’da duyurmuştu. 1990’da ise değişen dünyanın ilk ayak izleri Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği finansçılarının katılımıyla yapılan toplantıda ortaya konmuştu. Yani dünyayı değiştirecek açıklamalar bu toplantıdan çıkıyor. Fed Başkanı Janet Yellen’ın 22 Ağustos’ta Türkiye saatiyle 17.00’de yapacağı konuşma bu yüzden çok önemli.

Haberin Devamı


Wyoming’deki toplantıda katılımcılar ayı tehlikesi nedeniyle yemeklerini dışarda bırakmamak konusunda uyarılıyor.


Süper Mario da yok

Haberin Devamı

İNGİLTERE Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ve Ben Bernanke bu yıl Jackson Hole’da yok. Toplantıya Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, IMF Direktörü Christine Lagarde ve eski İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer katılacak. Geçen yılki toplantıya Brezilya Reali’ndeki değer kaybı nedeniyle katılmayan Brezilya Merkez Bankası Başkanı Tombini bu yıl hazır bulunacak.

Dev bankalar çağrılmadı

ABD’nin finansal sisteminin merkezi Wall Street bu kez Jackson Hole’a dışarıdan bakacak. The Wall Street Journal’ın haberine göre geçtiğimiz yıllarda Wall Street’in en büyük bankalarının üst düzey ekonomistlerini toplantıda ağırlayan Fed bu yıl birçok ismi liste dışında bıraktı. Liste dışı kalanların ortak yönü var: ABD Adalet Bakanlığı ile “makul” bir ceza konusunda görüşme yürütmeleri. Bu yılın konuk listesinde Bank of America, Goldman Sachs ve Morgan Stanley bulunmuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!