Bankalar kendilerini savurdu

Güncelleme Tarihi:

Bankalar kendilerini savurdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2000 00:00

Mali piyasalarda yaşanan son krizin ardından, bankalarla sanayicileri karşı karşıya getiren kredi faizlerikonusunda bankacılar, uygulamaların tamamen sistemi korumaya yönelik olduğunu söylediler.
Haberin Devamı

Bankacılar, sanayiciler tarafından ''karınca duası'' benzetmesi yapılan kredi sözleşmelerinin genelde standart metinler olduğunu ve sözleşme şartlarının da sanayiciler tarafından çok iyi bilindiğini vurguladı.

Bankacılar, bankaların kriz ortamlarında kendini korumak üzere kredilerin faizini değiştirmekte ve ayarlamakta serbest olduğunu savundular.

Bankalarda ''spot'' kredilerin vadesi ve faiz oranları üzerinde hiçbir şekilde oynanamayacağını anlatan bankacılar, ancak ''rotatif'' kredilerin ''ucu açık'' krediler olarak tanımlandığını ve bankaların kriz ortamları ve piyasalarda Türk Lirası sıkıntısı çekilmesinden kaynaklanan faizlerin hızla yükseldiği durumlarda bu tür kredilerin faiz oranlarında değişikliğe gidebileceklerini belirttiler.

Bankacılar, otomobil kredisi gibi sabit gelirlilere verilen kredilerde de oranların değiştirilebileceğini, ancak bu tür kredilerde sabit gelir faktörü göz önüne alınarak, bu kredilere dokunulmadığını söylediler.

"Kredi geri çağırma" genel bir yöntem değil

Bir kamu bankasının yöneticisi, hızla yükselen faiz ortamlarında ''kredi geri çağırma'' yönteminin genel bir uygulama olmadığını bildirdi.

Banka yöneticisi, küçük bankaların likidite sorunu nedeniyle bu yönteme başvurduğunu, piyasanın büyük bankalarında böyle bir uygulamaya rastlanamayacağını vurguladı.

Bir büyük bankanın şube yöneticisi de, yüksek faiz ortamında genelde kredi kullanımının düştüğüne işaret ederek, kendilerinin de kredilerde kısıtlamaya gittiklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!