Bankayla ‘EV’lendİk

Güncelleme Tarihi:

Bankayla ‘EV’lendİk
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2015 01:10

Türkiye genelinde yılın ilk üç ayında 297 bin 218 konut satıldı. Geçtiğimiz aylarda ‘senetle’ satışlar öne çıkarken martta banka kredisiyle satışlar yüzde 85.2 arttı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre martta 116 bin 30 ev yeni sahibini buldu. Geçen yılın aynı dönemine göre konut satışı yüzde 32.4 arttı. Yılın ilk 3 ayında ise 297 bin 218 ev satışı gerçekleşti. Konut satışlarında, İstanbul 21 bin 911 konut satışı ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 14 bin 105 konut satışı ile Ankara, 6 bin 845 konut satışı ile İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 15 konut ile Hakkari, 20 konut ile Ardahan ve 35 ile Şırnak oldu.

İPOTEKLE EV ALINDI
İpotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 85.2 artarak 45 bin 315’e çıktı. Toplam satışlar içinde ipotekli satışın payı yüzde 39.1 oldu. İpotekli satışlarda İstanbul 9 bin 391 konut satışı ve yüzde 20.7 pay ile ilk sırayı aldı. İpotekli satış payının en yüksek olduğu il yüzde 51.6 ile Artvin oldu. Şirket içi ödeme planı gibi diğer konut satışları Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12 artarak 70 bin 715 oldu.

İKİNCİ EL SATIŞ FAZLA

Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22.6 artarak 51 bin 487 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 44.4 oldu. İlk satışlarda İstanbul 9 bin 808 konut satışı ile en yüksek paya sahip olurken, İstanbul’u 5 bin 385 konut satışı ile Ankara ve 2 bin 645 konut satışı ile İzmir izledi. İkinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 41.4 artış göstererek 64 bin 543 oldu.
Yabancı İstanbul’u seçtİ
Martta yabancılara bin 610 ev satılırken, yılın ilk 3 ayında rakam 4 bin 268 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 548 konut ile İstanbul aldı. İstanbul’u 451 konut satışı ile Antalya, 119 konut satışı ile Yalova, 103 konut satışı ile Bursa izledi. Gayrimenkul sektörü temsilcileri TÜİK tarafından açıklanan rakamların sadece tapuya yansıyan satışlar olduğunu, bu nedenle gerçeği tam yansıtmadığını belirtiyor. Yabancıların ağırlıklı olarak inşası devam eden konutları aldığını belirten sektör temsilcileri TÜİK rakamlarının en az 2 katı kadar satış olduğunu öngörüyor.

SATIŞ ARTIŞI BAZ ETKİSİ
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre konut satışı arttı. Konut sektörü temsilcilerine göre ise konut satışlarında durgunluk dönemine geçildi. Ev satışı hızını ölçerken geçen yıla göre yapılan kıyaslamanın piyasa gerçeğini yansıtmadığını belirten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Yüzde 32 artış baz etkisi. Çünkü geçen yılın ilk 6 ayında satışlar oldukça kötüydü. Bu dönemde yukarı değil yatay yönlü bir gidiş söz konusu” dedi. Çelik, yaşanan durgunluğu şöyle değerlendirdi; “Seçimlere az kalması nedeniyle alım kararları öteleniyor. Acil konut ihtiyacı olan alıyor ama acelesi olmayan ya da eve yatırım yapacak olanlar önünü görmeyi bekliyor. Kurdaki belirsizlikte alıcının harekete geçmesini engelliyor.”

EYLÜLÜ BEKLİYORLAR

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım’a göre ise seçim rehaveti erken başladı. Mart ayında yaklaşık 130 bin konut satışı hedeflenmesine karşın 116 bin satış yapıldığını belirten Durbakayım, “Seçim dönemi öncesi konut satışlarının azalması beklenen bir durum. Bu yıl bu durgunluk erken başladı. Ancak satışların çok kötü olduğunu söylemek de doğru olmaz” dedi. Seçim ve yaz tatili sonrası alıcıların harekete geçeceğini belirten Durbakayım, eylülde satışların aratacağını ifade etti. Durbakayım, yıl sonunda yaklaşık 1 milyon 200 binlik satış beklediklerini dile getirdi. / Gülistan ALAGÖZ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!