Banka faizlerine yüksek enflasyon ateşi vurdu

Güncelleme Tarihi:

Banka faizlerine yüksek enflasyon ateşi vurdu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 1997 00:00

Haberin Devamı

1997 enflasyonu için resmi ağızlardan yüzde 100 beklentisi telaffuz edilince piyasada önceki gün başlayan faiz tırmanışı bankalara da yansıdı. Ziraat Bankası faizlerini 4-9 puan, İş Bankası ve Yapı Kredi de 5'er puan artırdı. Faiz artışının tüm sektöre yansıması bekleniyor.

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Güneş Taner'in yıl sonunda enflasyonun yüzde 100'ü bulacağı yolundaki açıklamaları, bankaları da harekete geçirdi. Taner'in açıklamalarının ardından yüksek enflasyon beklentisi ile önceki gün bono faizlerinin yüzde 120'ye kadar yükselmesini de dikkate alan büyük bankalar da mevduat faizlerini yükseltmeye başladı.

Mevduat faizlerini yükseltmek için dün ilk harekete geçen İş Bankası oldu. İş Bankası, mevduata uyguladığı faiz oranlarını tüm vadelerde beşer puan artırdığını açıkladı. İş Bankası'nı yine sektörün büyüklerinden ve genelde faiz oranlarındaki değişimde birlikte hareket ettiği bilinen Yapı Kredi Bankası izledi. Yapı Kredi Bankası da mevduata uyguladığı faiz oranlarını tüm vadelerde beşer puan birden artırdı. Faiz artırımında bu iki bankayı, sektörün en büyüğü olan Ziraat Bankası izledi.

İş Bankası ve Yapı Kredi Bankası'ndan yapılan açıklamalarda, 1 ay vadeli mevduata yüzde 75, 3 ay vadeli mevduata yüzde 80, 6 ay vadeli mevduata ise yüzde 90, 1 yıl vadeli mevduata da yüzde 95 oranında faiz uygulanacağı bildirildi. İş Bankası vadesiz mevduata uygulanan yüzde 5 faiz oranı değiştirmezken, 7 gün ihbarlı mevduata yüzde 20 faiz verileceğini açıkladı. Yapı Kredi ise vadesiz mevduata yüzde 3, 7 gün ihbarlı mevduata da yüzde 50 faiz uygulanacağını duyurdu.

ZİRAAT DE UYDU

Genelde resmi faizlerini, özel sektör bankalarının mevduata uyguladığı faizlerin bir kaç puan gerisinde tutan Ziraat Bankası da dün ilk kez faiz ayarlamasında sektörün diğer büyüklerine uyması dikkat çekti.

Ziraat Bankası dün tüm vadelerde mevduata uyguladığı faizi 4-9 puan arasında değişen oranlarda artırdı.

Ziraat Bankası'nın 1 aylık faizini 9 puan artırarak yüzde 75, üç aylık faizini 4 puan artırarak yüzde 80, 6 aylık faizini 8 puan artırarak yüzde 90'a ve bir yıllık faizini de 6 puan artırarak yüzde 95'e yükselttiği açıklandı.

Pamukbank da mevduata uyguladığı faiz oranlarını tüm vadelerde 5-7 puan arasında değişen oranlarda artırdı. Sümerbank ise sadece bir ve üç aylık vadelere uygğuladığı faiz oranlarını üçer puan artırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!