Bankalar Kanunu'nun kapsamı genişliyor

Güncelleme Tarihi:

Bankalar Kanununun kapsamı genişliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hazine Müsteşarlığı, yeni hükümetin önündeki en kritik konulardan biri olan Bankalar Kanunu tasarısı üzerinde ‘iç çalışma’ başlattı. Bankalar Kanunu tasarısı,ilk hazırlandığı dönemdeki orjinal uzunluğuna dönüştürülecek.

YENİ kurulacak hükümetin gündemindeki en acil konulardan birisi olan Bankalar Kanunu tasarısı,ilk hazırlandığı dönemdeki orjinal uzunluğuna dönüştürülecek. Hazine Müsteşarlığı'nın, madde sayısının arttırılması şeklinde, tasarının ‘genişletilmesi’ yönünde bir çalışma sürdürdüğü öğrenildi.

Tamamen ‘mutfak içi’ bir nitelik taşıyan bu hazırlık, ancak Ekonomiden Sorumlu yeni bakanın belirlenip vize vermesi durumunda son şeklini alacak. Daha önce hazırlanarak TBMM'ye sunulan Bankalar Kanunu tasarısı, geçen yıl sonunda Hükümet kararıyla öne alınmıştı. 100'ü aşkın maddeyi içeren ilk tasarı, Hükümet tarafından kısaltılmış ve TBMM Başkanlığı'na 20 madde halinde sunulmuştu.

Tasarı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülürken üç madde daha eklenmiş ve 23 maddeye çıkmıştı. TBMM Genel Kurulu'ndaki oylama sırasında zaman kazandırması amacıyla yapılan bu kısaltılmış metinde, birden fazla düzenleme tek maddede birleştiriliyor.

Seçimlerle birlikte, TBMM'deki yasa tasarılarının ‘kadük’ hale gelmesi nedeniyle Bankalar Kanunu tasarısının da yeni hükümet tarafından yeni bir tasarı olarak sunulması gerekiyor. Hürriyet'e bilgi veren kaynaklar, bu kadar kısaltılmış bir tasarının uygulayıcı açısından sıkıntılar yaratacağını belirterek, ‘‘Konu başlıkları açısından endeks çıkarma güçlüğü vardı. O nedenle, yaygın bir metin sevkedilmesinin daha doğru olacağı düşünüldü’’ dedi.

Yapılan iç çalışmada, Bankalar Kanunu tasarısının sıkıştırılan maddeleri açılacak. Bu arada, tasarıda bankaların ‘tedrici tasfiyesi’ ile ilgili bir düzenleme değişikliğine gidildiği ve bu konuda bankacılık alanında uzman bir hukukçu akademisyenden görüş istendiği öğrenildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!