“Bakkal amcayı” “Bizim Bakkal” kurtardı

Güncelleme Tarihi:

“Bakkal amcayı” “Bizim Bakkal” kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2013 11:47

Trabzon'da bakkallar bir araya geldi. Mal alımlarını ortak yapan bakkallar bu sayede avantaj elde etti. Toplu alımlarla daha uygun fiyattan ürün alan bakkallar rekabet şansını da yakaladı ve gelirini yüzde 100 artırdı. Trabzon Bakkallar Odası Başkanı Maraba, “Tüm bakkallarımız projeye katılmak istiyor ama maddi desteğe ihtiyacı var" dedi.

Haberin Devamı

Trabzon'da yürütülen Bizim Bakkal Projesi kapsamında yenilenen bakkal sayısı 101'e ulaştı. Toplu alımlarla daha uygun fiyattan ürün alan bakkallar rekabet şansını da yakaladı ve gelirini yüzde 100 artırdı.

Trabzon Bakkallar ve Sebzeciler Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Maraba, yaptığı açıklamada, son yıllarda ülke genelinde olduğu gibi Trabzon'da da çoğalan zincir marketler ve alışveriş merkezlerindeki büyük marketler nedeniyle küçük esnafın, dolayısıyla da bakkalların müşteri kaybettiğini söyledi.

Avrupa ülkelerinde küçük esnafın yasalarla koruma altına alındığını belirten Maraba, “Ülkemizde maalesef ilgili yasa 15, 20 yıldır çıkarılamadı. Biz de oda olarak her şeyi de devletten beklememe adına neler yapabiliriz diye yola çıkarak, önce zincir mağazalarla bakkalların rekabet edebilmesi için Bakkalım AŞ'yi kurduk. Çay, şeker gibi temel tüketim kalemi malını ucuza temin ederek, bakkal esnafına ulaştırdığımız projede bugün 7, 8 bin çeşit ürüne ulaştık. Böylece kurduğumuz şirket, yüzde 80-90 civarında amacına ulaştı” dedi.

Haberin Devamı

BİRARAYA GELDİLER GELİRLERİNİ YÜZDE 10 ARTTIRDI-FOTO GALERİ

Maraba, ne kadar ucuz mal ve bol çeşit temin etseler de müşterinin dikkatini çekmek için bakkalları eski ve köhne görüntüden kurtarmak gerektiği düşüncesiyle projenin ikinci ayağı olan “Bizim Bakkal” uygulamasını başlattıklarını ifade ederek, “Bakkalları 'Bizim Bakkal' adı altında tabela, alım ve satış birlikteliğinde bir araya getirmeyi amaçladık. Sağlıklı ve hijyenik koşullarda bol çeşidi uygun fiyatla müşterilerimizin hizmetine sunmayı hedefledik. Bu ay itibariyle de 101 şubeye ulaştık” diye konuştu.

Odaya kayıtlı yaklaşık bin bakkal bulunduğunu ve projeye tüm bakkalları dahil etmeyi hedeflediklerini anlatan Maraba, şöyle devam etti:

“Belli kriterlerimiz var. Projeye dahil olmak isteyen esnaf dükkanında hijyen sağlayacak, rafları düzenleyecek, buzdolabı gibi gerekli araç gereci temin edecek ve barkot sistemine geçecek. Bakkallarımıza çağa uygun, modern hale gelmeleri şartını koşuyoruz.

Haberin Devamı

Yenilediğimiz her bakkalın cirosu arttı. Örneğin günlük yüz lira cirosu varsa, bugün 200 lira ciro yapıyor. Hepsi de hemen hemen birer işçi çalıştırıyor. Biz hem bakkalı kurtarıyoruz hem istihdama katkıda bulunuyoruz hem de tüketici bundan menfaatleniyor. Her ayın 15 ile 25'i arasında 30-40 ürünümüzü toptan sattığımız fiyatın da altına düşürerek şubelerimizde perakende satıyoruz. Artık bakkaldan sadece çay, şeker alınmıyor kumanya da görülüyor. Bu da bize projemizin doğru yolda olduğunu gösteriyor.”

“Başbakanımız bu tür projeleri sever, hoşuna gider”

Maraba, geçmişten günümüze uzanan mahalle bakkallarını yaşatmak istediklerini dile getirerek, “Bazıları bize, 'birleşin market açın' diyor. Biz marketleşmek istemiyoruz, bakkalı bakkal olarak yaşatmak istiyoruz. Biz mahalle halkımızın iyi ve kötü gününde yanındayız. Anahtarını dahi teslim edeceği yerdir bakkal, biz bunların kaybolmasını istemiyoruz. Tüm bakkallarımızın projeye katılmasını, halkımızın da küçük esnafımıza destek olmasını istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bizim Bakkal Projesini seveceğine inandığını söyleyen Maraba, şunları kaydetti:

“Başbakanımız her zaman bu tür projeleri sever, benimser ve hoşuna gider. Tüm bakkallarımız projeye katılmak istiyor ama maddi desteğe ihtiyacı var. 20-30 bin lira civarında demirbaş desteği verilirse biz tüm bakkalları yenileme ve her açtığımız şubeye de bir sigortalı işçi alma sözü veriyoruz. Tüm illerden esnaf yöneticileri geliyor, inceliyorlar ve kendi bölgelerinde yapmaya çalışıyorlar. Bize destek verilirse mahalle bakkallarını kurtarırız.”

Yenimahalle Mahallesi sakinlerinden Kadir Çolakoğlu, mahallesindeki eski bakkalın yenilenmesinden memnun olduğunu belirterek, “Çok rahat, sepeti balkondan sarkıtıyorum hanım kızlarımız istediğimizi sepete dolduruyor. Kaliteli ve temiz mal satılıyor. Eskiden bakkalda aradığını bulamıyordun ne verirse onu almak durumunda kalıyordun. Şimdi istediğimizi bulabiliyoruz, memnunuz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Çolakoğlu, küçük esnafı yaşatmak gerektiğini vurgulayarak, “Geçtiğim sokaklarda kapalı dükkanlar görmek beni üzüyor. O dükkanlar kapanmasın, sanat bitti, küçük esnaf bitmesin” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!