Bankalar ‘zorunlu’ yatırdı, Merkez’de altın 52 ton arttı

Güncelleme Tarihi:

Bankalar ‘zorunlu’ yatırdı, Merkez’de altın 52 ton arttı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2011 00:00

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türkiye Bankalar Birliği’ne yaptığı sunumda, “Zorunlu karşılıkların yüzde 10’unun altın olarak tutulmasına izin verilmesi sonrasında altın rezervimizde 52 ton artış oldu” dedi.

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başçı, 4 Ağustos’ta yapılan Para Politikası Kurulu toplantısında belirlenen  strateji çerçevesinde TL zorunlu karşılık oranlarında sınırlı bir indirime gidildiğini hatırlatarak, “Söz konusu değişikle 11 Kasım 2011 tarihinden  itibaren piyasaya yaklaşık 12 milyar lira likidite sağlandı” dedi. Başçı, TBB’de yaptığı sunumda, zorunlu karşılıkların yüzde 10’unun altın olarak tutulmasına izin verilmesi sonrasında altın rezervinizde 52 ton artış
olduğunu kaydetti.

Tedbirler devam edecek

Başçı, sunumunda şu noktalara dikkat çekti:

Merkez Bankası küresel ekonomideki gelişmeleri yakından izleyerek, 4 Ağustos 2011 tarihli ara toplantıda belirlenen strateji çerçevesinde politika tedbirlerini gecikmeksizin almaya devam edecek. Ekonomide süregelen iç ve dış talep dengelenmesinin sonucu olarak cari denge iyileşmeye sürecek.

Haberin Devamı

Döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkileri, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisine bağlı kısa vadede enflasyonun yükselmeye devam edeceği tahmin ediliyor. Orta vadede küresel iktisadi faaliyetteki zayıf görünümün enflasyon baskılarını kontrol altında tutması bekleniyor.

Altın rezervi 52 ton arttı

TL zorunlu karşılıkların en fazla yüzde 10’unun altın olarak tesis edilmesi imkanı ile toplam 24 ton, yabancı para zorunlu karşılıkların kıymetli  maden depo hesapları için ve bunun dışında kalan yabancı para zorunlu  karşılıkların en fazla yüzde 10’a kadar olan kısmı için ise toplam 28 ton altın  tesis edildi. Böylece altın rezervi 52 ton arttı.

Orta vadeli enflasyon görünümünün bozulmaması için gerekli tedbirler alınacak.

Tüketici kredilerindeki mevcut büyüme eğiliminin yılın kalan kısmında bir miktar daha yavaşlatılmasının yararlı olacağı düşünülüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) son dönemde aldığı tedbirler ile maliye politikasındaki sıkı duruş, uyguladığımız politika bileşimini desteklemekte.

Likidite ihtiyacı azaldı

TL zorunlu karşılık oranlarında yapılan indirim, TL yükümlülüklerin döviz olarak tesis edilebilmesine ilişkin imkanın yüzde 20’den yüzde 40’a çıkartılmasının Merkez Bankası döviz rezervlerine 10 milyar dolar katkısı oldu.

Haberin Devamı

TL yükümlülüklerin de yüzde 10’una kadar olan bölümünün altın olarak tesisi imkanının getirilmesi ile birlikte bankacılık sistemi likidite ihtiyacı 11 Kasım’dan itibaren yaklaşık 20 milyar TL azaldı.

Merkez Bankası faiz koridorunun genişletilmesi ve repo ihaleleri ile yapılan fonlamanın azaltılması sonucunda gecelik faiz oranları önemli ölçüde yükseldi.

Avrupa tedirgin etti dolar 1.82 TL’yi aştı

AVRUPA’da henüz tam olarak çözülemeyen borç krizine bağlı olarak tedirginliğin devam ettiği küresel borsalarda dün de satışlar hakimdi. Avrupa borsalarında aşağı yönlü seyrin etkisiyle İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 endeksi, 55 bin puanın altına indi. Avrupa ülkelerinde borçlanma faizlerinde devam eden artışlara paralel haftanın son işlem gününde Avrupa borsalarında seaslar satış ağırlıklı gerçekleşti.  Bu satışın etkisiyle dün İMKB Ulusal 100 Endeksi gelen artışlarla birlikte 54 bin puan seviyesine gerilerken, gün sonunda yüzde 1.12 değer kaybetti ve 54 bin 473 puandan kapandı. Döviz piyasasında da doların yükselişi devam etti. Yurtdışı kaynaklı hareketin devam ettiği döviz piyasasında dolar 1.81 liradan güne başladı. En yüksek 1.8262 lirayı gören dolar pazartesi valörlüde 1.8270 liradan işlem gördü. Dolar serbest piyasa 1.8260’dan günü tamamladı.

Haberin Devamı

Aydın: Merkez bizi tatmin etti

TÜRKİYE Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Merkez Bankası ile yapılan toplantıda mevcut yapıyı değerlendirdik
lerini ve toplantının kendilerini tatmin ettiğini söyledi.

Döviz rezervi 87.2 milyar dolara ulaştı

2010 yılı başından, döviz alım ihalelerine son verilen 25 Temmuz 2011’e kadar geçen sürede 21.3 milyar dolar satın alındığını belirten Erdem Başçı, “Ağustosta başlanan döviz satım ihaleleri ile 8.24 milyar dolar döviz satıldı. TL cinsi zorunlu karşılık yükümlülüklerinin döviz cinsi tesis edilebilme imkanının 40’a yükseltilmesi ile11 Kasım itibarıyla Merkez Bankası döviz rezervleri 87.2 milyar dolar seviyesine yükseldi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!