Bankalar Birliği: Artık iflaslara izin verin

Güncelleme Tarihi:

Bankalar Birliği: Artık iflaslara izin verin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜRKİYE Bankalar Birliği, hazırladığı bir raporda, zayıf bankaların iflasına izin verilmesini istedi. Raporda, sorunlu bankaların tek çatı altında birleştirilmesi önerildi. Raporda ayrıca, banka birleşmelerinin teşvik edilmesi uyarısı yapıldı.

TÜRKİYE Bankalar Birliği, ‘‘Banka Birleşmeleri ve Devralmaları’’ ile ilgili bir rapor hazırladı. Tüm bankaların görüşünün alınarak hazırlanan raporda, bankacılık sektörünün tam rekabet ortamına yaklaştırılması için zayıf durumdaki ‘‘bankaların iflaslarına’’ izin verilmesi istendi.

Ayrıca tüm sorunlu bankalar için ortak bir çatı da oluşturulmasını öneren Bankalar Birliği, birleşme ve devralmalar konusunda bazı vergi kolaylıkları getirilmesi, Fon'daki bankaları alacaklara da ‘‘Devletin bazı finansal araçlarını kullanma olanağı’’ sağlaması gerektiğini bildirdi. Bankaları birleşmeye yönlendiren itici gücün rekabet olduğuna dikkat çekilen raporda rekabeti sınırlayıcı düzenlemelerin ise verimsiz bankaların ayakta kalmalarına olanak sağladığı ve sektörün kendisini yenilemesini ve gelişimini engellediği vurgulandı.

Raporda, bankacılık sektörüne giriş çıkışın önündeki engellerin, mevduata verilen yüksek güvencenin, kamu bankalarının sektördeki ağırlığının, bazı vergi uygulamalarının sermaye piyasası ile ilgili kimi düzenlemelerin Türkiye'deki banka birleşme ve devralmalarını önlediği belirtildi.

ZAYIF BANKALAR RİSK

Bankaların zayıf olmasının tüm mali sistem için risk unsuru oluşturduğu, bu nedenle zayıf bankaların mali durumlarını düzeltme yoluna gitmeleri ya da zaman içinde kapatılmaları gerektiği vurgulanan raporda, şöyle denildi: ‘‘Mali durumu zayıf bankaların yeniden yapılandırılmaları veya tasfiyeleri için uygun bir sistemin oluşturulması sektörde rekabet şartlarını iyileştirecektir. Pek çok ülkede problemlerin teşhisinde erken uyarı sistemleri uygulanmaktadır. Düzenleyiciler zayıf durumdaki bankaların iflasına izin vermeli, tasfiye mekanizması kuruluşun aktiflerini likidite edilip alacaklılara ödeme yapılmasının ötesinde alternatifler ortaya koyabilmelidir.’ (ANKA)

Rapordaki öneriler

Tüm sorunlu bankalar için ortak bir çatı oluşturulmalı, sorunlu bankalar ile eş anlı olarak mutlaka ilgilenilmeli.

Oluşturulmuş olan çatıya kamu mali desteğinin hangi koşul, vade ve biçimde sağlanacağı belirtmeli.

Destek önlemlerinin finansal maliyetlerini değerlendirme konusunda açık kurallar getirilmeli.

Sorunların ve gereken önlemlerin yapısı ve büyüklüğü konusunda yüksek oranda şeffaflık sağlanmalı.

Kamu desteği sağlanmasının bir ön koşulu olarak ihtiyaç duyulan desteğin türü ve miktarı konusunda analiz yapılmalı.

Birleşecek bankalara munzam karşılık ve disponibilite uygulamaları ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu primleri açısından belli bir süre muafiyet tanınmalı ya da oran indirilmeli.

Birleşen bankanın şube açma sınırları hafifletilmeli, belli bir süre sermaye yeterliliği aranmamalı.

Fon'daki bankaları devralacak kişilere devletin finansal bazı araçlarını kullanma olanağı verilmeli.

Özen: Banka sayısı azalacak

GARANTİ Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, gelecek 5 yıl içinde sektörde bulunan banka sayısının azalacağını söyledi. Özen, ‘‘Yeni ekonomik dönemde, düşen faiz oranlarıyla birlikte bireysel kredi talepleri ve bireysel bankacılığın önemi artacak. Önümüzdeki 5 yılda banka sayısı azalacak, akreditifler büyüyecek. Yabancı bankaların piyasa payları satın almalar vasıtasıyla artacak’’ dedi. Türk bankacılık sektörünün dünya rekabetine alışması gerektiğini ifade eden Özen, şunları söyledi:

‘‘2005 yılında büyük bankalar daha geniş yelpazede ürün sunacaklar. Yeni dönemde müşteriye katma değeri yüksek ürün sunan ve dünyadaki gelişmelere uyum sağlayabilen bankalar lider olacak.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!