Bakkallar ‘tek çatı’da buluşacak 20-25 milyar lirayı yakalayacak

Güncelleme Tarihi:

Bakkallar ‘tek çatı’da buluşacak 20-25 milyar lirayı yakalayacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2011 00:00

TEDA Global Ticaret A.Ş’nin geliştirdiği “Verimli Tedarik Sistemi” projesiyle Türkiye’deki tüm perakende tedarik zinciri tek çatı altında birleşiyor. Verimli Tedarik Sistemi’ne katılan esnaflar, Teda Global çatısı altında hizmet vemeye başlıyor. Sisteme üye olan esnaflar, organize perakendeciler gibi tüketici kampanyaları ve insert uygulaması yapabilme imkanı kazanırken, yaklaşık 100 adet özel markalı (private label) ürün satma fırsatı da buluyor.

Haberin Devamı

Sipariş ve fatura işlemlerinin internet üzerinden yürüdüğü sistemde satış ve dağıtım maaliyetlerini yüzde 2-3’lere inmesi planlanıyor. Ayrıca kurumsal bir çatı altına giren tekli market ve bakkalların cirolarını 8-10 kat arasında artırabileceği belirtiliyor. Sistemin Türkiye genelinde yıllık 20-25 milyar liralık satış hacmini oluşturması da hedefleniyor.

Ayakta kalmaları zorlaştı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün katılımıyla gerçekleşen toplantıda Teda Global Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Taner Karamollaoğlu, Avrupa’daki hızlı tüketim pazarından örnek verdi. Karamollaoğlu, birçok ülkede ilk 3 perakendeci firmanın ticaretteki payının yüzde 50’leri geçtiğini belirterek, şunları söyledi: “Türkiye’de de organize perakende ve indirim marketlerinin etkisiyle bakkal ve yerel marketlerin ayakta kalması neredeyse imkânsız hale geldi. Türkiye’de şu anda 164 bin 481 gıda perakendecisi bulunuyor. Bakalların buradan aldığı pay yüzde 20 civarında. 10 yıl sonra ise bakkal ve tekli marketlerin payının yüzde 15’e düşeceği öngörülüyor. Bu sistemin mevcut durumu korumayı bırakın, payı daha da yükseklerde tutmasını bekliyoruz. 5 yıl içerisinde hedeflediğimiz 200 bin civarında müşteri grubu adına toplu alım gerçekleştirerek, Verimli Tedarik Sistemi ile her bir üyenin mal alımlarını uygun ve avantajlı hale getiriyoruz.”
Proje, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın Esnaf Paketi’yle de örtüşürken, Bakanlık, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteklerinden yararlanabilmeleri için proje desteği veriyor. Proje kapsamında pilot uygulama başlarken, Gebze’deki ilk lojistik merkezi de hizmete girdi.

Haberin Devamı

Bakkal ‘solunum cihazı’ndan çıkacak

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Teda Global’in yürüttüğü ortak tedarik sistemini önemsediklerine değinerek, tüm esnaf ve sanatkarlar gibi projeye dahil olan bakkalların da KOSGEB’in desteklerinden yararlanabileceklerini belirtti. Ergün, “Amacımız esnafımızın veya küçük işletmelerimizin çağa uygun bir dönüşüm yaşayarak ayakta durabilmeleri, solunum cihazından kurtulmaları, sağlıklı bir yapıya kavuşmaları ve kendilerini geliştirmeleridir. Esnafımıza ve küçük işletmelere elbette para desteği sağlıyoruz. Bir ortak tedarik sistemini teşvik etmek, vergi indirimi yapmak veya borç yapılandırmak kadar, önemli.”  Ergün, “Verimli Tedarik Sistemi ile esnafın internet üzerinden kolay, doğrudan mal sipariş etmesi mümkün olacak. Böylece tedarik zincirindeki halka sayısı azalacak ve küçük esnaf, büyük marketlerle yarışabilir hale gelecek. Geleneksel doku korunacak ancak bu doku, modern perakendecilik sistemiyle entegre olacak ve böylece esnafın rekabet gücü artacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!