Bankalar Fed’in kararına hazır

Güncelleme Tarihi:

Bankalar Fed’in kararına hazır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2013 01:24

TÜRKİYE’de bankaların Amerikan Merkez Bankası (Fed) kararlarına yüzde 80 hazır olduğunu belirten TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici “Yatırım tavsiyesi soranlara tek bir şey söylüyorum: Döviz borcu olan döviz alsın. Döviz borcu yoksa dolar almayın” dedi.

Haberin Devamı

TÜRK Ekonomi Bankası Genel Müdürü Ümit Leblebici, Türkiye ekonomisi ve global piyasalardaki gelişmelere bakıldığında bugün 2 TL civarında olan doların bundan sonra 1.90-2.10 arasında gidip geleceği öngörüsünde bulunarak, “Bugünkü şartlarda 1.80-1.70’ler seviyesine inmez. 2014’te de bu seviyelerde seyreder. Yatırımcılara tek tavsiyem var, döviz borcu olan döviz alsın, olmayan almasın. Mevduat hala en iyi ürün” dedi.

ÖNLEMLER KÖTÜ DEĞİL

Ümit Leblebici, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Merkez Bankası’nın sektöre yönelik önlemlerini genelde olumlu bulduğunu söyledi. Leblebici, şu değerlendirmeyi yaptı: “Kredi kartına taksit yapılması ve limitlerinin gelire göre belirlenmesi ‘iç talebin dengelenmesi’ açısından olumlu. Önlemler ekonominin kırılganlıklarını önlemeye yönelikse olumsuz değildir. Türkiye ekonomisinin en büyük sorunu cari açık.”

SEKTÖRDE BÜYÜK RİSK YOK

Alınan tedbirler bankaların büyüme stratejisini ve kârlılığını bir miktar etkileyeceğini belirten Leblebici, “Ancak sektörün büyümesini çok ciddi sekteye uğratmaz. Çünkü bankalar önlemlere göre stratejilerini belirleyerek yoluna devam ediyor. Örneğin TEB olarak büyümemizi düzenleyici otoritenin kararlarına göre belirlemiştik” şeklinde konuştu. Leblebici bankacılık sektörünün risklerini ise şöyle anlattı: “Bankaların döviz açık riski yok. Kredi büyümesi sorunsuz. Çok büyük bir dış kaynaklı kriz olmazsa sektörde büyük risk yok. Örneğin bankacılık sektörü olarak Fed’in (ABD Merkez Bankası) tahvil alımını kısarak, likidite daralmasına neden olabilecek kararlarına hazırız. Bankalarımız yüzde 80 oranında parasal daralmanın sonuçlarına hazırlık yaptı. Ekonomi de yavaş yavaş kendini hazırlıyor.”

Haberin Devamı

Yatırım ürünlerinde agresif olacağız

KOBİ bankacılığında kuvvetli olduklarını söyleyen Ümit Leblebici, “Girişim bankacılığında büyümek istiyoruz. Bireyselde de daha alacağımız yol var. Özellikle yatırım ürünlerinde biraz agresif olmak istiyoruz. Regülasyonların izin verdiği ölçüde keridelerde de büyümek istiyoruz. Şu nda kredilerde yüzde 4’lerdeki pazar payımızı yüzde 5’lere çıkarmayı istiyoruz. Bankalarda tasarruf için hep klasik ürünler var. Önümüzdeki dönemde tasarrufa yönelik ürünlerimizi daha da çeşitlendireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Türk bankaları Avrupalı ortakların büyüme motoru

TEB’in Fransız bankacılık devi BNP Paribas ile ortaklığı bulunduğunu hatırlatan Ümit Leblebici, şöyle konuştu: “Türkiye’de iştiraki bulunan Avrupalı bankaların, Türkiye’deki faaliyetlerini çok önemsiyor. Türk bankaları Avrupalı ana ortaklarının büyüme motoru haline geldi. BNP Paribas’nın büyümek istediği 3 pazar var, Türkiye, ABD ve Asya. AB ve ABD büyüyememenin sıkıntılarını yaşarken. Türkiye’de büyümede sıkıntı yok. Şu anda cari açık ve büyüme arasında bir denge de oluşturuldu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!