Banyo kültürümüzü Bay Elmor'a borçluyuz

Güncelleme Tarihi:

Banyo kültürümüzü Bay Elmora borçluyuz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Önceki gün geçirdiği beyin kanaması sonucu 75 yaşında vefat eden Elginkan Topluluğu'nun kurucusu Hüseyin Ekrem Elginkan, ‘‘Bay Elmor’’ karakteri ile bilinen ECA ürünleriyle Türk insanını banyo kültürüyle tanıştırmıştı.

Önceki gün Harbiye'deki evinde geçirdiği beyin kanaması sonucu 75 yaşında vefat eden Hüseyin Ekrem Elginkan, Türk insanını banyo kültürü ile tanıştıran isimdi. Elginkan Topluluğu'nun Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Ekrem Elginkan, ECA marka armatürleri ile Türk insanının bugün ulaştığı çağdaş yaşam olanaklarında önemli bir paya sahipti. Türkiye, ECA ürünlerini reklamlarında kullanılan ‘‘Elmor’’ karakteriyle tanıdı. 1970'li yıllardan itibaren televizyon reklamlarında, evlerdeki su sorununu ‘‘hızır’’ gibi yetişerek çözen ‘‘Bay Elmor’’, 1990'lı yıllarda Türkiye'ye gelen dünya armatür markaları karşısında da gücünü korumayı başardı.

MÜTEAHHİTLİK

Yaklaşık yarım asırdır Türk sanayiine hizmet sunan Hüseyin Ekrem Elginkan, 1950-1962 yılları arasında Türkiye'nin her köşesinde inşaat, taahhüt işleri su şebekeleri, devlet lojmanları, radyolink hatları ve yol inşaatları gerçekleştirdi.

1957 yılında ECA Predöküm Sanayi adında bir limited şirket kuran Hüseyin Ekrem Elginkan, dünyada ve Türkiye'de henüz ‘‘kalite’’ kavramının tartışılmadığı dönemlerde, ürünlerinin tanıtımında hep ‘‘kalite’’ sözcüğünü ön planda tutmaya özen gösterdi.

Kısa süre içinde ECA'nın yanısıra Serel, Odöksan, Elba, İlsan-İltaş gibi şirketleri de hayata geçiren Hüseyin Ekrem Elginkan sahip olduğu şirket sayısı 5'e ulaşınca, tüm şirketlerini Elginkan Topluluğu adı altında topladı.

Hızla büyüyen Elginkan Topluluğu, birçoğu günlük hayatımızda güvenle kullandığımız armatürler, seramik ürünler, şofbenler, termosifonlar, kat kaloriferleri, kazanlar, radyatörler, sobalar, otomotiv parçaları, basınçlı ve pik döküm mamülleri, ilaç hammaddeleri ve beşeri ilaçlarla günlük hayatın her alanına imzasını atmayı başardı.

1999 yılına gelindiğinde 22 şirketlik dev bir topluluk haline gelen Elginkan, binlerce çalışanı ve yıllık 95 trilyon liralık cirosu ile Türkiye'nin en büyük kuruluşları arasında yerini aldı.

Aileye bağlılık markaya yansıdı

HÜSEYİN Ekrem Elginkan'ın ailesine olan bağlılığı, ürünlerinin marrasına bile yansıdı. Elginkan Topluluğu'nun kamuoyunda en fazla tanınan markası olan ECA da bunun en güzel örneği. Hüseyin Ekrem Elginkan, 1957 yılında kurduğu bu ilk şirketin adını seçerken kendi adının ‘‘E’’ harfini, rahmetli kardeşi Cahit Elginkan'ın ‘‘C’’ harfini ve rahmetli babası Ahmet Elginkan'ın da ‘‘A’’ harfini birleştirdi.

Tanınmayı sevmezdi

49 yıllık sanayici Hüseyin Ekrem Elginkan, hayatını mütevazi bir şekilde sürdürdü. Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarından birinin sahibi olmasına rağmen, kamuoyunda tanınmayı istemedi. Cemiyet hayatına uzak durmayı tercih eden Hüseyin Ekrem Elginkan, son yıllarda bekar olarak sürdürdüğü hayatının önemli bölümünü Harbiye'deki mütevazi evinde geçirdi. Şirketinin yönetimini profesyonellere veren Hüseyin Ekrem Elginkan, çok kritik kararlar dışında şirket yönetimine de müdahalede bulunmayı sevmezdi. Yanında çalışanlar, Hüseyin Bey'i anlatırken, ‘‘İşçisi bile onu tanımazdı’’ diyorlar.

42 yılda 22 şirket kurdu

İSTANBUL Teknik Üniversitesi mezunu Hüseyin Ekrem Elginkan iş hayatına 1950 yılında müteahhitlik yaparak başladı. İlk şirketini 1957 yılında kuran Elginkan, ısınma, seramik, banyo gereçleri, otomotiv yan sanayii ve ilaç sektöründe faaliyet gösteren 22 şirketin sahibi oldu. Hüseyin Ekrem Elginkan'ın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı olduğu şirketler, yurt içindeki faaliyetlerinin yanı sıra yurtdışında da ihracat ve yatırım çalışmaları yapıyorlar.

Elginkan Topluluğu'nun Robert Bosch GmbH ile Manisa'da kurduğu ortak yatırımı Elbo, yurtdışındaki faaliyetleriyle dikkat çeken şirketlerden biri. Elbo'nun anlaşma imzaladığı Pars Schir Manufacturin Co. firması, Elbo lisansı ve teknolojisiyle İran'da termoleman üretiyordu. Kombi, şofben ve gaz kontrol komponentleri üreten Elbo'nun üretiminin yüzde 80'ini ihraç ediliyor. Yine Elginkan Topluluğu şirketlerinden İlsan-İltaş, ilaç sektörünün 10 büyük firması arasında yer alıyor. İlsan-İltaş, 120'nin üzerinde ilacın Türkiye'de üretimini gerçekleştiriyor.

Elginkan Topluluğu

E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş.

Elginkan Holding A.Ş.

Elper Yatırım A.Ş.

Ar Muslukçuluk Sanayii A.Ş.

Eke İnşaat Sanayii ve Ticaret A.Ş.

Elba Basınçlı Döküm Sanayii A.Ş.

Elba Panel Isı Gereçleri Sanayii A.Ş.

Eleks Dış Ticaret A.Ş.

Elmor Tesisat Malzemesi Ticaret A.Ş.

Elsan Hammadde Sanayii A.Ş.

Elsel Gaz Armatürleri Sanayii A.Ş.

Emar Satış Sonrası Müşteri Hizmetleri San. ve Tic. A.Ş.

Emas Makina Sanayii A.Ş.

İlsan İlaç ve Hammaddeleri Sanayii A.Ş.

Kalıp Takım Sanayii A.Ş.

Matel Hammadde Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Milen Merkez İlaç Endüstrisi A.Ş.

Odöksan Osmaneli Döküm Sanayii A.Ş.

Serel Seramik Sanayii ve Ticaret A.Ş.

Tezel Gıda Maddeleri İmalat ve Satış A.Ş.

Valf Sanayii A.Ş.

Valfsel Armatür Sanayii A.Ş.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!