Banka ‘ek hesap’ faizine sınırlama

Güncelleme Tarihi:

Banka ‘ek hesap’ faizine sınırlama
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2013 00:00

Merkez Bankası, kredili mevduat hesabı (KMH) faiz oranlarına üst sınır belirleyen bir düzenleme yaptı.

Haberin Devamı

Buna göre uygulanacak akdi ve gecikme faiz oranlarının kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi ve gecikme faiz oranlarını geçemeyecek. Söz konusu uygulama 27 Mayıs Pazartesi gününden itibaren yürürlüğe girecek. Merkez’in yeni uygulamasına göre aylık azami akdi faiz Türk Lirası için yüzde 2.22, ABD Doları için yüzde 1.70 ve Euroiçin yüzde 1.64 oldu. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, KMH’a uygulanan faiz oranlarının yüksek olduğu vurgulanarak, finansal istikrarın korunması ve parasal aktarım mekanizmasının daha da güçlendirilmesi amacıyla KMH faiz oranlarına üst sınır belirlendiği kaydedildi.

DİĞER KREDİLER SERBEST

Merkez’in açıklamasında şunlar kaydedildi: “Ülkemizde parasal aktarım mekanizmasının genel olarak sağlıklı çalıştığı, bu sayede küresel gelişmelerin ve bankamızca uygulanmakta olan para politikasının faizlerin genel seviyesi üzerinde oldukça etkili olduğu gözlenmektedir.”

Merkez Bankası’nın, “Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılma Hesapları Kar ve Zarara Katılma Oranları ile Kredi İşlemlerinde Faiz Dışında Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”i, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, bankalarca, reeskont kaynaklı krediler dışındaki kredilere uygulanacak faiz oranları ile faiz dışında sağlanacak diğer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların nitelikleri ve sınırları serbestçe belirlenecek.

Haberin Devamı

KMH hacmi 10 milyara ulaştı

MERKEZ Bankası açıklamasında nitelik olarak kredi kartları ile benzerlik taşıyan KMH’ların bankacılık sistemindeki hacminin yakın zamanda artarak yaklaşık 10 milyar Türk lirası seviyesine ulaştığ belirtildi. KMH’lara bankalarıca uygulanan faiz oranlarının halen oldukça yüksek düzeylerde ve yatay bir seyir izlediğine dikkat çekildi.

TL faizinin üst sınırı yüzde 2.22

MERKEZ Bankası’nın yeni düzenlemesine göre, kredili mevduat hesaplarında uygulanacak faiz oranları şöyle:
· Aylık azami akdi faiz Türk Lirası için yüzde 2.22, ABD Doları için yüzde 1.70 ve Euroiçin yüzde 1.64
· Aylık azami gecikme faizi oranı da, Türk lirası için yüzde 2.72, ABD Doları için yüzde 2.20 ve Euro için yüzde 2.14’ü geçemeyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!