Bank Kapital'in tarihçesi

Güncelleme Tarihi:

Bank Kapitalin tarihçesi
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 04, 2001 15:29

Eski hakim ortakları gözlem altına alınan Bank Kapital, 27 Ekim 2000 tarihinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredildi. Banka daha sonra, Fon'daki 5 banka ile birlikte Sümerbank çatısı altında birleştirildi.

Haberin Devamı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından, Etibank A.Ş ile birlikte 27 Ekim 2000 tarihinde Fon'a devredilen Bank Kapital T.A.Ş, Ceylan Grubu tarafından 1995'de satın alınan Fransız sermayeli bir bankanın yeniden yapılandırılmasıyla kuruldu.

Ceylan Grubu, Fransız sermayeli bir banka olan Banque Indosuez Generale Euro Türk A.Åž. hisselerinin yüzde 99.9'unu Mart 1995'te satınaldı.Â

Banka, baÅŸtan sona yeniden yapılandırılarak Bank Kapital'e dönüştürüldü ve Temmuz 1995'ten itibaren yeni kadrosuyla hizmet vermeye baÅŸladı.Â

Mahmut Ceylan'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı üstlendiği banka, 27Ekim 2000 tarihinde Fon'a devredildi. Banka, 2000 yılını 283 trilyon 714 milyar lira zararla kapadı.

SÜMERBANK ÇATISI ALTINDA

TMSF yönetiminde bulunan beÅŸ banka Egebank, Yurt Ticaret ve Kredi Bankası, T. Tütüncüler Bankası YaÅŸarbank, Bank Kapital, ve Ulusal Bank, 19 Åžubat 2001 tarihinde Sümerbank ile birleÅŸtirilerek ilk geçiÅŸ bankası oluÅŸturuldu. Bu iÅŸlemle Sümerbank, Egebank, Yurtbank, YaÅŸarbank ve Bank Kapital'i aktif ve pasifiyle devraldı.Â

ÖDEME PLANI SUNULDU

Bu arada Bank Kapital'in eski hakim ortağı Ceylan Grubu'nun 24 bankaya olan toplam 520 milyon dolar tutarındaki borcuna ilişkin sunduğu ödeme planı, TMSF tarafından uygun bulundu.

Bu yöndeki açıklama, Fon Yönetim Kurulu'nca 27 Temmuz 2001 tarihinde yazılı olarak yapıldı. Açıklamaya göre, söz konusu planın ana hatları şöyle: 

 Gayrimenkul satışı: 225 milyon dolar (ailenin ikamet ettiği Ankara'daki apartman, makina parkının durduğu bir arsa ve çalışmak için bir ofisin dışındaki tüm taşınmazlar), 
 Ödemesiz dönem: 1.5 yıl, 
 Anapara geri ödemesi: 5 yıl, 
 Faiz: Libor+2,25/yıl.

TMSF'nin, Fon alacağına ilişkin ayrıca 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerini uygulayacağı, zararı tazmin davasının ilgili grup tarafından kabulü ve şahsi iflas davasının şarta bağlı sulh yoluna bağlanmasının ön koşul olarak belirlendiği de kaydedilmişti.

OYAK'A GEÇTİ

Bank Kapital'in de çatısı altında birleştirildiği Sümerbank'ın satışı ile ilgilenen Ordu Yardımlaşma Kurumu'na (OYAK), Sümerbank'ta gerekli incelemeleri yapması ve telifini hazırlaması konusunda 22 Haziran 2001 tarihine kadar süre verildi. Bu sürenin ardından OYAK'ın verdiği teklif 25 Haziran'da TMSF'ye teslim edildi.

Buna göre, Sümerbank'ı OYAK ilk aşamada hemen Banka'ya 27 trilyon lira sermaye koyacak.

Hisseleri Fon'a ait olan Sümerbank'ın, bu hisselerinin Oyak'a satış ve devrine iliÅŸkin sözleÅŸme 9 AÄŸustos'ta imzalandı. Her biri 1.000 lira nominal deÄŸerli, 133 milyar 400 milyon adet hisse TMSF tarafından Oyak'a devredildi.   Â

Sözleşmeye göre Banka'nın devir tarihindeki özkaynağının sıfır (0)olacağı kaydedildi.

Oyak'ın en kısa sürede Sümerbank'ı Oyakbank ile birleştirmesi öngörülüyor. Birleşmeye ilişkin temel noktalar ise şöyle:

''BirleÅŸme en geç 15 Ocak 2002 tarihinde tamamlanacak. Oyak, Sümerbank T.A.Åž'nin 30 Haziran 2001 tarihli bilançosunun yaklaşık 2 katrilyon liralık bölümünü alacak. Bu rakam, toplam bilançonun yaklaşık üçte birine tekabül etmektedir. SözleÅŸme koÅŸullarına göre, TMSF'nun Sümerbank'ta bulunan 672 trilyon lira tutarındaki mevduatı, en geç 12 Haziran 2002 tarihine kadar geri ödenecektir. Ayrıca, TMSF'na kesin ve kar üzerinden hesaplanacak faiz ödemesinde bulunulacak.''Â

''DGM SORUŞTURMASI İLE ÖDEME PLANININ İLGİSİ YOK''

Öte yandan, kabul edilen ödeme planı ile İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında yapılan gözaltıların bir ilgisi olmadığı bildirildi.

BDDK yetkilileri, ''ödeme planı, sadece ödemelerde kolaylık sağlıyor. Teminat almak koşuluyla, grubun üzerindeki mahkemeyle ilgiliihtiyati tahakkukları, hacizleri kaldırıyor. Son olayın, ödeme planıyla ilgisi yok. Bu daha önceden, bankanın içini boşaltmayla ilgili yapılan bir çalışma. Ödeme planı ayrıca, haklarındaki kanuni takibatları durdurmuyor'' dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!