Bankalar mevduat faizinde serbest

Güncelleme Tarihi:

Bankalar mevduat faizinde serbest
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 29, 2002 11:06

Bankalar mevduata uygulayacakları sabit veya değişken azami faiz oranları ile kredilere uygulanacak azami faiz oranları ve faiz dıyı menfaatler ile tahsil olunacak masraflar serbestçe belirleyebilecek.

Haberin Devamı


Mevduata uygulanacak sabit veya değişken azami faiz oranları bankalarca serbestçe belirlenirken, değişken faiz oranı ise 6 aydan uzun vadeli mevduatlar için uygulanabilecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın, mevduat ve kredi işlemlerinde uygulanacak faiz oranları ile sağlanacak diğer menfaatler hakkındaki kararın uygulanmasına ilişkin esas ve şartları belirleyen tebliği, bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.

Buna göre, Türk Lirası mevduat ve döviz tevdiat hesapları için uygulanacak deÄŸiÅŸken faiz hesaplama yöntemi, Merkez Bankası'nın uygun görüşü alınmak suretiyle bankalar tarafından belirlenecek.Â

Ancak, Türk Lirası mevduatlar için, Devlet İstatitik Enstitüsü'nce açıklanan Toptan Eşya Fiyat Endeksi veya Tüketici Fiyat Endeksinden hesaplanan enflasyon oranına, bankalararası para piyasalarında gerçekleşen faiz oranlarına, çeşitli vade grupları için bankalarca serbestçe belirlenen faiz oranlarına ve devlet iç borçlanma senetleri faiz oranlarna bağlı olarak belirlenen, değişken faiz hesaplama yöntemleri, Merkez Bankası'na bildirilmek koşulu ile uygulamaya konulacak.

Haberin Devamı

Değişken faiz hesaplama yöntemi, müşteriye verilecek hesap cüzdanında veya müşteri ile yapılacak sözleşmede açıkça belirtilecek. Türk lirası olarak açılan mevduat hesapları için dövize endeksli faiz oranı belirlenemeyecek.

Bankalar sabit veya değişken azami mevduat faiz oranlarını ilan etmeden önce Merkez Bankası'na bildirmek suretiyle değiştirebilecek. 
   Â
KREDÄ° FAÄ°Z ORANLARI
 
Bankalarca reeskont kaynaklı krediler dışındaki kredilere uygulanacak azami faiz oranları ile faiz dışındaki diğer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların nitelikleri ve azami sınırları serbestçe belirlenecek.

Bankalar bunları Merkez Bankası'na bildirmek sureti ile deÄŸiÅŸtirebilecek.Â

Bankalarca serbestçe belirlenen mevduat ve kredi faiz oranlarna ilişkin bilgiler, Merkez Bankası İdare Merkezi tarafından tespit edilecek süre ve esaslar çerçevesinde, Merkez Bankası'na bildirilecek ayrıca, bu oranlar ile yürürlük tarihleri banka şubelerinde halkın görebileceği şekilde ilan edilecek.

Haberin Devamı

Bu tebliÄŸ yayımı öncesinde baÅŸlamış uygulamalar, ilgili tebliÄŸ hükümlerine tabi olacak. Â

Merkez Bankası'nın tebliği, 7 Mart 2002 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!