Bakü-Ceyhan raporu Internet'ten gidecek

Güncelleme Tarihi:

Bakü-Ceyhan raporu Internetten gidecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hazar petrolleri için öngörülen Bakü-Ceyhan Boru Hattı'nın fizibilitesi için nihai rapor, bu ay sonunda bitiyor. Rapor, işlerin hızlı yürümesi için Dünya Bankası'na Internet'ten gönderilecek.

Alman PLE firmasının, Hazar petrollerinin uluslararası pazarlara ulaştırılmasını sağlayacak Bakü-Ceyhan güzergah seçeneği için hazırladığı fizibilite çalışmasındaki nihai raporu, ay sonunda kesin şeklini alacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Dünya Bankası kredisiyle hazırlattığı raporun nihai hali için, Dünya Bankası'nın muvafakat vermesi gerekiyor.

Alman PLE firması, raporun taslağını geçen ay Bakanlığa sunmuştu. Taslağı değerlendiren ve bazı unsurların eklenmesini isteyen Bakanlığın görüşleri doğrultusunda PLE'nin hazırlayacağı yeni metnin, bugünlerde yeniden Bakanlığa gönderilmesi bekleniyor. Bakanlık, PLE'ce gönderilecek metnin son halini muvafakat için, Dünya Bankası'na gönderecek. Bakanlığın, Dünya Bankası onayına sunacağı bu metni ‘zamandan kazanmak için’ Internet aracağılıyla göndereceği öğrenildi. Aynı zamanda Türkmen doğalgazının fizibilitesini de hazırlayan PLE danışmanlık firmasının Bakü-Ceyhan ile ilgili hazırladığı raporda çevre konuları geniş bir yer tutuyor. Bakü-Ceyhan hattına döşenecek bir petrol boru hattının; yaratacağı jeolojik, kültürel ve tarihi etkilerin dikkate alınarak inşa edilmesi öngörülüyor.

Hattın, Türkiye'de katedeceği bölgelerde yer alan fay hatları için çok ayrıntılı bir çalışma yapılan rapordu, tehlike yaratmaması için fay hatlarının boru hattı tarafından dikey kesilmesi yerine, faya paralel geçirilmesi öngörülüyor.

Siyasi destek tamam

Türkiye, Hazar petrollerinin uluslararası pazarlara Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hattı ile taşınması konusunda Azerbeycan, Gürcistan, Kazakistan ve Türkmenistan dışişleri bakanlarından siyasi destek sağladı. Orta Asya ve Hazar Denizi enerji kaynaklarının işletilmesi, üretimi ve uluslararası pazarlara boru hattıyla ulaştırılması konusundaki sorunlara çözüm bulmak için Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in ev sahipliğinde önceki gün İstanbul'da Çırağan Sarayı'nda biraraya gelen 5 ülkenin dışişleri bakanları toplantısı dün sona erdi.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem, 5 ülke dışişleri bakanının ilk kez İstanbul'da biraraya gelmesiyle bu konuda dünyaya siyasi kararlılık mesajı verildiğini vurguladı. Toplantı sonrasında yayınlanan ortak bildiride, konuk bakanlar Türkiye'nin boğazlardaki yoğun tanker trafiği nedeniyle yaşadığı sıkıntıları anlayışla karşıladıklarını belirttiler. Ortak bildiride, ‘‘Bakanlar, boğazlardaki deniz trafiği güvenliğinin sadece İstanbul halkı için değil, aynı zamanda boğazları yoğun olarak kullanan ülkeler için de etkili bir şekilde garanti altına alınmasının gereğini kabul ederler’’ ifadesi yer aldı. Ortak bildiride bakanlar, Orta Asya, Hazar Denizi havzası, petrol ve doğal gaz kaynaklarının Kafkaslar'dan batıya özellikle Azerbeycan, Gürcistan ve Türkiye'den geçen birden çok boru hattıyla uluslararası pazarlara taşınması için ‘doğu-batı koridoru’ inşaasına olan inançlarını ifade ettiler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!