Bankalar seferber oldu

Güncelleme Tarihi:

Bankalar seferber oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bankalar, selden zarar görenler için seferberlik başlattı. Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan, selden zarar görenlerin Halk Bankası'na olan kredi borçlarının ertelendiğini ve kredi faizlerinin yüzde 50 düşürüldüğünü açıkladı. Vakıflar Bankası da yardım kampanyası başlattı.

Batı Karadeniz bölgesinde yaşanan sel felaketi, finans kuruluşlarını da harekete geçirdi. Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan, selden zarar gören bölgelerde esnaf ve sanatkârın Halk Bankası'na olan kredi borçlarının ertelendiğini ve faiz oranlarının yarı yarıya düşürüldüğünü açıkladı. Vakıflar Bankası da, selzedeler için 50 milyar lira bağışlayarak bir yardım kampanyası başlattı. Hüsamettin Özkan, Zonguldak, Bartın, Karabük ve Bolu illerinde sel felaketinden etkilenen esnaf ve sanatkarların Halkbank'a olan kredi borçlarıyla ilgili düzenlemenin yanısıra, hasar tespiti sonrasında selzedelerin ek kredi taleplerinin de öncelikli olarak karşılacağını belirtti.

ÜÇ YIL VADE

Özkan, sel felaketinden büyük üzüntü duyduklarını, vatandaşların yaralarının sarılması için hükümetin çok yönlü çalışmalarını sürdüğünü belirterek, şunları kaydetti: ‘‘Sel felaketinden zarar görenlerin kredi borçları bir yıl anapara ve faiz ödemesiz, üç yıla uzatılırken, diğer yandan bu kredilerin faiz oranları da yarıya düşürüldü. Bu yörelerdeki işletmelerin yeniden ekonomik hayata kazandırılabilmesi amacıyla ek kredi olanaklarıyla desteklenmesine karar verildi. Sel felaketi sonrası meydana gelen zararın Halk Bankası temsilcilerinin de bulunacağı il ve ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenmesinden sonra, üç ay içerisinde Halkbank'a başvuracak esnaf ve sanatkarlara talep ettikleri ek krediler öncelikli olarak verilecektir.’’

BAĞIŞ KAMPANYASI

Vakıflar Bankası da sel felaketinde zarara uğraşanlara yardımda bulunmak amacıyla bir bağış kampanyası açtı. Vakıfbank'tan yapılan açıklamada, bağışta bulunmak isteyenlerin, bağışlarını Vakıfbank Ankara Merkez Şubesi nezdindeki 200055 nolu hesaba yatırabilecekleri bildirildi.

Vakıfbank'ın 50 milyar lira bağışlayarak açtığı hesaba Türkiye'nin her yerindeki Vakıfbank şubelerinden hiçbir masraf ödenmeden para yatırılabilecek.

Sigortacılar hasar tespitini bekliyor

İstanbul'da sık sık yaşanan sel baskınlarına karşı özel paketlerle hazırlanan sigortacılar, bu kez Batı Karadeniz'deki afetle sarsıldı. Sigorta sektörü, sel felaketi yaşanan Zonguldak, Bolu, Bartın ve Karabük'te hasarın ne boyutlara varacağını henüz bilmiyor. Ray Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Tolga Dağlıer, hasar için henüz erken olduğunu, ancak bölgenin sigorta yoğun bir bölge olduğunu belirtti. İstanbul'da Kağıthane Cendere Deresi gibi riskli bölgelerde konut ya da işyerini sigortalarken bir takım önlemler alınmasını istediklerini belirten Dağlıer, ancak Batı Karadeniz'de böyle bir şeyin sözkonusu olmadığını söyledi. İnter Sigorta Genel Müdürü Nihat Karaköse ise ağırlıklı olarak kırsal kesimde felaket yaşandığını, selin sanayi bölgelerinde de belirli ölçüde etkili olduğunu belirtti. Halk Sigorta Genel Müdürü Erhan Dumanlı da, yerleşim alanlarının deprem, sel, fırtına gibi doğal afetler açısından tehlike arz eden bölgelere yayıldığını belirtti. Dumanlı, Halk Sigorta Risk Mühendisliği Departmanı tarafından hazırlanan raporun ilgili birimlere gönderildiğini bildirdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!