Bakü-Ceyhan'da Amoco'dan soğuk duş

Güncelleme Tarihi:

Bakü-Ceyhanda Amocodan soğuk duş
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hazar petrolleriyle ilgili konsorsiyumun en etkin şirketi Amoco'nun Başkan Yardımcısı Richard Flury'nin, ‘‘Bakü-Ceyhan Boru Hattı çok pahalı’’ deyince, Türk yetkililerin keyfi kaçtı.

Hazar Petrollerini işletecek konsorsiyumun en etkin şirketi olan Amoco'nun Başkan Yardımcısı Richard Flury'nin, Bakü-Ceyhan projesiyle ilgili sözleri, Ankara'da soğuk duş etkisi yarattı. Türkiye'nin gerçekleşeceğine kesin gözüyle baktığı güzergah için, Ekim ayında alınacak kararın ertelenme ihtimalinden sözedilmesi ve Flury'nin erken petrol için tasarlanan Bakü-Supsa'nın ana güzergah olabileceği şeklindeki açıklamaları, tartışmaya yol açtı. Flury, Ankara Devlet Konukevi'nde bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında, ‘‘Bakü-Ceyhan'ın maliyetini düşürmek için bir çalışma var. Ama ne yaparsanız yapın, boru hattı için kullanılacak çelik miktarını, dolayısıyla bunun maliyetini düşüremezsiniz. 1 milyar dolar da az bir para değil’’ dedi. Ekim ayındaki güzergah seçiminde son sözün Azerbaycan Hükümeti'nde olduğunu belirten Flury, Hürriyet muhabirinin ‘‘Oysa Aliyev, son sözün sizde olduğunu söylüyor’’ hatırlatması üzerine, ‘‘Konsorsiyum, Bakü-Ceyhan'ı fizibıl bulmayabilir. Takdir edersiniz ki para bizim, seçecek olan da biziz’’ karşılığını verdi.

LNG İÇİN BASTIRIYOR

İzmir-Aliağa'da, yaklaşık 450 milyon dolarlık bir LNG terminali kurmak isteyen ve bu amaçla Botaş'la daha önce tartışmalı bir ön mutabakat imzalayan Amoco, bu proje konusundaki ısrarını Başbakan Mesut Yılmaz'a da iletti. Amoco, Mısır'dan tankerlerle LNG getirmeyi ve bunu da Aliağa'da kuracağı tesislerle tekrar gaz haline getirmeyi planlıyor.

Flury, Yılmaz'ın kendilerine bu projeyi dikkatle takip ettiğini söylediğini bildirdi. Flury, LNG'nin, doğalgaza göre yüzde 70 daha pahalı olduğu yolundaki tesbitlerin hatırlatılması üzerine, ‘‘Biz bütün Türkiye için düşünmüyoruz. İzmir'e boru hattı gelse, şimdiki doğalgazdan 70 cent daha pahalı olacak’’ karşılığını verdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!