Bankazedelere ödeme başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Bankazedelere ödeme başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Beş yıl önce batan TYT, Impeksbank ve Marmarabank'ta tasarruf hesabı bulunanlara 1 milyar liraya kadar ödenmesine 15 Temmuz'a kadar başlanacak. Bankaların batmasından kısa süre önce bölünerek, ‘fiktif’ olduğu saptanan hesaplar, ödemelerde dikkate alınmayacak. O dönemdeki birer milyar için 13 milyar dolayında ödeme yapılacak.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), yeni Bankalar Yasası uyarınca, beş yıl önce batan TYT, Impeksbank ve Marbank'ta tasarruf hesabı bulunan bankazedelerin 1 milyar liraya kadar olan paralarının ödenmesine 12-15 Temmuz arası bir tarihte başlayacak. Bankaların batmasından kısa süre önce bölünerek, ‘fiktif’ olduğu saptanan hesaplar, ödemelerde dikkate alınmayacak.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Aydın Esen, Hürriyet'e, yaklaşık 13 bin 500 bankazedeyi ilgilendiren ödemelerle ilgili çalışmalara, yasa TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülürken başladığını söyleyerek, ‘‘Ancak, bölünmüş, fiktif hesaplarla ilgili çalışma, umduğumuzdan uzun sürdü’’ dedi.

Gelecek hafta, haksahiplerinin nasıl bir yol izleyeceğini, ilan yoluyla duyuracaklarını açıklayan Esen'in verdiği bilgiye göre, ödemelerin takvim ve esasları şöyle olacak:

GELECEK HAFTA İLAN:

TMSF, gelecek hafta başında hak sahipleriyle ilgili bir ilan verecek. Ödemelere 12-15 Temmuz arası bir tarihte başlanması planlanıyor.

MERKEZ BANKASI'NDAN:

Ödemeler, bankazedenin hesabı olduğu batan bankanın bulunduğu yerdeki Merkez Bankası şubelerinde yapılacak.

ALFABETİK SIRA:

Ödemeler, şubelerde yığılmayı önlemek amacıyla, hesap sahipleri isimlerinin alfabetik sırasına göre, farklı günlere bölünerek yapılacak. İlanda, tasarruf sahibinin, şubeye hangi gün başvurabileceği belirtilecek. Ayrıca, bankazedelerin başvuruda göstermesi gereken belgeler belirtilecek. Listede adını bulan bankazedenin, nüfus cüzdanı, ikametgah belgesi ve banka hesap cüzdanının getirmesi gerekecek.

ADI OLMAYANLAR:

Batan bankalarda tasarruf hesabı kaldığı halde, ilan edilecek listelerde adını bulamayanlar için komiteler oluşturuluyor. Ankara'da ve ödeme yapan Merkez Bankası şubelerinde kurulacak komiteler, adını listede bulamayan bankazedelerin şikayetlerini inceleyerek bir çözüm bulacak. İnceleme sonucunda yanlışlık yapıldığı saptanırsa, o kişiler ödeme listelerine dahil edilecek.

BÖLÜNMÜŞ HESAPLAR:

Üç bankanın batmasından kısa bir süren önce bölünmüş olan ve bu nedenle TMSF tarafından ‘fiktif’ olduğu belirlenen hesapların ödenmesinde farklı bir yol izlenecek. Fon, bölünen hesapların tamamını değil, sadece ana hesaptaki tutarın 1 milyar liraya kadar olan kısmını ödeyecek.

1 MİLYAR 13 MİLYAR OLDU:

Yasaya göre, tasarruf hesabının 1 milyar liraya kadar olan bölümü, yasanın yürürlük tarihi olan 23 Haziran tarihindeki Merkez Bankası ABD doları döviz alış kuruna çevrilecek. Bu hesaptan hareketle, bankaların battığı dönemdeki 1 milyar lira, şu anda 13-14 milyar liraya karşılık geliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!