Bakü-Ceyhan'da BP'ye ambargo

Güncelleme Tarihi:

Bakü-Ceyhanda BPye ambargo
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Enerji Bakanlığı, Bakü-Ceyhan projesi aleyhine propaganda yapan BP'ye açıkça ambargo kararı aldı. Bakanlık Müsteşarı Yiğitgüen TÜPRAŞ'a ultimatom gibi bir yazı göndererek BP ve Amoco'dan petrol alınmamasını, ihalelere çağrılmamasını ve ticari ilişkilerin dondurulmasını istedi.

BAKÜ-Ceyhan petrol boru hattı projesinin gerçekleşemeyeceği yolunda propaganda yapan şirketler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın hışmına uğradı. Bakanlık, Bakü-Ceyhan projesi aleyhine başta ABD olmak üzere uluslararası platformda aleyhte lobi faaliyetinde bulunan BP ve yeni evlendiği Amoco şirketlerini, TÜPRAŞ'a gönderdiği ultimatom gibi bir yazıyla kara listeye aldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Yurdakul Yiğitgüden, Bakan Cumhur Ersümer adına TÜPRAŞ'a bir yazı göndererek, ‘ikinci bir karara kadar BP ile Amoco’dan ham petrol alımlarının askıya alınmasını' istedi.

TÜPRAŞ'a gönderilen yazı bununla sınırlı değil. Enerji Bakanlığı, TÜPRAŞ'ın, petrol ürünü temini için açacağı yurtdışı ihalelere BP ile Amoco'nun davet edilmesini de yasakladı. Yiğitgüden'in yazısında ayrıca , TÜPRAŞ'ın BP ile gerçekleştireceği yurtiçi ticari faaliyetlerin ise, geçen yılın hacmini aşmaması da istendi.

Amoco'dan yıllardır Mısır petrolü ithal eden TÜPRAŞ, şirketten bu yıl, 150 milyon dolar karşılığında 1 milyon 790 bin ton ham petrol satın aldı.

Ancak Amoco'nun BP ile birleşmesi üzerine tablo değişti. Hürriyet'e bilgi veren Bakanlık yetkilileri, ‘‘Gerekirse daha fazla taşımacılık ücretine katlanır, başka yerden akaryakıt alırız. Bakü-Ceyhan'ı istemeyen bir şirketi neden zengin edelim’’ değerlendirmesini yaptı.

İKİNCİ KOZ ALİAĞA

Bakanlığın Bakü-Ceyhan'daki ikinci büyük kozu ise Aliağa LNG Terminali ihalesi. Bakü-Ceyhan'a muhalif olmalarına karşın, İzmir-Aliağa'da kurulacak LNG Terminali ihalesinde kıran kırana yarışan petrol şirketleri, haftalardır sonucun açıklanmasını bekliyor. Ancak, sözkonusu şirketlerin aleyhte propaganda yapmaları nedeniyle, bu ihalenin değerlendirmesinin de bilerek geciktirildiği öğrenildi.

BOTAŞ, bazı firmaların daha önce ihalesiz almak istediği Aliağa LNG Terminali ihalesi için üç ay önce ihale açtı. Mısır'dan getirilecek LNG'nin işlenerek doğalgaza dönüştürüleceği entegre tesislerin 500 milyon dolara malolması bekleniyor. BP ihaleye doğrudan başvurmadı. Ancak bu projeyle yıllardır ilgilenen Amoco ile birleşmesi nedeniyle projenin ortağı pozisyonunda kabul ediliyor. İhaleye teklif veren firmalar şunlar: Amoco, Statoil, Total, Shell, Ova Elektrik, Mobil, British Gas, Cerrahoğulları.

Koç'un Türkmen gazı lobisi

İŞADAMI Rahmi Koç, Hazar geçişli Türkmenistan petrol ve dogalgaz boru hattı projelerine katılmak istediklerini açıkladı. Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı tarafından Başkanlık Sarayı'nda kabul edilen Koç, Devlet Başkanı Türkmenbaşı'na, Türkmen petrol ve doğalgazının dünya pazarlarına çıkarılması için yapılan proje çalışmalarına katılmak istediklerini belirtti. Devlet Başkanı Türkmenbaşı da Türkiye'ye uzanan dogalgaz boru hattının geçeceği güzergahları ile konuya ilişkin ekonomik ve teknik konuda yapılan çalışmaları anlattı. Kabulden sonra, Türkmen Press'e açıklama yapan Koç, Hazar geçişli doğalgaz boru hattı projelerine katılmak istediklerini, özellikle Türkmen doğalgazını çıkarmak, taşımak ve satmak konusu üzerinde durulduğunu söyledi. Koç, proje için uluslararası konsorsiyum kurulacağını ifade ederek, bu konsorsiyuma Koç Holding'in de gireceğini belirtti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!